Jimbo Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 WitamNa szybko jak to wygladało. Wracam do domu w sobotę a tu na klatce schodowej elektryk wezwany przez sąsiadkę ( numer spisała z książeczki opłat czynszowych z wspólnoty) naprawia coś w miejscu gdzie znajdują się bezpieczniki na klatce schodowej. Okazało się że było upalone "zero" ochronne i wypalone gniazdo bezpieczników. Oczywiście na czas naprawy prąd był wyłaczony. Po uruchomieniu prądu okazało się że w domu mam niespodziankę która miała miejsce przed przyjazdem elektryka w postaci kilku spalonych urzadzeń (płyta główna w piecyku CO, amplituner kina domowego , mini wieża i inne drobniejsze zasilacze). W tym samym dniu wezwałem serwis do piecyka CO (posiadam FV za wymianę płyty z opisem że uszkodzona w wyniku przepięcia) , Amplituner nie ma sensu naprawiać bo koszt naprawy przewyższa wartość (paragon i gwarancja z dnia zakupu koszt 3200), reszta już raczej bez dokumenetów więc trudno... Pytanie do kogo i w jakiej formie skierować roszczenia. Zarządca budynku ? Co mam szanse odzyskać? Pozdrawiam i z góry dzieki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Mi się wydaje, że szanse są znikome występować do zarządcy i uzyskać odszkodowanie. Sprzęt był podłączony nie na klatce schodowej, ale u Ciebie w domu i tak będzie do tego podchodził Ubezpieczyciel. Będziesz musiał udowodnić, że to z winy zarządcy a nie z przyczyny Twojej instalacji elektrycznej. Trzeba będzie powołać kogoś z uprawnieniami żeby przeprowadził ekspertyzę i wydał pisemną opinię. Jeżeli masz wykupioną polisę na mieszkanie z rozszerzeniem ryzyka przepięcia to nawet się nie zastanawiaj i ze swojej polisy zgłoś. Jeżeli nie masz takiej polisy możesz próbować zgłosić z ubezpieczenia zarządcy, ale wydaje mi się, że będzie to walka z wiatrakami. Jednak warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi