Kolejny wypadek

Założył Wesley, 6 czerwca 2011 · 307 wyświetleń

Wesley

24 maja br mialem kolejny wypadek samochodowy ( wstrzas mozgu, stłuczenie płuc ). Był to wypadek z mojej winy ( jechałem sam ) nad ranem - straciłem kontrole nad pojazdem na autostradzie, uderzylem w obudowe na drodze. Jestem w tej chwili - po 10 dniowym pobycie w szpitalu w Gdańsku,po tym pobycie - taksówka wrocilem do domu. Teraz jestem w domu powoli wracam do zdrowia, ale chcialbym juz przygotowac sie do wnioskow odszkodowawczych. Prosze o porade - od czego zaczac ?

Podlegam ubezpieczeniom:

1) NWW samochodu ( MTU)

2) umowa zlecenie - ubezpieczenie w drodze do pracy

3) ubezpieczenie grupowe PZU - standart

4) 4lifedirect - pobyt w szpitalu

Bede wdzieczny za jakies wskazowki, plan --> gdzie, jak o co zaczac walczyc

prawnik4

Wnioski o świadczenia odszkodowawcze należy zgłosić bezpośrednio do Ubezpieczyciela (pisemnie, telefonicznie). Należy załączyć dokumentację medyczną.

Przy świadczeniu NNW komunikacyjnym oraz grupowym w PZU wypłata świadczenia nastąpi w oparciu o sumę ubezpieczenia x trwały uszczerbek na zdrowiu.

Jeśli wypadek był wypadkiem w drodze do pracy to proszę zgłosić to pracodawcy, aby wszczął odpowiednie postępowanie ustalające.

Wesley
czy wypadek komunikacyjny - jest traktowany jak "w drodze do pracy" - jesli zawarta byla umowa/zlecenie ?
prawnik4

Dla wypadku przy pracy bez znaczenia jest czy to wypadek komunikacyjny, czy przewrócenie się, liczy się związek z wykonywaniem pracy.

Jeśli jest Pan zawodowym kierowcą pracującym na umowę zlecenia będzie Panu należało się odszkodowanie za wypadek przy pracy.