yaris101 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Pracuje jako serwisant, tak wiec moja praca polega również na dojazdach do klienta. Złożyło się tak, że od klienta wracałem środkami komunikacji miejskiej i na pieszo. Na przejściu na pieszych potrącił mnie samochód, kierowca od razu zabrał do szpitala tak więc odbyło się bez policji. Potem jeszcze dostałem się do pracy. Tam niczego do podpisania nie dostałem (sam również nie prosiłem o jakieś protokoły, ponieważ się na tym nie znam). Po L4 (3tyg) pytałem szefa czy mogę się ubiegać o jakieś papiery do odszkodowania. Powiedział, ze powinienem wypełnić owy "protokół powypadkowy" na który jest 2tyg. Od wypadku mija trochę ponad miesiąc, umowę mam do końca czerwca.Moje pytanie brzmi czy mogę ubiegać się jakkolwiek o odszkodowanie. Czy o coś muszę prosić szefa. Jestem ubezpieczony w zus-ie przez pracodawcę. Co dalej? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 15 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Aby można było ubiegać się o świadczenia powypadkowe z ZUS w tym jednorazowe odszkodowanie musi być sporządzona dokumentacja powypadkowa i uznany wypadek przy pracy. To nie poszkodowany wypełnia protokól powypadkowy , tylko pracodawca powołuje zespół powypadkowy, który od momentu zgłoszenia ma 14 dni na ustalenie okoliczności i przyczyn wypadku i dokonanie jego prawnej kwalifikacji.Z tego co piszesz wnioskuje, ze oficjalnie nie zglosiłeś wypadku, więc zrób to jak najszybciej. W tej chwili najlepiej na piśmie za potwierdzeniem odbioru. Opisz krótko co i kiedy sie stało, jeśli byli świadkowie to podaj. Jesli po powrocie do pracy komuś o tym mówiłeś podaj komu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 I poczytaj tez tu: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi