Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

sposob postepowania podczas coroby zwiazanej z wypadkiem w pracy

korabol3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

17 kwietnia podczas pracy uleglem wypadkowi,lecz tego dnia przepracowalem dzien zgodnie z harmonogramem pracy.W polowie zmiany niefortunnie zeskoczylem z rampy zaladowczej i poczulem bol ale nie byl uciazliwy wiec nie przerwalem pracy.Wieczorem jednak wystapil obrzek i bol nie do zniesienia.Udalem sie wiec do przyszpitalnej poradni pomocy doraznej gdzie stwierdzono zerwanie miesni a ze to byl piatek polecono mi aby udac sie w poniedzialek do swojego lekarza pierwszego kontaktu po zwolnienie gdyz nie nadaje sie do pracy i ze tam bedzie prowadzone dalsze leczenie.Jak mi powiedziano tak zrobilem lecz lekarz pierwszego ontaktu odmowil mi udzielenia zwolnienia z data piatkowa(chcialem takie otrzymac gdyz w sobote mialem w grafiku zaplanowany dzien pracujacy)Telefonicznie udalo mi sie na sobote zalatwic dzien z urlopu.Ze wzgledu ze nie moglem chodzic zwolnienie do zakladu pracy dostarczyl mi znajomy.Jak dziala sluzba zdrowia nie musze mowic ale lekarz pierwszego kontaktu skierowal mnie do specjalisy ortopedy,nie zaleznie ze bylo to zwiazane z urazem na pierwsza wizyte udalo sie zapisac na termin 1 czerwca do tej pory chorobe prowadzil lekarz 1-go kontaktu.Nastepna wizyte mam wyznaczona kontrolna na 29 czerwca w miedzy czasie dostalem skierowanie na rehabilitacje lecz termin ustaloono mi dopiero na 18 sierpnia.i przez 10 kolejnych dni bedzie odbywac sie rehabilitacja.Zgloszenie do zakladowego BHP-ca zostalo spisane dopiero miesiac po wypadku gdyz nakazano mi sie spotkac z nim w zakladzie pracy i wyznaczono mi z nim spotkanie dopiero jak bede mogl sie poruszac (wczesniej musialem lezec )Moje pytanie odnosi sie do tego jak mam postepowac z komplementacja dokumentacji choroby w celu uzyskania jednorazowego swiadczenia odszkodawczego w zwiazku z zaistaniala sytacja, i jeszcze jedna sprawa za pierwsze zwolnienie otrzymalem 80 % swiadczenia wynagrodznia dopiero pozniej uzyskalem 100% czy przysluguje jakies wyrownanie i jak mam sie o nie ubiegac.Do pracy prawdopodobnie wroce w lipcu a rehabilitacje ze wzgledu na duza kolejke oczekujacych rozpoczynam od 18 sierpnia wiec kiedy nalezy zlozyc stosowne dokumenty oraz do kogo je kieruje czy do pracodawcy czy tez do ZUS??Byc moze zawile to opisalem ale nie wiem jak dalej postepowac i jak sie kierowac Z gory dziekuje za odpowiedz

Nie bardzo rozumiem dlaczego bhpowiec wyznaczył spotkanie dopiero po miesiącu. Czy bezpośrednio po wypadku komuś zgłaszałeś wypadek?

Jeśli zdarzenie zostało uznane jako wypadek przy pracy świadczenie chorobowe jest płatne 100% od pierwszego dnia. Jeśli tak nie było powinno być wyrównane.

O jednorazowe odszkodowanie można się starać po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. Pismo o skierowanie do lekarza orzecznika należy złożyć do pracodawcy. Do pisma dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9 wypełnionego przez lekarza prowadzącego leczenie. Trzeba pamiętać o tym, aby na zaświadczeniu lekarz napisał, że leczenie i rehabilitacja zakończona jak również o tym, że zaświadczenie jest ważne miesiąc.