Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy to przedawnienie?

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście może Pan się odwołać. Termin przedawnienia przy ubezpieczeniach dobrowolnych NNW wynosi 3 lata.

Jeśli chodzi o sprawę wypadku komunikacyjnego prosimy o kontakt w sprawie oceny właściwości decyzji ubezpieczyciela lub pomocy w prowadzeniu sprawy - stopka poniżej.

To znaczy chodzi mi o ubezpieczenie z PZU ,było grupowe a teraz mam indywidualnie kontynuowane ,czy mogę naisać odwolanie i co mam napisać?Byłam w PZU i Pani mi powiedziala ,że wystarczy napisać iż sie nie zgadzam z ich decyzją i dolączyć drugą decyzję i to wszystko.A jak chcialam prosić o kontakt z kimś żeby uzyskać ich decyzję to powiedziala,że jest to mi nie potrzebne bo oni to mają i jak ja napiszę odwolanie to będą mieli porównanie.

• 1 miesiąc temu...
kacpermilewski@o2.pl wrote:
To znaczy chodzi mi o ubezpieczenie z PZU ,było grupowe a teraz mam indywidualnie kontynuowane ,czy mogę naisać odwolanie i co mam napisać?Byłam w PZU i Pani mi powiedziala ,że wystarczy napisać iż sie nie zgadzam z ich decyzją i dolączyć drugą decyzję i to wszystko.A jak chcialam prosić o kontakt z kimś żeby uzyskać ich decyzję to powiedziala,że jest to mi nie potrzebne bo oni to mają i jak ja napiszę odwolanie to będą mieli porównanie.
1) Tak- można składać odwołanie do czasu przedawnienia roszczenia- jeśli chodzi o ubezpieczenia dobrowolne to zgodnie z art. 819 § 1 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. Nie ma znaczenia czy było to ubezpieczenie dobrowolne grupowe czy indywidualne;

2) Co do merytoryki odwołania to trudno mówi nie znając szczegółowo sprawy;

3) Pani w PZU trochę traktuje poszkodowanych po macoszemu. Nie wystarczy powiedzieć, że wystarczy jak Pani prześlę decyzję innej komisji. Każda komisja- tak samo sąd- orzeka sprawę indywidualnie według swojej wiedzy, przekonania i ocen. Aby pisać od czegoś odwołanie wpierw trzeba zapoznać się z pisemną treścią decyzji oraz wiedzieć na podstawie jakiej tabeli ustalili taki, a nie inny procentowo trwały uszczerbek na zdrowiu. Wobec tego sugeruję wystąpić do nich o decyzję i tabelę na piśmie za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Po głębokiej analizie będzie można napisać rzetelne, skuteczne odwołanie i zadecydować czy słusznym jest przedstawienia decyzji innej komisji lekarskiej. Jaby nie było rozbieżność jest bardzo duża- o ponad 100%- wydaje się, że to bardzo dużo. Tabele zawsze jednak mają widełki, tolerancję przyznawanego trwałego uszczerbku na zdrowiu.