Witam,
Bylem uczestnikiem wypadku drogowego (poszkodowanym - o winie drugiego uczestnika pojazdu orzekla policja) kwota na jaka opiewa ubezpieczenie mojego samochodu wynosi 8000 zl. najprawdopodobniej zostanie orzeczona szkoda calkowita poniewaz na pierwszy rzut oka - szkoda przewyzsza podana wyzej kwote ubezpieczenia. W zwiazku z tym... PZU (bo w tym towarzystwie byl ubezpieczony sprawca) oferuje mi wyplacenie za szkode calkowita 70% wartosci pojazdu jaka mial przed wypadkiem. Obawiam sie a wrecz jestem pewien iz pojazd zostanie wyceniony wg PZU na okolo 4000-5000 zl co jest rownoznaczne z otrzymaniem przez mnie 2800-3500 zl za szkode calkowita. w zwiazku z tym moje pytanie brzmi - co zrobic by otrzymac 100% wartosci ubezpieczenia (czyli kwoty 8000) na jaka opiewa ubezp samochodu? Wiem iz jest to mozliwe - tylko w jaki sposob? i drugie pytanie - czy jesli wyplaca mi 100% wartosci tej ktora jest zapisana jako kwota ubezp to czy samochod jest wtedy ich wlasnoscia czy nadal moja?
Prosze o odp ludzi zorientowanych w temacie i jednoczesnie b szybkie gdyz w chwili obecnej scigam sie z czasem.
z gory dziekuje