Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

poparzenie chemniczne I i II stopnia karku

agnieszka281
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam pytanie o odszkodowanie z Zus czy mi się należy i ile mam czekać na komisję lekarską?

Zostałam poparzoną kwasem siarkowym ,który wylatywał ze zbiornika w zakł.pracy behapowiec przygotował i oddał juz dokumenty do zus był to wypadek przy pracy nie z mojej winy,na całe szczęście bardzo dobrze zostało to zneutralizowne więc ślad na karku jest nie wielki a za uchem prawie nie widoczny.Byłam 10 dni na zwolnieniu lekarskim wypadkowym.Proszę mi napisać jak dalej to wygląda jakie są procedury w zus i pzu gdzie mam polisę (i tu już odbyła sie komisja) ale ten Pan doktor był bardzo bardzo milczący i nie powiedział mi nic ...:(

Jesli chodzi o ZUS - musisz zlozyc wniosek o odszkodowanie do ZUS, ale u pracodawcy. Dołącz druk N9-zaswiadczenie lekarskie wypelniony przez lekarza. Pracodawca dolaczy dokumentacje wypadkową i wysle wszystko do ZUS, ktory wezwie Cię przed oblicze lekarza orzecznika.

A z PZU dostaniesz decyzję, jesli juz bylas na komisji lek.

Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79

W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.

A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

Witam,mam pytanie o odzskodowanie z ZUS.

Małem wypadek przy pracy,oparzenie chemiczne 2 i 3 stopnia okolic:grzbietowej i pośladkowejlewej,uda,podudzia i przedramienia lewego oraz nosa,oparzenie chemiczne spojówek obu oczu oraz rogówki oka lewego.

Po pierwszej komisji lekarz orzecznik Zus przyznał 0%uszczerbku na zdrowiu,a lekarz orzecznik ubezpieczenia grupowego 14%.

Oczy są zagojone ,pozostały tylko blizny na nogach i plecach po 4,5 miesiącach leczenia,więc mam pytanie czy w związku z tymi oszpeceniami wywalcze z Zus jakieś odszkodowanie.

• 2 tygodnie później...

witam jestem po komisji lek. w zusie ale pani doktor która rozpatrywała mają sprawę stwierdziła że za PLAMY odszkodowanie sie nie należy!!! na całe szczęście mam skórę która dobrze się goi a i maści zrobiły swoje.Ale odczuwam ciągnięcie w okolicy karku.

Proszę mi napisać warto sie odwoływać? przecież ja na komisję wstawiłam się już po wyleczeniu,dokumentacja była pełna wypis ze szpitala ,leczenie w przychodni,protokuł wypadku ,co jeszcze?głowę trza pod pachą przynieść:( przecież to stało się w pracy i nie z mojej winy....