Jump to content
Forum Odszkodowania

kapitalizacja renty czy jest bezpieczna?

seterkowo
 Share

Recommended Posts

Mam pytanie czy zkapitalizownaie renty powypadkowej moge uzyskac bez zadnych problemow.Czy moze towazystwo ubezpieczen mnie wykiwac .Bo troche sie tego obawiam .Mam dozywotnia rente i polise na zycie w razie pogorszenia sie stanu zdrowia w tur warta sa .I oni zaproponowali mi wyplate jednorazowej kwoty pod warunkiem ze zżekne sie praw do renty oraz polisy.Wyrazilam zgode czekam na odpowiedz i dalej nie wim co robic.Czy kwota jest wyplacana w calosci ktora ustalimy czy w ratach . Czy moge starac sie o jedna rate .Jakie chaczyki sie pod tym slowem kapitalizacja kryja.Prosze o pomoc w rozwinieciu i przyblizeniu slowa kapitalizacja renty . Czego moge sie spodziewac a co stracic . Iwona zuzaigrzes@op.pl

Wypłata skapitalizowanej renty jest z wielu powodów lepsza niż wypłata renty co miesiąc, zwłaszcza gdy renta jest niewielka. Skoro zgodziłaś się na skapitalizowanie renty to powinna być ona wypłacona w jednej transzy, inaczej sens traci taka operacja. W tym przypadku kapitalizacja to zsumowanie wszystkich rat w jedno odszkodowanie. Oznacza to, że po dokonaniu takiej wypłaty nie będziesz miała już wobec ubezpieczyciela żadnych roszczeń z polisy, z której wypłacana jest tak skapitalizowana renta. Tak jak napisałem na początku, kapitalizacja opłaca się przy małych ratach miesięcznych tej renty.

Czyli wiem ze sie oplaca skapitalizowac . Ale skoro mam 23 lata a wypadek byl 4 lata temu , i otrzymuje rete dopiero 1 rok to moge sie starac o maksymalny wiek wyplacenia rety ?Poniewaz rezygnujac z polisy chcialabym zaoszczedzic spora czesc sumy na jakies kąto oszczednosciowe po to by w razie pogorszenia sie stanu zdrowia muc sie leczyc i nie obciazac rodziny finansowo.Czy dzieki temu warta moze wziasc to pod uwage i zgodzic sie z moja suma ktora mnie interesuje bo wkoncu sad przyznal mi te polise liczac sie z moim zdrowiem , a jest ono kruche I czy jest mi potrzebny do tego prawnik ? Poniewaz chyba odbedzie sie jakas sprawa w sadzie i zostanie napisana nowa umowa .