Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za wypadek w wojsku - czy korzystać z profesjonalnej pom

dollod
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam pytanie. (Chyba jak większość tutaj)

Wiosną 2006 roku miałem wypadek w wojsku przy pełnieniu obowiązków służbowych, skutkiem, czego było zwichnięcie stawu skokowego. Wielokrotnie potem w trakcie trwania służby wojskowej doznawałem urazu tej nogi. Jak się okazało potem już w cywilu ścięgno się zerwało i rozpuściło w płynach ustrojowych. Przeszedłem operację i funkcjonuję normalnie.

Dopiero teraz zgłosiłem się do, TWKL, która przyznała mi jedynie 5% uszczerbku na zdrowiu. Mimo że musiałem przejść operację, miesiąc nie mogłem pracować a pełniej sprawności w stawie nie odzyskałem. Po 2h jazdy samochodem drętwieje mi noga, nie mogę biegać, bo noga pracuje w inny sposób.

Czy powinienem się odwoływać? Czy z wojska należy mi się tylko to odszkodowanie czy też może byłem przez nich automatycznie ubezpieczony w jakiejś instytucji prywatnej a nie tylko przez ZUS?

Może powinienem zgłosić się do jakiejś firmy zajmującej się tymi sprawami profesjonalnie?

• 2 tygodnie później...

Zgodnie z paragrafem 15 rozporządzeniem MINISTRA OBRONY NARODOWEJ z dnia 25 października1976 r. w sprawie postępowania o odszkodowanie w razie wypadku lub choroby pozostającej w związku ze służbą wojskową. Organami właściwymi do ustalania prawa do odszkodowania i jego wysokości jest w I instancji - szef wojewódzkiego sztabu wojskowego, a w II instancji - dowódca okręgu wojskowego. Wojewódzki Sztab Wojskowy wszczyna postępowanie wyjaśniające z urzędu lub na wniosek. Poszkodowany żołnierz nie musi działać sam, może udzielić pełnomocnictwa każdej osobie mającej pełna zdolność do czynności prawnych. Jeśli droga administracyjna zostanie wyczerpana, a organ administracji wojskowej nie wyda satysfakcjonującej decyzji, to możliwe jest wniesienie pozwu do sądu.

Podstawa prawna:

1) ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o świadczeniach odszkodowawczych przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą wojskową (Dz. U. Nr 83, poz. 760 z późn. zm.),

2) rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 1 sierpnia 2003 r.

w sprawie wykazu chorób, pozostających w związku ze służbą wojskową,

z tytułu których przysługują świadczenia odszkodowawcze (Dz. U. Nr 143, poz. 1397),

3) rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 8 sierpnia 2003 r.

w sprawie ustalania stopnia uszczerbku na zdrowiu oraz związku śmierci żołnierzy ze służbą wojskową wskutek wypadku lub choroby (Dz. U. Nr 163, poz. 1578),

4) rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 15 września 2003 r.

w sprawie postępowania w razie wypadku lub ujawnienia choroby, pozostających

w związku z pełnieniem czynnej służby wojskowej (Dz. U. Nr 175, poz. 1707 z późn. zm.).

Trzeba się odwołać

pozdrawiam