Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Poszkodowany w wyniku zdarzenia a sprawa w sądzie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Już prawie rok temu zostałem poszkodowany w wyniku zdarzenia drogowego. W skrócie sprawa wyglądała nastepująco: mój samochód stał prawidłowo zaparkowany, a jeden z dwóch samochodów uczestniczących w kolizji kompletnie zniszczył mój. Policja na miejscu zdarzenia nie ustaliła winnego, w wydziale drogowym po 3 miesiącach ustalono, że sprawcą jest pan X, który to nie przyznał się do winy i sprawa trafiła do sądu grodzkiego. W sądzie pan X nie przyznaje się, opinia biegłego sądowego jest jednoznaczna na temat winy pana X. Pan X zgłosił wniosek, na mocy którego będzie mógł zadawać pytania biegłemu.

Czy jest jakaś możliwość uzyskania odszkodowania przed zakończeniem procesu, np z funduszu gwarancyjnego? Sprawa trwa już rok (rok bez samochodu i bez odszkodowania) i nie wygląda żeby miała się rychło zakończyć. Oczywiście posiadałem tylko OC.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i poradę w sprawie

Misha

Witam. Jeżeli posiada Pan tylko OC to niestety nie, w przypadku AC można by wypłacić odszkodowanie a po zakończeniu procesu regresować do ubezpieczalni sprawcy. Niestety trzeba czekać - wkońcu Pan też by nie chciał być obciążony z polisy jeśli nie poczuwał by się Pan do winy.

pozdrawiam i szybkiego zakończenia sprawy życzę - choć się na takie niestety nie zapowiada.

Niestety koszty parkowania zostanązwrócone jedynie za okres od dnia zgłoszenia do dnia orzeczenia o całce + ewentualnie kilka dni organizacyjnych. Niestety dopóki są wątpliwości, a to Pan ma udowodnić, że jest poszkodowany, więc przedłożyć wyrok skazuijący drugiego uczestnika, ubezpieczalnia nie będzie traktowała tego jako prezdłużającą się spraw, od dnia otrzymania wyroku ma 14 dni na zamknięcie szkody. Lecz wydaje mi się, że można te wszystkie dodatkowe poniesione koszty można rościć sobie na drodze postępowania cywilnego od sprawcy.