Elka1661348244 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Jestem przez mój zakład pracy ubezpieczona w PZU od 1984r (zawsze płacę najwyższą składkę grupowego ubezpieczenia). W 2003r zachorowałam na raka tarcycy - miałam z tego tytułu wypłacone odszkodowanie. Niestety w 2010r zachorowałam na kolejnego raka - czerniaka złośliwego .. i tutaj PZU nie chce wypłacić odszkodowania. Złożyłam sprawę do sądu, PZU dostało nakaz zapłaty, ale się odwołało, tłumacząc się że już raz wypłaciło mi odszkodowanie za cięzką chorobę -raka i teraz zachorowanie na innego raka nie upoważnia mnie do tego odszkodowania. Sprawę mam w lipcu, proszę o poradę prawną jak dalej mam postąpić? Czy jest szansa na wygranie z tak duża firmą jak PZU?ODP.W owu jest zapis "zakres ubezpieczenia w podstawowym wariancie obejmuje wystąpienie u ubezpieczonego w okresie odpowiedzialności PZU Życie SA następujących cięzkich chorób: i jest wymieniony czerniak zlośliwy. A PZU w swoim sprzeciwie do nakazu pisze" Z dokumentacji medycznej wynika, że w 2003r (przed zawarciem umowy dod.ubez.) rozpoznano u Pani raka tarczycy. W maju 2010r (w trakcie trwania umowy dodatkowego ubezp. na wypadek cc rozpoznano u Pani czerniaka zlośliwego. Wyjasniamy, że wymienione w &4 ust 1 owu choroby i stany chorobowe potraktowane są zbiorczo - jako kategorię chorób, a nie jako samodzielne jednostki chorobowe. Wystąpienia jakiegokolwiek nowotworu złośliwego zdefiniowanego w & 4 ust 1 pkt 3 owu CCGP32 spełniającego zawarta w nim definicję rodzi odpowiedzialność PZUI Życie SA. Uzasadniają, że sam fakt rozpoznania i leczenia nowotworu zlośliwego przed przystąpieniem do ubezpieczenia dodatkowego daje podstawy do odmowy wypłaty świadczenia . Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Szansa jest zawsze i trzeba być dobrej myśli. Skoro od 2003 r. w dalszym ciągu opłacała Pani składki, to zakresem ubezpieczenia objęto kolejne ciężkie zachorowanie.Trzeba jeszcze raz dokładnie sprawdzić owu, czy tam ewentualnie nie ma jakiegoś wyłączenia odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Guest Opublikowano 3 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2021 Dzien dobry, mam podobną sytuację. Udalo się wygrać w sądzie z PZU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi