wypadek przy pracy kręgosłup
Założył kasia0075, 4 września 2011 · 576 wyświetleń
kasia0075 napisał(a):
pracodawca juz ma taki protokół dla mnie,ale chirurg na zwolnieniu wpisał mi kod choroby m15 a nie np c34, ,,czy to moze miec znaczenie przy próbie uzyskania odszkodowania, o które będę sie starała zarówno z ubezpiecznia pracodawcy jak i mojego prywatnego?są oczywiscie świadkowie w pracy .którzy widzieli całą sytuację
Jeśli chodzo o jednorazowe odszkodowania z ZUS oraz z ubezpieczeń dobrowolnych NNW to liczy się tylko stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu. Wobec tego kod choroby nie ma bezpośredniego wpływu na wyokość odszkodowania. Ponadto po leczeniu i rehabilitacji lekarz sporządza druk N-9 co do stanu zdrowia. Proszę skonsultować jeszcze kod choroby z lekarzem.
kasia0075 napisał(a):
Jestem na L4 od ponad miesiaca, czy mogę juz wystąpic o częsciowe odszkodowanie? na rechabilitację bede czekała minim 4 mce,,,nie ma funduszy na NFZ,,,jestem po rezonansie magnet, oraz mam opisane zdjecia rtg,,, jak się do tego zabrac? do jakiej pierwszej instytucji o odszkodowanie> praca czy zus? a moze do indywidualnego ubezpieczyciela ?
2) Można zgłosić szkodę z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Jednak i tutaj likwidacja szkody potrwa do czasu zakońcenia leczenia i rehabilitacji. Wchodzi w grę ewentulane likwidowanie szkody z polisy OC pracdawcy gdzie można się domagać nie tylko odszkodowania ale i zadośćuczynienia. Warunkiem jest tutaj aby przyczyną wypadku była wina lub zaniedbanie pracodawcy.