Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odmowa odszkodowania z oc sprawcy za spowodowanie śmierci mamy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.03.2005 w wypadku drogowym smierć poniosła moja mama. Sprawca wypadku został skazany w maju 2007 prawomocnym wyrokiem jako jedyny winnowajca ( wyprzedził inny samochód który zatrzymał się przed pasami dla pieszych i uderzył w przechodzącą na pasach mamę).W wyniku odniesionych obrażeń mama zmarła. Wystąpiliśmy w maju tego roku do PTU ( tam sprawca miał wykupioną polisę OC) z wnioskiem o odszkodowanie. Odszkodowanie zostało przyznane mojemu ojczymowi, i mojemu małoletniemu przyrodniemu bratu, mnie zaś odmówiono jakiejkolwiek wypłaty.W chwili śmierci mamy uczyłam się w szkole prywatnej pomaturalnej. Obecnie mam 22 lata uczę się nadal w prywatnej szkole ( czynsz wynosi 300 zł miesięcznie) i utrzymuję z renty po mamie oraz okresowych prac dorywczych. Od półtora roku nie mieszkam z ojczymem nie prowadzę z nim wspólnego gospodarstwa. Mieszkam z moim chłopakiem, wspólnie wynajmujemy mieszkanie.

Proszę o poradę co w tej sytuacji robić jakie mam szansę na wniesienie odwołania. Czy w tej sytuacji firma ubezpieczeniowa miałą rację nie przyznając mi odszkodowania.

Witam,

sprawa jest dość skomplikowana, aby solidnie odpowiedzieć na pytanie należałoby poznać dokładnie dokumentację sprawy. Jednak wstępnie z Twojego opisu wnioskuję, iż odszkodowanie powinno się należeć. Również w kwestii odszkodowań przyznanych bratu oraz ojczymowi warto przeanalizować sprawę, gdyż mogą być one zaniżone.

Jeżeli będziesz potrzebować dalszych rad, proszę o kontakt.

Odwołanie zawsze warto wystosować, proszę pamiętaj jednak o dobrej argumentacji, a sprawę wygrasz.