Jestem przez mój zakład pracy ubezpieczona w PZU od 1984r (zawsze płacę najwyższą składkę grupowego ubezpieczenia). W 2003r zachorowałam na raka tarcycy - miałam z tego tytułu wypłacone odszkodowanie. Niestety w 2010r zachorowałam na kolejnego raka - czerniaka złośliwego .. i tutaj PZU nie chce wypłacić odszkodowania. Złożyłam sprawę do sądu, PZU dostało nakaz zapłaty, ale się odwołało, tłumacząc się że już raz wypłaciło mi odszkodowanie za cięzką chorobę -raka i teraz zachorowanie na innego raka nie upoważnia mnie do tego odszkodowania. Sprawę mam w lipcu, proszę o poradę prawną jak dalej mam postąpić? Czy jest szansa na wygranie z tak duża firmą jak PZU?
ODP.W owu jest zapis "zakres ubezpieczenia w podstawowym wariancie obejmuje wystąpienie u ubezpieczonego w okresie odpowiedzialności PZU Życie SA następujących cięzkich chorób: i jest wymieniony czerniak zlośliwy. A PZU w swoim sprzeciwie do nakazu pisze" Z dokumentacji medycznej wynika, że w 2003r (przed zawarciem umowy dod.ubez.) rozpoznano u Pani raka tarczycy. W maju 2010r (w trakcie trwania umowy dodatkowego ubezp. na wypadek cc rozpoznano u Pani czerniaka zlośliwego. Wyjasniamy, że wymienione w &4 ust 1 owu choroby i stany chorobowe potraktowane są zbiorczo - jako kategorię chorób, a nie jako samodzielne jednostki chorobowe. Wystąpienia jakiegokolwiek nowotworu złośliwego zdefiniowanego w & 4 ust 1 pkt 3 owu CCGP32 spełniającego zawarta w nim definicję rodzi odpowiedzialność PZUI Życie SA. Uzasadniają, że sam fakt rozpoznania i leczenia nowotworu zlośliwego przed przystąpieniem do ubezpieczenia dodatkowego daje podstawy do odmowy wypłaty świadczenia . Proszę o pomoc.