Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

skręcenie nogi w kostce w trakcie pracy odszkodowanie

malgosia63
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

06.czerwca skręciłam nogę w kostce,zdarzenie miało miejsce w pracy.Nogę mam w gipsie do 06.lipca.O zdarzeniu poinformowałam" behapowca".Jakie należy mi się odszkodowanie i jak jego dochodzić.Jestem zatrudniona na czas nieokreślony a także jestem ubezpieczona prywatnie.

Aby można było starać się o odszkodowanie musi być sporządzona dokumentacja powypadkowa ( protokół) i uznany wypadek przy pracy. Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji należy dostarczyc do zakładu pracy zaświadczenie o stanie zdrowia N9 wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie oraz pisemną prośę o skierowanie do orzecznika ZUS.

% uszczerbek na zdrowiu określa lekarz orzecznik posiłkując się tabelą zamieszczoną w rozporządzeniu

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/1974.htm

Towarzystwa ubezpieczeniowe mają swoich lekarzy orzeczników swoje tabele.

Jeśli jest to ubezpieczenie grupowe w zakładzie pracy to najlepiej zgłosic się do osoby, która zajmuje się tymi sprawami.

malgosia63 wrote:
Jakie należy mi się odszkodowanie i jak jego dochodzić.
Poczytaj tez TU: http://e-rachunkowosc.pl/artykul.php?view=79
W tym artykule oprócz starych stawek odszkodowań - reszta jest w zasadzie aktualna.
A aktualne kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową są takie:

W okresie od 1 kwietnia 2009 r. do 31 marca 2010 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu
* 589 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z tytułu zwiększenia tego uszczerbku co najmniej o 10 punktów procentowych

06.czerwca skręciłam nogę w kostce,zdarzenie miało miejsce w pracy.Nogę mam w gipsie do 06.lipca.O zdarzeniu poinformowałam" behapowca".Wydarzyło się to w sobotę natomiast dopiero w poniedziałek poszłam do lekarza.Czy zdarzenie to będzie uznane za wypadek w pracy skoro pomocy udzielono mi do 2 dniach?

malgosia63 wrote:
Czy zdarzenie to będzie uznane za wypadek w pracy skoro pomocy udzielono mi do 2 dniach?
Trudno powiedzieć nie znając wszystkich okoliczności zdarzenia.

Jeśli będą spełnione wszystkie warunki "definicji wypadkowej" (co stwierdzi zespół powypadkowy w postępowaniu powypadkowym) - wówczas okoliczność, że udałaś sie do lekarza dopiero po dwóch dniach nie będzie czynnikiem decydujacym o nieuznaniu WPP.

• 2 tygodnie później...
06.czerwca skręciłam nogę w kostce,przez 4 tygodnie miałam unieruchomioną w gipsie.Jestem na zwolnieniu lekarskim do 27 lipca .Do tej pory nie otrzymałam protokołu wypadkowego /zgłaszałam wypadek behapowcowi emailem i telefonicznie/.Kiedy powinnam otrzymać protokół powypadkowy do podpisania czy dopiero jak wrócę do pracy czy powinien być wysłany przez behapowca pocztą .Do tej pory nie wiem czy zdarzenie to zostało uznane jako wypadek w pracy.

małgosiu!! Może bys jednak poczytała to, co podałam Ci powyzej a także to, co podała behapówka??

TAM SĄ ODPOWIEDZI NA TWOJE PYTANIA.

Jak sie zapoznasz-bedziesz wiedziała czego i w jakim terminie sie domagac od pracodawcy i od ZUS-u...

Proszę, przeczytaj.

• 3 miesiące temu...

06.czerwca skręciłam nogę w kostce,zdarzenie miało miejsce w pracy.Nogę mam w gipsie do 06.lipca.O zdarzeniu poinformowałam" behapowca".

Zdarzenie uznano za wypadek w pracy.ustalono następujące przyczyny wypadku:

-złe ustawienie stopy podczas przemieszczania się w pomieszczeniu pracy.

W punkcie 7 protokołu powypadkowego ustalono,że wystąpiło zdarzenie nagłe spowodowane czynnikiem zewnętrznym,powodujące uraz,mające związek z pracą.Wyczerpuje to definicje wypadku przy pracy w rozumieniu Ustawy z dnia 30.10.2002 roku art.3 ustawa 1.Jednakże ZUS

odmówił przyznania jednorazowego odszkodowania powołując się na tą ustawę,że nie została spełniona definicja wypadku.Proszę o pomoc jak mam napisać i co powinno zawierać odwołanie do ZUS.

witam mam pytanie

ktos mi bliski miał wypadek w pracy , na głowe spadł mu element suwnicy łańcuchowej, która prawdopodobnie była 2-tyg po przegladzie , co prawda w chwili zdarzenia nie miał kasku ochronnego , co zakończyło się rozległymi ranami głowy, po przetransportowaniu tej osoby do szpitala założono jej 10 szwów. Czy jest mozliwość aby ubiegał sie o odszkodowanie .

"ZUS odmówił przyznania jednorazowego odszkodowania powołując się na tą ustawę,że nie została spełniona definicja wypadku.."

ZUS twierdzi,że z protokołu wypadkowego nie wynika ,że skręcenie nogi było spowodowane przyczyną zewnętrzną.

Proszę o pomoc co mam napisać w uzasadnieniu odwołania od decyzji ZUS.

w odwołaniu najlepiej do sądu pracy i ubezpieczen społecznych możesz powołać sie na nastepujace wyroki Sądu Najwyższego które jasno okreslają że przyczyna zewnetrzna może byc i jest zachwianie równowagi i upadek a jeżeli wystapi uraz i jest to w miejscu pracy oraz ma zwiazek z praca to wyczerpuje rzeczona definicje wypadku:

15.06.1980 - wyrok SN II PR 33/80

"Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.06.1975r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszanie się powodujące potknięcie się i upadek nawet na gładkiej powierzchni. Wyłączenie przyczyny zewnątrznej przy upadku pracownika w czasie i miejscu pracy, który nastąpił w takich okolicznościach, byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdy istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łaczącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi".

albo:

W myśl wyroku Sądu Najwyższego z dnia 05.04.1984r. II PRN 2/84 OSP 1985/4/71 - pod rządem ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o świadczeniach z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jedn. tekst: Dz. U. z 1983 r., Nr 30, poz. 144 z późn. zm.) przyczynę zewnętrzną wypadku przy pracy stanowi oddziaływujący z zewnątrz na organizm pracownika czynnik, który w normalnym przebiegu wydarzeń w konkretnej sytuacji faktycznej nie powinien był wystąpić, a który jednak wystąpił i wywołał, lub w istotny sposób przyczynił się - w warunkach art. 6 cyt. ustawy - do powstania uszczerbku na zdrowiu pracownika.

W wyroku SN z dnia 18.08.1999r. II UKN 87/99 OSNAP 2000/20/760 stwierdzono, że zewnętrzną przyczyną sprawczą wypadku przy pracy może być każdy czynnik pochodzący spoza organizmu poszkodowanego, zdolny - w istniejących warunkach - wywołać szkodliwe skutki.