Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie , zadośćuczynienie

iwonnaw1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

19.03.2009 miałam wypadek samochodowy. jako pasazerka tax Uderzył w nas TIR karetka zabrała mnie do szpital gdzie byłam 5 dni , stwierdzono złamanie trzonu kręgu Th5 /S22.0/ oraz stluczenie głowu i klatki piersiowej założono gorset Jevett /usztywniający głowe i cały kręgosłup.Mam go nosić 6 m-cy. Mimo że na miejscu zdarzenia była policja to nienapisali że była ranna osoba.Kiedy po 2 m-cach przedzwoniłam na Komende Policji nic nie wiedzieli o osobie poszkodowanej. Dopiero po moim telefonie sprawa się ruszyła, badał mnie biegły,

pojechałam na komisariat składać zeznania inni też będą wzywani . Czy to poszkodowany ma zawiadamiać policję o swoich ranach ?

Bardzo proszę o pomoc we jaki sposób mogę dochodzić zadośćuczunienia i odszkodowania.

Przepraszam za pismo ale trudno mi pisac w gorsecie

Od Policji musisz uzyskać numer polisy sprawcy zdarzenia i nazwę jego towarzystwa ubezpieczeniowego.

Następnie pisemnie zgłaszasz roszczenia to TU sprawcy, dołączając kopię całej dokumentacji medycznej dotyczącej Twojego leczenia powypadkowego oraz rachunki za leki, opatrunki, przejazdy itp.

TU rozpatrzy sprawę, uzyska dokumentację z policji / sądu itp i jeśli będzie Ci się należało odszkodowanie to je wypłaci.

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj mialam telefon od ubezpieczyciela sprawcy czyli z WARTY proponują mi tylko 7000 zł całego odszkodowania.

Czy z OC sprawcy dostaje się tylko zadośćuczynienie a nie dodatkowo jeszcze odszkodowanie ??

Czekam na pomoc!!

• 2 tygodnie później...

Czy lekarzem orzecznikiem moze być w 2 TU jeden lekarz ?

Byłam na wstępnej komisji z TU sprawcy i na komisji z TU kierowcy TAXI tego samego dnia prawie o tej samej godzinie i u tego samego lekarza.

TU sprawcy i kierowcy TAXI są różne.

Za złamanie trzonu kręgu Th5 /S22.0/ stwierdzono 5% moim zdaniem jest to niski %.

Czy z OC sprawcy można dostać tylko zadośćuczynienoie ??

Czekam na pomoc

• 4 tygodnie później...

odszkodowanie za szkody osobowe nazywa się zadośćuczynieniem.

Co do lekarza orzecznika - często jest tak, że jeden lekarz, bądź np. klinika świadczy usługi dla kilku TU - to nic dziwnego. Pamiętaj tylko, że z OC możesz dochodzić odszkodowania tylko od 1 TU. Przy NW nie ma takiego ograniczenia.

5% jest chyba odpowiednie.

To była wstępna komisja. Towarzystwo sprawdza na ile ewentualnie jest "wyceniony poszkodowany".Procent w OC może być wart 500 zł, 800, 1000 a nawet i 2tys. To zależy od wielu czynników. Moim zdaniem 7 tysięcy jest kwotą zaniżoną, bo nie wiadomo jakie będą konsekwencje w przyszłości. Po pół roku jak zdejmą gips tak naprawdę dopiero wtedy można będzie obserwować, czy nie ma jakiś powikłań w czynnościach ciała. Powinna być wtedy następna komisja. A nikt ci nie zagwarantuje, że po dwóch latach nie zaczniesz odczuwać bólów kręgosłupa i czy nie będziesz potrzebować środków na dalsze leczenie.

Jeśli proponują ci 7 tysięcy, to podsuną od razu ugodę i nie będziesz miała potem możliwości uzyskać coś więcej.

Pozdrawiam