Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Kto powinien do ZUSu zgłosic wypadek przy pracy-szef? Czy pracownik?

amado
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Mialem wypadek przy pracy i bylem 24 dni na zwolnieniu.Protokół byl spisany.Zaswiadczenie o stanie zdrowia dostarczylem pracodawcy.Karte wypadu tez ma moj szef.Ma w sumie wszystkie dokumenty jakie dostalem od lekarzy. Mialem wypłacone 100% pensji. Moje pytanie brzmi,czy to ja powinienem isc do ZUSu i starac sie o to odszkodowanie czy to nalezy do obowiazkow pracodawcy? Czy jest jakis termin do skladania takiego wniosku o odszkodowanie?Jestem juz ponad miesiac od zakonczenia leczenia a dokumenty dostarczyłem szefowi juz w pierwszym dniu przyjscia do pracy.

Za odpowiedz z góry bardzo dziekuje.

Witam

Na podstawie par. 2 Rozp. Min. Pracy I Polityki Społecznej z 18 grudnia 2002 w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępownia o wypłatę jednorazowego odszkodowania Dz. nr 234 , poz. 1974 z 2002 - płatnik składek, a więc pracodawca przesyla dokumentację powypadkową, w której stwierdzo,że zdarzenie to jest wypadkiem przy pracy oraz dokumentację lekarską na druku ZUS-u N-9 do ZUS-u i poszkodowany pracownik zostaje zaproszony na bdanie przez lekarza orzecznika ZUS.

Lekarz orzecznik ustala procentowy uszczrbek na zdrowiu. ZIS wypłaca jednorazowe odszkodowanie.

pozdrawiam

Jest PRAWIE tak, jak pisze magas07 z tym, że poszkodowany pracownik MUSI napisac wniosek o wyplate jednorazowego odszkodowania i razem z tym wnioskiem dostarczyc wypełniony przez lekarza ten druk N9 do pracodawcy.

BEZ WNIOSKU pracownika pracodawca sam z siebie dokumentow do ZUS-u o wyplate jednorazowego odszkodowania NIE WYSYLA. ZUS odesle albo wezwie do uzupelnienia.

amado - podaj maila wyślę Ci taki druk wniosku i druk N9, z ktorym musisz udac sie do lekarza. Wazne jest, zeby lekarz stwierdzil na koncu tego zaswiadczenia, ze leczenie zostalo zakonczone.

Bardzo dziekuje za odpowiedz,teraz wiem ze musze pogonic szefa bo chyba olał sobie temat.Jak go ostatnio zapytałem o odszkodowanie to,stwierdzil ze skoro mi wyplacił 100% pensji to juz nic nie dostane od ZUSu i nie ma sensu za tym biegać. Druczek od lekarza o zakonczonym leczeniu dostarczylem szefowi,tylko to bylo jakis miesiac temu wiec nie wiem czy to jeszcze jest aktualne.Na wszelki wypadek poprosze ten druczek i ten wniosek co bym mógł działać.Jako ze jestem nowym użytkownikiem to niestety nie moge podać maila,moze jest jakas mozliwość sciagniecia takich druczkow i wnioskow???

Pozdrawiam.

Zaświadczenie o stanie zdrowia wkm mozesz pobrac w ZUSażne jest miesiąc od daty wystawienia.

Druk możesz oytrzymac w ZUS lub wydrukować

http://www.skarbiec.biz/zus/zdrowia.htm

We wniosku- piśmie do pracodawcy wpisujesz imie i nazwisko, adres pesel i prośbę, która może np brzmiec tak:

W związku zwypadkiem przy pracy, którtemu uległem w dniu......... prosze o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu i wypłaty odszkodowania.

amado wrote:

Na wszelki wypadek poprosze ten druczek i ten wniosek co bym mógł działać.Jako ze jestem nowym użytkownikiem to niestety nie moge podać maila,

Amado - napisz więc Ty do mnie, prześlę Ci: bhp-e.k@wp.eu

• 11 lat później...

Witam,

prosze o porade co mogę zrobić jak pracodawca nie chce zgłosić się do ZUS, bo stwierdził że to nie jego sprawa zebym dostał odszkodowanie jak sobie chce to mam sobie to sam zrobić.

Czy mogę telefonicznie się zgłosić że chcę iść na komisje czy to są jakieś druki na to zgłoszenie? Może też ktoś powiedzieć co mam dołączyć czy dokumenty od lekarza wystarczą/

Sam już nie wiem co robić więc dzięku za każdą porade

Witam serdecznie,

w nawiązaniu do zapytania potwierdzam, iż obowiązek zgłoszenia roszczenia dot. jednorazowego odszkodowania za wypadek przy pracy ciąży na pracodawcy, jednakże jeśli nie zgłosi (czy też nie chce tego zrobić), roszczenia można zgłosić samodzielnie lub z pomocą profesjonalnego pełnomocnika.

Do złożenia wniosku konieczne jest zakończenie leczenia i potwierdzenie tego przez lekarza prowadzącego na druku OL-9 (jeśli wskaże się lekarzowi, iż potrzebny jest wniosek do ZUS o odszkodowanie, powinien wiedzieć o jaki dokument chodzi). Wniosek nie ma swojego druku, należy jednak w formie pisemnej wystąpić do jednostki terenowej ZUS o wypłatę jednorazowego odszkodowania dołączając druk od lekarza OL-9, dokumentację z leczenia powypadkowego oraz protokół powypadkowy. Należy także wskazać formę wypłaty świadczenia (przekaz pocztowy/przelew) i wskazać nr rachunku bankowego oraz swoje dane kontaktowe i adres korespondencyjny (do doręczenia wezwania na komisję i decyzji wypłaty odszkodowania).

Najważniejsze aspekty zawiera artykuł: https://odzyskaj.info/wzory/wniosek-o-jednorazowe-odszkodowanie-z-zus-po-wypadku-przy-pracy/

Stawka za każdy orzeczony % stałego uszczerbku na zdrowiu wynosi aktualnie 984 zł. Jeśli orzecznik nie uwzględni wszystkich urazów lub zaniży uszczerbek należy złożyć odwołanie.

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania