Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

WYPADEK A ODSZKODOWANIE

kate25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w lutym tego roku miałam wypadek samochodowy. byłam pasażerka kierował znajomy. było ślisko i wpadliśmy w pośliżg koncząc na drzewie. w wyniku tego wypadku doznałam dwukostnego złamania podudzia z przemieszczeniem.jestem po rehabilitacji teraz 10.09 czeka mnie wyciągnięcie 6 śrub. Kierujacy miał ubezpieczenie NW. czy ubezpieczenie nw i oc to osobna kwestia ? chciałabym podją ć kroki zwiazane z uzyskaniem odszkodowania i prosze o kilka rad od czego zacząć. chciałabym otrzymać odszkodowanie adekwatne do moich obrażen, co powinnam zrobic? prosze o pomoc

Witam,

Odszkodowanie NW i OC to zupełnie inna kwestia:)

Osobiście radzę skupić się na OC pojazdu sprawcy. Odszkodowanie uzyskane z tego ubezpieczenia będzie wyższe niż te z NW (suma ubezpieczenia NW jest niska, więc i odszkodowanie nie pokryje w pełni szkody).

Jak starać się o odszkodowanie z OC? Sprawa na pozór prosta, jednak problemy zaczynają się w momencie negocjacji z ubezpieczycielem. Tutaj często kończy się na tym, że poszkodowany w pojedynkę nie jest w stanie uzyskać tego co zajmująca się sprawą firma.

Poza odszkodowaniem za doznane obrażenia fizyczne należeć się może odszkodowanie za inne doznane szkody niecielesne (być może...nie mogę napisać na pewno, bo nie znam dokładnie sprawy).

Postaram się pomóc o ile szerzej opiszesz sprawę.

pozdrawiam

Dziękuje za odp. Chyba poważnie pomyśle o pomocy firmy.spróbuje szerzej opisać moją sprawe:

W lutym doszło do wypadku, wracałam ze znajomymi i siedziałam w przodzie na siedzeniu pasażera.nagle kierujący gwałtownie zachamował ( chciał wyprzedzić samochó przed nami ale w ostatniej chwili zorientował sie ze sie nie zmieści) co spowodowało że wpadliśmy w pośliżg i uderzyliśmy w drzewo. odrazu poczułam rwanie w nodze( inni wyszli bez większych obrażeń), oraz miałam omdlenia i wymiotowałam. na miejsce przyjechało pogotowie i policja.Trafiłam do szpitala i za dwa dni miałam operacje. w Szpilalu spedziłam 6 dni a potem ok 8 tyg noga w gipsie. następnie rehabilitacja trwała 2 tygodnie i stała opieka w poradni urazowej. Napewno ten wypadek wpłynął na moją psychikę od paru lat lecze sie na nerwice lękową i to napewno nie pomogło w moim leczeniu, oprócz tego odczuwam lęk gdy siedze na miejscu pasażera. z tego co wiem sprawa została skierowana do sądu jako przestępstwo kierującego, ja zeznawałam tylko na policji( czy będą potrzebne mi jakieś dokumenty z policji?) no a teraz 10.09 ide do szpitala na usunięcie śrub i mam dwa tyg wolnego, po tym czasie mogę zająć sie odszkodowaniem. prosze o pomoc czy opłaca mi sie wziąść kogoś z firmy zajmującej sie takimi sprawami??

Witam,

sprawa jest dosyć skomplikowana...proszę napisz czy miałaś zapięte pasy bezpieczeństwa w czasie wypadku?

pamiętaj również o zbieraniu całej dokumentacji medycznej dotyczącej urazów doznanych w wypadku jak również faktur i paragonów potwierdzających poniesione wydatki (związane z leczeniem, dojazdem do lekarzy, zakupem lekarstw).

w imieniu innych użytkowników tego forum, proszę również (jeżeli to nie stanowi problemu) o informowanie jak przebiega Twoja sprawa. Może dzięki temu komuś pomożesz.

pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...

19 sierpnia miałem wypadek samochodowy (nie z mojej winy , powrót z pracy). Na szczęście jechałem w pasach wiec nic poważnego mi sie nie stało. W szpitalu przeleżałem 6 dni.

Czy mogę sie domagać od firmy ubezpieczeniowej (samochód ubezpieczony w PZU , a ja w pracy - WARTA ) pieniędzy mimo iż nic poważniejszego mi sie nie stało.

Cały czas boli mnie głowa i kręgi szyjne.

W tym przypadku przede wszystkim powinieneś starać się o odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku. Jeśli przez 6 dni leżałeś w szpitalu na pewno nie będzie Ci trudno udowodnić swoich obrażeń. Odszkodowanie powinno zawierać zadośćuczynienie za ból i cierpienie . Warto wspomnieć, że odszkodowanie należy się zarówno za obrażenia fizyczne jak i psychiczne (stres związany z wypadkiem, strach przed prowadzeniem samochodu itp.). Odszkodowanie powinno wliczać także zwrot kosztów leczenia, utraconych dochodów i korzyści materialnych.

• 4 tygodnie później...

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mam pare pytań dotyczących ubiegania sie o odszkodowanie.

2 lata temu miałem wypadek motocyklowy, zostałem "rozjechany " przez samochód.

Wypadek oczywiście nie był z mojej winy, na skutek tego zdarzenia wylądowałem na 11 dni w szpitalu z zmiażdżoną i połamaną nogą, licznymi otarciami i ogólnym poturbowaniem.Lekarze mnie "poskładali", pozakładali pręty i sruby.Pare dni temu miałem ostatnią operacje(po 2 latach), wyciągneli ze mnie "zelastwo".

Moje pytanie jest następujące. O jaką kwote odszkodowania moge sie ubiegać??

