Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamane trzony kręgów u pasażera w aucie poszkodowanego

loucyna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mąż został poszkodowany wraz z moja szfagierką w wypadku samochopdowym. Wynuszenie pierwszeństwa przez drugi samochód w wyniku czego szfagierka dozanała wstrząsu mózgu, mąż z kolei doznał urazu kręgosłupa (złamane 2 trzony kręgów). na domiar złego diagnoza przez lekarzy od poczatku nie była w ogóle trafiona, chirurg nie rozpoznał złamania na zdjeciach, dopiero poźniej ortopeda (mąż nie przebywał w szpitalu, nie chodził również w gorsecie bo jak sie zorientowali było juz za poźno).

Mąż w dalszym ciągu jest na zwolnieniu, mija niedługo 6 m-cy, lekarz nie chce podpisac zgody na pracę - pracuje w przemyśle cięzkim.

Obawiam sie również ze zbyt poźno wysłaliśmy pismo do ZUS o świadczenie rehabilitacyjne i nie wiem czy je otrzyma Jak sie dowiedzieliśmy szfagierka wysłala roszczenie odszkodowawcze była kierowcą) do firmy sprawcy wypadku. zapytuję więc - czy mąż także może wystąpić o takie odszkodowanie? jesli tak jakimi argumentami możemy się posłużyć? czy są jakies dostępne wzory pism?

Bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam

zapomniałam dodać, że w sprawie kolizji drogowej wniosek o ukaranie sprawcy - został dopiero kilka dni temu przekazany do Sądu (wypadek był w marcu br). wcześniej prokuratura prowadziła sledztwo w sprawie doznanych obrażen powodujących naruszenie org. na czas powyżej 7 dni, które umorzono.

Dziekuję Krysiu za odzew. Z odszkodowaniem NW szfagierki poczynilismy juz kroki. Odbyla sie 1 komisja w tej sprawie, ale co zastanawiające otrzymaliśmy ponownie wezwanie na komisję ( nie wiem czy tak jest zwykle, szfagierka nie otrzymała ponownego wezwania). Jak wspomniałaś - zadośćuczynienie za cierpienia. Czy na wniosku- piśmie które zamierzamy wysłać do ubezpieczyciela sprawcy mamy określic kwotę jaką żądamy? W ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Więc na razie zbieramy argumenty, tj: szkoda zdrowotne, uszczerbek na zdrowiu, zadośćuczynienie za cierpienia, pozbawienie dochodu (L4). O co mogę jeszcze wnioskować?

:) Krysiu, nie ukrywam ze o firmie myślimy, tylko własnie faktury paragony (kto o tym myślał w takich chwilach). Nasza sprawa sie ciągnie od marca, zagmatwana sytuacja z diagnozą, błędy lekarzy trochę zaciemniają to wszystko, dlatego obawiamy się ze jesli zlecimy to firmie to i tak groszowe sprawy trzeba bedzie podzielic na % dla firmy. Dlatego zastanawiamy się, tym bardziej ze znowu otrzymalismy pisemko z NW ze cos tam brakuje???? przypuszczamy ze coś im pogineło razem z protokołem że juz raz był na komisji. Zobaczymy w sobote sie wyjaśni. W kazdym bądź razie dziekuje Ci bardzo. Pozdrawiam i zycze pomyslności.

• 2 tygodnie później...
loucyna wrote:
troche to potrwało, ale jednak zdamy sie na doswiadczenie firmy (25%). Zobaczymy jak długo to wszystko potrwa. W kazdym bądx razie będę informowac. Pozdrawiam
25% z Ciebie zdarli!!?? rozbój w biały dzień!
napisz zdanie co to za firma tyle bierze!?
z utęsknieniem czekam czasu kiedy za takie usługi nie będziemy płacili nic, tak jak w Anglii:)
pozdrawiam, Krysię też;)

witam. Na dzień dzisiejszy powiem ze mam wrażenie ze dobrze zrobiłam. Co na to sie składa? Otóż, przez przypadek reprezentant firmy okazał sie dawnym znajomym. Traf przypadkowy bo firma z witryny sklepu. Fakt, ze to akurat nie wpłyneło na decyzje bo nawet kumpel z podstawówki cie wykrecic może...

Jak to on okreslił te %nty to i tak spadły, a z tej cześci to i tak on sam dostaje 1/4 (jeszcze w zaleznosci jak długo pracuje). Fakt zarabia firma ale ona ma konsultantów lekarzy, którzy określaja wysokość szkody i wówczas maja rozeznanie co do propozycji. Na dzień dzisiejszy moja konkluzja - gdybym sama złozyla wniosek, to raczej nawet nie otrzymalabym tej kwoty która weźmie firma.

:)

aa, sytuacja jest o tyle skomplikowana (którą raczej bym nie podjeła samodzielnie), że juz na wstępie przygotowywane sa dokumenty o roszczenia do Sądu. Jest tu wypracowana strategia (albo mydlenie oczu)w każdym bądx razie im tez zalezy aby więcej wykręcic (no cóż że naszym kosztem...)

pozdrawiam

• 4 miesiące temu...

Minęło troche czasu mimo to na koncie w poczet odszkodowania nic. 2 m-ce temu odbyła sie rozprawa o której nie wiedzielismy ze się odbyła tak to jest w tym kraju i pewnie bysmy trwali tak dłuzej, no ale nie złożylismy powództwa posiłkowego lub cos takiego.

Następnie w koncu wyrok przesłalismy do firmy no i czekamy, to było z 4 tyg temu. Zobaczymy. 8 marca minie rok.Pozdrawiam

a dla zainteresowanych polecam artykuł w DZIENNIKU z 5.2.08r. -wykorzystali moja słabość, hmm dochodze do wniosku ze i bez firmy dało by sie uzyskac odszkodowanie.