einar Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam, jestem tu nowy ale mam pewną sprawę i wydaje mi się, że ja mam racje w starciu z ubezpieczycielem. Mianowicie jestem współwłaścicielem samochodu Daewoo Nexia z roku 1996, dopisany jak współwłaściciel, bo samochód ojca aby rosły mi zniżki. Prawo jazdy mam 2 lata ale do ubezpieczenia dopisany jestem od roku. Miesiąc temu ojciec miał stłuczkę z jego winy, a ubezpieczenie na kolejny okres jest od dziś. No i sytuacja wygląda tak, że jemu zabrali za stłuczkę 10% czyli ma tylko 50% zniżki a mi zniżki po roku bezkolizyjnej jazdy nie przyznali, gdyż jak to powiedziała kobieta w ubezpieczalni jestem współwłaścicielem pojazdu który brał udział w zdarzeniu drogowym dlatego zniżki nie dostane (mam 21 lat dlatego jest zwyżki 30% za wiek). Więc moje pytanie jest następujące czy to jest legalne? Gdyż cały rok składka była wyższa (zwyżka 30% za mój wiek), a bezszkodowa jazda powinna dać mi 10% zniżki ale jej nie przyznali bo ojciec miał kolizję. Czy to ma sens? Po co było płacić więcej skoro zniżki dla mnie teraz nie ma. Gdybym nie był w ubezpieczeniu to też ojcu zabrano by 10% za zdarzenie drogowe i by mu zostało 50% zniżki, ale nie było by zwyżki za mój wiek. Nie rozumiem za co płaciłem rok czasu skoro oni mi teraz nie przyznają zniżki. No i najważniejsze, ubezpieczyciel to HDI Asekuracja.Pozdrawiam i proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 no a nie jest tak, ze jak sam piszesz zniżka jest za bezszkodową jazdę????A polisa OC dotyczy auta a nie osoby. Na polisie tego auta odnotowano szkodę, więc oboje współubezpieczeni są szkodowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Dziekuje za odpowiedź, myślałem że zniżka dotyczy osoby a nie pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi