Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

nieprzyznana zniżka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowy ale mam pewną sprawę i wydaje mi się, że ja mam racje w starciu z ubezpieczycielem. Mianowicie jestem współwłaścicielem samochodu Daewoo Nexia z roku 1996, dopisany jak współwłaściciel, bo samochód ojca aby rosły mi zniżki. Prawo jazdy mam 2 lata ale do ubezpieczenia dopisany jestem od roku. Miesiąc temu ojciec miał stłuczkę z jego winy, a ubezpieczenie na kolejny okres jest od dziś. No i sytuacja wygląda tak, że jemu zabrali za stłuczkę 10% czyli ma tylko 50% zniżki a mi zniżki po roku bezkolizyjnej jazdy nie przyznali, gdyż jak to powiedziała kobieta w ubezpieczalni jestem współwłaścicielem pojazdu który brał udział w zdarzeniu drogowym dlatego zniżki nie dostane (mam 21 lat dlatego jest zwyżki 30% za wiek). Więc moje pytanie jest następujące czy to jest legalne? Gdyż cały rok składka była wyższa (zwyżka 30% za mój wiek), a bezszkodowa jazda powinna dać mi 10% zniżki ale jej nie przyznali bo ojciec miał kolizję. Czy to ma sens? Po co było płacić więcej skoro zniżki dla mnie teraz nie ma. Gdybym nie był w ubezpieczeniu to też ojcu zabrano by 10% za zdarzenie drogowe i by mu zostało 50% zniżki, ale nie było by zwyżki za mój wiek. Nie rozumiem za co płaciłem rok czasu skoro oni mi teraz nie przyznają zniżki. No i najważniejsze, ubezpieczyciel to HDI Asekuracja.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

no a nie jest tak, ze jak sam piszesz zniżka jest za bezszkodową jazdę????

A polisa OC dotyczy auta a nie osoby. Na polisie tego auta odnotowano szkodę, więc oboje współubezpieczeni są szkodowi.