agnieszka281 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 witam,mam pytanie o odszkodowanie z Zus czy mi się należy i ile mam czekać na komisję lekarską?Zostałam poparzoną kwasem siarkowym ,który wylatywał ze zbiornika w zakł.pracy behapowiec przygotował i oddał juz dokumenty do zus był to wypadek przy pracy nie z mojej winy,na całe szczęście bardzo dobrze zostało to zneutralizowne więc ślad na karku jest nie wielki a za uchem prawie nie widoczny.Byłam 10 dni na zwolnieniu lekarskim wypadkowym.Proszę mi napisać jak dalej to wygląda jakie są procedury w zus i pzu gdzie mam polisę (i tu już odbyła sie komisja) ale ten Pan doktor był bardzo bardzo milczący i nie powiedział mi nic ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Jesli chodzi o ZUS - musisz zlozyc wniosek o odszkodowanie do ZUS, ale u pracodawcy. Dołącz druk N9-zaswiadczenie lekarskie wypelniony przez lekarza. Pracodawca dolaczy dokumentacje wypadkową i wysle wszystko do ZUS, ktory wezwie Cię przed oblicze lekarza orzecznika.A z PZU dostaniesz decyzję, jesli juz bylas na komisji lek.Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie: W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą: * 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek1 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam,mam pytanie o odzskodowanie z ZUS.Małem wypadek przy pracy,oparzenie chemiczne 2 i 3 stopnia okolic:grzbietowej i pośladkowejlewej,uda,podudzia i przedramienia lewego oraz nosa,oparzenie chemiczne spojówek obu oczu oraz rogówki oka lewego.Po pierwszej komisji lekarz orzecznik Zus przyznał 0%uszczerbku na zdrowiu,a lekarz orzecznik ubezpieczenia grupowego 14%.Oczy są zagojone ,pozostały tylko blizny na nogach i plecach po 4,5 miesiącach leczenia,więc mam pytanie czy w związku z tymi oszpeceniami wywalcze z Zus jakieś odszkodowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka281 Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 witam jestem po komisji lek. w zusie ale pani doktor która rozpatrywała mają sprawę stwierdziła że za PLAMY odszkodowanie sie nie należy!!! na całe szczęście mam skórę która dobrze się goi a i maści zrobiły swoje.Ale odczuwam ciągnięcie w okolicy karku.Proszę mi napisać warto sie odwoływać? przecież ja na komisję wstawiłam się już po wyleczeniu,dokumentacja była pełna wypis ze szpitala ,leczenie w przychodni,protokuł wypadku ,co jeszcze?głowę trza pod pachą przynieść przecież to stało się w pracy i nie z mojej winy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 3 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 agnieszka281 wrote: Proszę mi napisać warto sie odwoływać? . moim zdaniem - WARTO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka281 Opublikowano 3 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2009 a czy może mi ktoś pomóż napisać takie odwołanie???nigdy nie byłam w takiej sytuacji i nie wiem jak się za to zabrac......z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi