Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek drogowy w czasie pracy

Dudek2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mąz pracował jako kierowca. Wyjechał w trasę podczas której nastapił wypadek drogowy na skutek którgo zmarł. Nie było innych poszkodowanych. Sporządzono protokól powypadkowy na podstawie informacji przekazanej przez dyrektora, który nie był świadkiem zdarzenia. Zawierał on: m.in. błędne miejsce zdarzenia, ogólne iformacje osobowe, podano kat prawa jazdy, informacje o szkoleniu bhp a o zdarzeniu-podano w nim tylko godz. wypadku, którą zmieniano juz dwukrotnie. Zarządałam udostępnienia dokumentów, które stanowiły podstawę do sporządzenia protokołu. Jednak okazało się, że inspektor bhp nie wystąpił do policji o udostępnienie protokołu. Ze względu na brak rzetelności przy sporządzaniu protokołu odmowiłam jego podpisania. Proszę o informacje czy postąpiłam słusznie. Nadmieniam, że do dnia dzisiejszego nie otrzymałam od zakładu pracy rownież polisy ubezpieczeniowej męża. Mąz był emerytem zatrudniony na cały etat. Nie przekazano mi rownież świadectwa pracy ani ekwiwalentu za 3 letni niewykorzystany urlop wypoczynkowy. Czy podpisanie protoklu jest rownoznacze, z wyrażnie przeze mnie zgody na jego treść? Czy pracodawca może przekazać protokól bez mojego podpisu do ZUS. Z gory dziekuję za pomoc.

Moja rada: Koniecznie zglos sie z tą sprawą do Panstwowej Inspekcji Pracy. KONIECZNIE. Jesli faktycznie jest tak jak napisalas to za duzo tu nieprawidlowosci ze strony pracodawcy.... Powinna sie tym zając wlasnie PIP. A zwlaszcza smiertelnym wypadkiem przy pracy.

Za duzo trzeba by tu wyjasniac.

Udaj sie do PIP.