kochajitancz Posted June 2, 2009 Share Posted June 2, 2009 Witam serdecznie. Mój tata 18.05.2009r. siadł na ławce i jechała duża laweta z koparką, ona spadła na niego. Nie zdążył odskoczyć, kabina koparki zajęła mu lewą nogę. a miejscu wypadku byli policjanci kryminalni, prokurator, ruch był zatrzymany przez kilka godzin. To się stało na drodze krajowej - siódemce. Mój tato - 62 lata doznał urazu lewej nogi, od kostki do kolana noga była zmiażdżona a udo całe zbite. Od w dwóch tygodni jest w szpitalu, miał operację i zakładane sączki. Mój tata jest na emeryturze, ale na umowę zlecenie dorabiał sobie jeszcze w firmie jako spawacz. Miał dochód ok. 1.400zł. Teraz nie wiadomo czy będzie kiedyś mógł wrócić do pracy. Tata był trzeźwy, koparka nie była w ogóle zabezpieczona. Proszę mi powiedzieć, jakie odszkodowanie tacie się należy, jest ubezpieczony w PZU. Ci właściciele tej koparki przychodzą do taty i coś wspominają o odszkodowaniu z OC. Proszę mi powiedzieć jakie kroki mamy teraz wykonać, czy należy się tacie odszkodowanie z OC, czy można wywalczyć większą emeryturę dla taty. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwonnaw1 Posted June 5, 2009 Share Posted June 5, 2009 19.03.2009 miałam wypadek samochodowy. jako pasazerka tax Uderzył w nas TIR karetka zabrała mnie do szpital gdzie byłam 5 dni , stwierdzono złamanie trzonu kręgu Th5 /S22.0/ oraz stluczenie głowu i klatki piersiowej założono gorset Jevett /usztywniający głowe i cały kręgosłup.Mam go nosić 6 m-cy. Mimo że na miejscu zdarzenia była policja to nienapisali że była ranna osoba.Kiedy po 2 m-cach przedzwoniłam na Komende Policji nic nie wiedzieli o osobie poszkodowanej. Dopiero po moim telefonie sprawa się ruszyła, badał mnie biegły,pojechałam na komisariat składać zeznania inni też będą wzywani . Czy to poszkodowany ma zawiadamiać policję o swoich ranach ?Bardzo proszę o pomoc we jaki sposób mogę dochodzić zadośćuczunienia i odszkodowania.Przepraszam za pismo ale trudno mi pisac w gorsecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magas07 Posted June 5, 2009 Share Posted June 5, 2009 Wyrok SN z 2005-10-05 I PK 47/05 Monitor Prawa Pracy 2006/4/208Procentowo określony uszczerbek służy tylko jako pomocniczy środek ustalania rozmiaru odpowiedniego zadośćuczynienia. Należne poszkodowanemu (pokrzywdzonemu czynem niedozwolonym) zadośćuczynienie nie może być mechanicznie mierzone przy zastosowaniu stwierdzonego procentu uszczerbku na zdrowiu.W prawie ubezpieczeń społecznych wysokość należnego jednorazowego odszkodowania jest zryczałtowana, w prawie cywilnym wysokość zadośćuczynienia jest zindywidualizowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts