Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek rowerowy w drodze do pracy

pluszak
 Share

Recommended Posts

czy nalezy mi sie 100 procent chorobowego jesli mialem wypadek w drodze do pracy? jechalem rowerem mialem wypadek nie komunikacyjny ,poprostu na rowerze ,wyladowalem w szpitalu zabierala mnie karetka ,operacja nogi,zlamany obojczyk,wstrzas muzgu zlamanie podstawy czaszki,teraz jestem na swiadczeniu rechabilitacyjnym ale 100 procent mi nie placa od poczatku. jak to wyglada z tym 100 procent za chorobowe.

Jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest wypadek przy pracy, w drodze do pracy lub z pracy albo choroba zawodowa lub też przypada na okres ciąży, a także jeżeli niezdolność do pracy powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów albo zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów - zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (także za okres pobytu w szpitalu).

w zusie powiedzieli mi ze to nie jest wypadek w drodze do pracy i ze nie nalerzy mi sie i nie wiem jak ten problem ugryzc. Gdzie mam uderzyc zeby sie dowiedziec cos na ten temat.

aja poprostu jezdzilem do pracy rowerem i jakos tego oni nie rozumia ze ktos moze jezdzic rowerem do pracy a nie komunikacja miejska.Wczesniej nic nie zalatwialem i nie pytalem sie bo zdrowie bylo wazniejsze ale teraz juz prawie koncze leczenie czeka mnie jeszcze jedna komisja i jesli nalerzy mi sie 100procent to beda musieli mi oddac te wszystkie zalegle pieniadze ale co mam zrobic.

Czy pracodawca sporządził "Kartę wypadku w drodze do pracy?"

Jesli nie - to musi sporządzic. Ten dokument, stwierdzający, że wyopadek by wypadkiem w drodze do pracy jest podstawą naliczenia 100% "chorobowego".

nie sporzadzil ale porozmawiam z nim w tej sprawie i jesli trzeba to sie go sporzadzi , i co mam z tym dalej zrobic gdzie to zawiezc?

Reszta nalezy do pracodawcy. Jesli sie nie myle (bo na płatnosciach sie za bardzo nie znam) to - jesli Twoj pracodawca zatrudnia 20 lub wiecej pracownikow to jest platnikiem wynagrodzen pracownikow i "kartę wypadku w drodze" zostawia u siebie, bo na podstawie tej karty wyplaca Ci 100% a jesli zatrudnia mniej niz 20 pracownikow i płatnikiem chorobowego jest ZUS to wysyla do ZUSu tą kartę razem ze zwolnieniem leakrskim.

no dobra ale zeby wyplacac mi 100 to najpierw to musi dotrzec do zusu bo teraz jestem na swiadczeniu rechabilitacyjnym po za tym mysle ze zus musi ta sprawe chyba rozwazyc bo to jest juz prawie rok i beda musieli zwrocic ten nie wyplacony procent tak bynajmniej mysle.

Zasady wypłaty musi znać osoba, ktora w Twojej firmie się tym zajmuje.

Dla Ciebie najbardziej istotne jest, żeby pracodawca sporządzil Karte wypadku w drodze do pracy, bo dopiero ona bedzie podstawą dalszych dzialan. I TEGO dopilnuj.

Witam! jedna rzecz najważniejsza "wypadek w drodze do pracy "protokół musi być spisany przez pracodawcę do 14 dni od zaistniałego zdarzenia.Jeżeli nie ma takiego protokołu to l-4 płatne jest 80%

bozia2560 wrote:
Witam! jedna rzecz najważniejsza "wypadek w drodze do pracy "protokół musi być spisany przez pracodawcę do 14 dni od zaistniałego zdarzenia.Jeżeli nie ma takiego protokołu to l-4 płatne jest 80%
Boziu - po pierwsze: nie "Protokół" a "Karta wypadku w drodze do pracy lub z pracy".
Po drugie - z Twojej wypowiedzi można byloby wysnuć wniosek, ze juz na wszystko jest za pozno... - mam nadzieje, ze nie to mialas na mysli? Bo tak nie jest.

Termin 14 dni, wyznaczony na sporządzenie dokumentacji powypadkowej, podobnie jak w wypadkach PRZY pracy MOŻE zostac przekroczony.
Z roznych wzgledów. Wowczas trzeba jednak w Karcie wypadku wpisac uzasadnienie przekroczenia terminu.
3. Przeszkody i trudności uniemożliwiające sporządzenie karty wypadku w wymaganym terminie 14 dni:

Tak, jak pisalam: podstawą wyplaty 100% jest Karta wypadku i do tego czasu "chorobowe" platne jest 80%.
Co nie znaczy, ze skoro Karty nie sporządzono w terminie, to sprawa jest nieodwracalna.
Trzeba dopilnowac aby dokumentacja powstala i dopilnowac i tego i reszty.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/2015.htm

http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/88300008.pdf