ell Posted June 9, 2009 Share Posted June 9, 2009 Witam! niedawno mialam wypadek samochodowy (nie z mojej winy). Doznalam urazu glowy i odcinka szyjnego, skierowano mnie na rechabilitacje. nie pracuje, jestem studentka zaoczna mam 23 lata, jestem ubezpieczona tylko w ksiazeczce ubezpieczeniewej ojca. Czy moge starac sie o odszkodowanie w zusie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruz Posted June 14, 2009 Share Posted June 14, 2009 nie, ZUS nie wypłaca odszkodowań (przynajmniej tak mi się wydaje). ZUS wypłaciłby 100% poborów, gdyby zdarzenie miało miejsce podczas wykonywania pracy (normalnie płaci 80% przy L4). Ale skoro miałaś wypadek nie ze swojej winy, to zgłoś szkodę osobową z OC pojazdu sprawcy, i ewentualnie jeśli Ty też poruszałaś się samochodem - i ma wykupione NW to też możesz zgłosić szkodę osobową z NW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts