ile czasu sie czeka na komisje z ZUS u ??
Założył matiz-1990, 5 czerwca 2009 · 552 wyświetlenia
kamil187 napisał(a):
Mam Pytanie ile czasu sie czeka na komisie lekarska z Zusu od zlozenia papierow od pracodawcy ??
Nie masz pewnosci kiedy i czy w ogole zaklad pracy przeslal Twoj wniosek do ZUS. Zacznij od sprawdzenia dokladnej daty wyslania dokumentow do ZUS przez Twoją firmę.
Witam serdecznie,
w pierwszej kolejności wspomnę, że warto sprawdzić, czy w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy np. brak przestrzegania przepisów BHP. Nie napisała Pani jak doszło do urazu, więc radzę zapoznać się ze swoim protokołem BHP i w rubryce "przyczyny wypadku" sprawdzić, czy wskazano winę pracodawcy - jeśli tak, to Pani tata mógłby się starać również o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy.
Wracając jednak do Pani pytania o termin link zewnętrzny zablokowany, ZUS ma 7 dni na ustalenie terminu badania u lekarza orzecznika. Pani tata powinien zabrać ze sobą dokumentację medyczną i wyniki badań np. rtg. Proszę tatę uczulić, żeby zwrócił uwagę na to, czy lekarz zapoznał się z dokumentacją i czy zbadał go dokładnie. Poszkodowany powinien odpowiadać na pytania lekarza zgodnie z prawdą. Po badaniu lekarz przedstawi orzeczenie wskazujące na wysokość % trwałego uszczerbku na zdrowiu. link zewnętrzny zablokowany w przeciągu 2 tygodni od jego uzyskania. Po 2 tygodniach ZUS wydaje decyzję i wypłaca należność do 30 dni.
Wysyłam Pani link do artykułu w temacie link zewnętrzny zablokowany - można tam sobie sprawdzić jaki mniej więcej uszczerbek powinien przysługiwać za taki uraz. Polecam też lekturę naszego link zewnętrzny zablokowany. Dowiedzą się Państwo z niego więcej o uzyskaniu odszkodowania z ZUS.
W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum.
Pozdrawiam,
Izabela