Wesley Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 24 maja br mialem kolejny wypadek samochodowy ( wstrzas mozgu, stłuczenie płuc ). Był to wypadek z mojej winy ( jechałem sam ) nad ranem - straciłem kontrole nad pojazdem na autostradzie, uderzylem w obudowe na drodze. Jestem w tej chwili - po 10 dniowym pobycie w szpitalu w Gdańsku,po tym pobycie - taksówka wrocilem do domu. Teraz jestem w domu powoli wracam do zdrowia, ale chcialbym juz przygotowac sie do wnioskow odszkodowawczych. Prosze o porade - od czego zaczac ?Podlegam ubezpieczeniom:1) NWW samochodu ( MTU)2) umowa zlecenie - ubezpieczenie w drodze do pracy3) ubezpieczenie grupowe PZU - standart4) 4lifedirect - pobyt w szpitalu Bede wdzieczny za jakies wskazowki, plan --> gdzie, jak o co zaczac walczyc Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 Wnioski o świadczenia odszkodowawcze należy zgłosić bezpośrednio do Ubezpieczyciela (pisemnie, telefonicznie). Należy załączyć dokumentację medyczną.Przy świadczeniu NNW komunikacyjnym oraz grupowym w PZU wypłata świadczenia nastąpi w oparciu o sumę ubezpieczenia x trwały uszczerbek na zdrowiu. Jeśli wypadek był wypadkiem w drodze do pracy to proszę zgłosić to pracodawcy, aby wszczął odpowiednie postępowanie ustalające. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesley Posted June 10, 2011 Author Share Posted June 10, 2011 czy wypadek komunikacyjny - jest traktowany jak "w drodze do pracy" - jesli zawarta byla umowa/zlecenie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
prawnik4 Posted June 15, 2011 Share Posted June 15, 2011 Dla wypadku przy pracy bez znaczenia jest czy to wypadek komunikacyjny, czy przewrócenie się, liczy się związek z wykonywaniem pracy. Jeśli jest Pan zawodowym kierowcą pracującym na umowę zlecenia będzie Panu należało się odszkodowanie za wypadek przy pracy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now