Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie i świadczenie rehabilitacyjne a ZUS i zakład pracy :(

Miszelek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :(

6 kwietnia tego roku miałem kolizję drogową w drodze z pracy, stwierdzono między innymi skręcenie kręgosłupa oraz zniesienie lordozy w części szyjnej kręgosłupa jako bezpośrednie następstwo skręcenia kręgosłupa. Mam więc kilka pytań:

1. Podobno nie należy się żadne świadczenie z ZUS z tytułu wypadku w drodze z pracy, ale czy to jest faktycznie prawda ??? Bo ludzie różnie mówią i różnie piszą, a niektórzy np mówią, że jeśli mam wypisaną przez mój zakład pracy tzw. KARTĘ WYPADKU W DRODZE Z PRACY to również i z ZUS należy mi sie jakieś odszkodowanie, czy faktycznie tak jest ??? I co trzeba zrobić że je otrzymać ???

2. Dziś w programie pierwszym TVP Pan prawnik powiedział, że z tytulu wypadku należą się również tzw. świadczenia rehabilitacyjne, jak i gdzie mam tego dochodzić ??? Czy przy odszkodowaniu z NNW z pracy otrzymam oprócz uszczerbku na zdrowiu zwrot kosztów leczenia rehabilitacyjnego ??? (bo chodziłem 3 tygodnie na rehabilitację prywatnie, ale w ramach NFZ, zabiegi państwowe mam dopiero na lipiec) w Jaki sposób mam to dokumentować ??? Czy też świadczenia rehabilitacyjne to jest co innego i należy mi się już teraz ??? Jeśli tak, to gdzie mam się o to starać ???

3. Czy w związku z tym, że nie pracowałem 2 miesiące, z tytułu NNW z pracy mogę ubiegać się o zwrot nie wypracowanej premii ??? (bo przecież nie było mnie 2 miesiące w pracy), Co wtedy i komu muszę przedstawić ???

Te same pytania dotyczą w zasadzie odszkodowania z OC sprawcy.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź w mojej sprawie :(

1 stycznia 2003 r. weszły w życie dwie ustawy zawierające regulacje prawne spraw związanych z wypadkami, w związku z którymi ZuS wypłaca jedynie odszkodowanie za wypadki uznane przy pracy. Co do zwrotu poniesionych kosztów leczenia i rehabilitacji proponuje upewnić się i zapoznać z OWU. Zwrot taki z pewnością występuje w przypadku odszkodowania z ubezpieczenia OC. Należy przedstawić ubezpieczycielowi oryginalne faktury i rachunki za leczenie i rehabilitacje oraz zaświadczenie uzyskane z przychodni, że wszelkie terminy z NFZ były bardzo odległe. pozdrawiam