Sprawa karna

Założył henryk, 26 maja 2009 · 403 wyświetlenia

henryk

Witam

Spowodowałem wypadek,wymuszenie pierwszeństwa przejazdu na skrzyżowaniu.Poszkodowana ze złamaną kością podudzia z przemieszczeniem trawiła do szpitala.W czasie wypadku zarówno ja jak i poszkodowana byliśmy trzeźwi.Moje pytanie brzmi czy moje OC+NW(PZU SA) wypłaci poszkodowanej pieniądze za wszystkie szkody jakie poniosła w czasie wypadku(naprawa motoru,zdrowotne,moralne itp.)Pytam się dlatego gdyż Policja dostała wniosek do Sądu za dość uczynienie w wysokości 20.000tyś zł,z tego co czytałem na forum to będzie sprawa Karna przeciwko mnie w związku z wypadkiem.Czy to coś da jeśli przyznam się do popełnionego czynu,na komisariacie.W tej chwili jestem na bezrobociu,czy sąd to uwzględni w sprawie?.Proszę o odpowiedź.

falenica
Sprawy trafiają do sądów grodzkich automatycznie, gdy poszkodowany przebywa dłużej niż 7 dni w szpitalu lub poniósł poważne obrażenia. Nie powinieneś się martwić, odszkodowanie dla poszkodowanej będzie ściągnięte wyłącznie z Twojego ubezpieczenia OC.
henryk
Sprawa trafiła do sądu Grodzkiego,chciałem się dowiedzieć jak to się odbywa?,czy będę musiał stawić się na sprawie?,czy sąd orzeknie wyrok,i zostanę o tym poinformowany listownie?
etz0
Dokladnie tak sprawa w sadzie.... wyrok ... moga tez byc koszty rozprawy .. nawiazka... itp itd (wiem bo byłem pokrzywdzonym w wypadku motocyklowym ((Facet wyjechał mi...)))
szkoda

henryk napisał(a):

Sprawa trafiła do sądu Grodzkiego,chciałem się dowiedzieć jak to się odbywa?,czy będę musiał stawić się na sprawie?,czy sąd orzeknie wyrok,i zostanę o tym poinformowany listownie?

1) Postępowanie przygotowawcze- akt oskarżenia- rozprawa sądowa- wyrok;

2) Niekoniecznie- zależy od sądu- dobrowolne poddanie się karze powoduje, że są zwykle jedynie zawiadamia o posiedzeniu;

3) Sąd orzeka wyrokiem- sąd nigdy nie doręcza wyroku. O uzasadnienie wyroku trzeba złożyć stosowny wniosek na piśmie przez dziennik podawczy sądu za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii w terminie zawotym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku.