Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy Zus może nie wypłacić odszkodowania,jeśli jest uznane?

niunia-238
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie:mój partner miał wypadek przy pracy,uznany uszczerbek 5% tylko już ponad miesiąc i nie ma decyzji ani piniążków,chodzi mi o to że on ma komornika z zus za niepłacone alimenty czy zus może mu nie wypłacić piniążków na poczet tych alimentów?z góry bardzo dziekuje za odpowiedz.

Witam. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale sądzę, że nawet jeśli przyznane odszkodowanie mogło być zajęte na poczet zaległych alimentów, decyzja zarówno o jego przyznaniu, jak i o zajęciu dotrzeć powinna. Może należałoby dowiadywać się w oddziale ZUS-u odpowiednim do miejsca zamieszkania Twojego partnera? Pozdrowienia.

:) Z reguły z tego, co mi wiadomo, jeśli po złożeniu wniosku o przyznanie "odszkodowania jednorazowego tytułem wypadku przy pracy" (tak to zdaje się nazywa) orzecznik określi procent uszczerbku na zdrowiu, ZUS ma obowiązek wypłacić odszkodowanie w przeciągu miesiąca od daty wydania decyzji przez lekarza-orzecznika. W moim przypadku tak właśnie było, odszkodowanie dostałam ostatniego dnia obowiązującego terminu. Natomiast decyzję o przyznaniu odszkodowania oraz wyliczenie należnej mi kwoty - trzy tygodnie po komisji lekarskiej. Być może można ubiegać się o jakieś dodatkowe pieniądze od ZUS-u tytułem odszkodowania za zwłokę (jeśli taka zaistniała), ale na ten temat powinien wypowiedzieć się ktoś bardziej kompetentny ode mnie - na przykład "Ewania" lub "behapówka". Myślę, że nie odmówią Ci pomocy. :)

my nie chcemy dodatkowych pieniążków za zwłoke miesiąc już faktycznie minoł od komisji,być może pieniążków nie ma bo to przez poczte(nie podaliśmy numeru konta),lub być może za tego komornika zostały wstrzymane.Ale bardzo dziekuje za podpowiedzi,bo właśnie nie wiedzieliśmy jak to z tym Zusem wygląda.