Kierowca był ubezpieczony w jednej z dobrych firm na naszym rynku, nie bede pisał jakiej bo pewnei nie można.

Prosze poradzić mi co mam robić, za pare dni mam ostatnią wizyte u lekarzy i bedzie najprawdopodobniej zakończenie leczenia.

Ja nadal odczuwam dość uciązliwy bol w nodze zwłąszcza w kolanie i kostce.

Nie bede opisywał szczegolów bo yo raczej nic miłęgo czytac takie żeczy.

Pozdrawiam Mikołaj

Odpowiedź na takie pytanie nie jest możliwa bez zapoznania się z Pana sprawą, w tym dokumentacją medyczną. Nawet wstępny szacunek nie będzie prawdziwy, gdyż na wysokość odszkodowania mają wpływ również aspekty poza medyczne, w szczególności skutki dla życia osobistego czy zawodowego.

• 7 miesięcy temu...
Witam wszystkich forumowiczów mam do was zasadnicze pytanie jak jest z firmą "Awans" a mianowicie dzisiaj miałem wypadek (jestem poszkodowanym) i chciałbym zasięgnąć waszej opinii po jakim czasie wypłacają odszkodowania??

• 1 rok później...

buba965 wrote:

Miałam wypadek nie z mojej winy w którym doznałam skręcenia kręgosłupa szyjnego , urazu głowy z utratą przytomności , straciłam zęba oraz leczę się u psychiatry z powodu stanu dopresyjno-lękowego pourazowego. Z mojego ubezp. NNW w firmie MTU Typ Mój Samochód kwota świadczenia wyliczona jako 2 % sumy ubezp. 5000 zł. Uzasadnienie zgodnie z paragr. 34 ust. 1 pkt. 3 oraz paragr. 33 ust. 6 Nadmieniono również iż cyt. obrażenia w postaci skręcenia kręgosłupa szyjnego oraz uraz głowy nie są ujęte we wskazanej wyżej tabeli. Czy powinnam się odwołać od tej informacji , którą podpisał mł. specjalista? gdyż suma jest śmieszna. Drugie pytanie. W PZU zlożyłam papiery o odszkodowanie z tytułu nieszczęśliwego wypadku (mam grupowe ubez.łącznie z nieszczęśliwym wypadkiem). Czy wypłacą mi za wszystkie urazy także psychiczny? Mocno proszę o odpowiedź.

• 1 rok później...

witam

znajomy miał wypadek w zakładzie pracy, po śrutowaniu dłozył pistolet ale go nie zabezpieczył ten sie właczył i srut zmasakrowała mu twarz, wypadek byl zgłoszony wszystko potoczyło sie dobrze znajomy zakonczył leczenie dokumenty poskladał do PZU i dostał odszkodowanie...

teraz mam pytanie dotyczace owego odszkodowania mianowicie dostal 4 % czyli nie cale 2000 według mnie jest to kwota zanizona, po wypadku zostaly mu dwie blizny czarne na jednym policzku, został mu śrut pod skora w okolicy czaszki ktorego nie mozna usunąć a widac go na rentgenie oraz został mu srut za uchem mnostwo srutu wszystko zarosło i lekarz tez mu tego nie usuwał bo ucho długo ropiało,

czy biorac pod uwage jego uszczerbek mozna sie starać o wiekszą kwote odszkodowania niz ta ktora mu przyznano?

Jak najbardziej należy się wyższa kwota odszkodowania. Według mnie warto nawiązać współpracę z dobrą firmą zajmującą się tego typu szkodami. Zapraszam do zapoznania się ze stroną www.euco.pl liderem rynku w pomocy poszkodowanym.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
paucia wrote:
w sprawie wypadku prosze o kontakt 791-31-32-33 wspolpracuje z kancelaria odszkodowawcza za 1% uszczerbku na zdrowu nalezy sie 2000-2500zl
Witam, proszę uwżniej czytać posty gości na forum, którzy piszą tutaj bo oczekują fachowej pomocy od ich stałych użytkowników. Wprowadzasz ludzi w błąd, gdyż nie posiadasz dostatecznie dużo wiedzy.

A może to ja się mylę, i ZUS w Toim województwie płaci 2000-2500 za procent uszczerbku???

Co do wątku to blizny na twarzy jest bardzo ciężko określić uszczerbek na zdrowiu. Norma to:

19. Uszkodzenia powłok twarzy (blizny i ubytki):
a) oszpecenia (widoczne, szpecące blizny, powyżej 2 cm długości, lub powyżej 1,5 cm² powierzchni) bez zaburzeń funkcji – w zależności od rozmiarów blizn i ubytków w powłokach twarzy..................................................................................................... 1-10%

Nie jest możliwe, aby wypowiedzić się w temacie nie widząc obrażeń... Powodzenia

• 1 rok później...

Dzień dobry

Nazywam się Paweł i mam do Państwa pytanie,

Pomagałem znajomemu usunąć samochodu z miejsca w którym utrudniał ruch. Samochód się popsuł i trzeba było go zepchnąć. Podczas usuwania tego samochodu doznałem urazu naderwania mięsnia łydki. Początkowo myslalem że to skurcz, ale po badaniach okazało się że jest to naderwanie. Byłem w szpitalu (SOR), później w poradni ortopedycznej, miałem zwolnienie lekarskie. Czy moge ubiegac się o odszkodowanie i czy w takim przypadku zostanie przyznane.

Mam NW oraz grupowe.

Dziekuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Paweł

Dziekuję za odpowiedź, myślałem że może nie należy się odszkodowanie z tego tytułu. Na co zwrócić uwagę w OWU odnośnie ubezpieczenia grupowego, jakie tam może byc zastrzeżenie?