misiekmisiekek12 Opublikowano 23 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2009 Witam. Zastanawiam się nad pewną kwestią.Mój syn dopiero co zrobił prawo jazdy i, wiadomo, chce jeździć naszymi (moim i żony) samochodami, bo swojego, póki co, mieć nie będzie.I z tym wiąże się pewna kwestia - widziałem że jest możliwość zaznaczenia w polisie OC innych użytkowników samochodu X. Problem jest następujący - podwyższa to składkę, szczególnie gdy współużytkownik ma 18 lat i prawo jazdy dopiero co zrobił.Co w przypadku, gdy mój syn spowoduje wypadek i nie będzie dopisany do polisy OC? Ubezpieczyciel może odmówić wypłacenia odszkodowania czy nie ma to raczej na to wpływu? Oraz - co gdy ja będę prowadził samochód należący do żony (ubezpieczenie tylko na nią) i spowoduję wypadek - i odwrotnie? Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 w przypadku spowodowania wypadku, odszkodowanie wyplacane będzie z ubezpieczenia OC samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruz Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 jeśli pojazdem kierują tzw. "małolaty" właściciel ma obowiązek zgłosić ten fakt do TU - wiadomo, będzie wzrost składki. Jeśli spowodują szkodę, to poszkodowany dostanie 100% odszkodowania - a Was TU może ścigać o brakującą składkę (wraz z odsetkami) - ale szczerze to nie słyszałem o takim realnym przypadku.Wybór należy do Was - śpicie spokojnie, czy jednak gdzieś szpileczka pić będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi