dollod Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Witajcie mam pytanie. (Chyba jak większość tutaj) Wiosną 2006 roku miałem wypadek w wojsku przy pełnieniu obowiązków służbowych, skutkiem, czego było zwichnięcie stawu skokowego. Wielokrotnie potem w trakcie trwania służby wojskowej doznawałem urazu tej nogi. Jak się okazało potem już w cywilu ścięgno się zerwało i rozpuściło w płynach ustrojowych. Przeszedłem operację i funkcjonuję normalnie. Dopiero teraz zgłosiłem się do, TWKL, która przyznała mi jedynie 5% uszczerbku na zdrowiu. Mimo że musiałem przejść operację, miesiąc nie mogłem pracować a pełniej sprawności w stawie nie odzyskałem. Po 2h jazdy samochodem drętwieje mi noga, nie mogę biegać, bo noga pracuje w inny sposób. Czy powinienem się odwoływać? Czy z wojska należy mi się tylko to odszkodowanie czy też może byłem przez nich automatycznie ubezpieczony w jakiejś instytucji prywatnej a nie tylko przez ZUS? Może powinienem zgłosić się do jakiejś firmy zajmującej się tymi sprawami profesjonalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magas07 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgodnie z paragrafem 15 rozporządzeniem MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 25 października1976 r. w sprawie postępowania o odszkodowanie w razie wypadku lub choroby pozostającej w związku ze służbą wojskową. Organami właściwymi do ustalania prawa do odszkodowania i jego wysokości jest w I instancji - szef wojewódzkiego sztabu wojskowego, a w II instancji - dowódca okręgu wojskowego. Wojewódzki Sztab Wojskowy wszczyna postępowanie wyjaśniające z urzędu lub na wniosek. Poszkodowany żołnierz nie musi działać sam, może udzielić pełnomocnictwa każdej osobie mającej pełna zdolność do czynności prawnych. Jeśli droga administracyjna zostanie wyczerpana, a organ administracji wojskowej nie wyda satysfakcjonującej decyzji, to możliwe jest wniesienie pozwu do sądu.Podstawa prawna:1) ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o świadczeniach odszkodowawczych przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą wojskową (Dz. U. Nr 83, poz. 760 z późn. zm.),2) rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 1 sierpnia 2003 r.w sprawie wykazu chorób, pozostających w związku ze służbą wojskową,z tytułu których przysługują świadczenia odszkodowawcze (Dz. U. Nr 143, poz. 1397),3) rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 8 sierpnia 2003 r.w sprawie ustalania stopnia uszczerbku na zdrowiu oraz związku śmierci żołnierzy ze służbą wojskową wskutek wypadku lub choroby (Dz. U. Nr 163, poz. 1578),4) rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 września 2003 r.w sprawie postępowania w razie wypadku lub ujawnienia choroby, pozostającychw związku z pełnieniem czynnej służby wojskowej (Dz. U. Nr 175, poz. 1707 z późn. zm.).Trzeba się odwołać pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi