wzw a odszkodowanie szpital

Założył buziaczek, 25 sierpnia 2009 · 335 wyświetleń

buziaczek
witam mam na imię Wiola ,wlaśnie wczoraj dowiedzialam sie że zostalam zarażona wzw b,c,przeżylam wielki szok gdy dowiedzialam się ze jestem chora od 3 lat poszlam dzis jak zwykle na oddanie krwi a tu wyniki HBS dodatni alat 57 itp.mialam w życiu tylko jedną operację laparoskopiei 3 porody ,czy mogę liczyc na odszkodowanie od szpitala,co robic,od czego zacząć zalamalam się calkiem ma 32 lata i wyrok smierci?,z zawodu jestem sprzedawcą,czy mogęliczyc w związku z tą chorobą na rętę albo swiadczenia pieniężne proszę okontakt jesli ktos wie cos na ten temat,jest jakaś szansa pomóżcie.
Bazyli

Pytanie podstawowe. Skąd masz pewność że zarażenie wzw nastąpiło w szpitalu?

Szanse są i owszem ale...dowodowo może okazać się mizerne. Musiałabyś poszukać wśród ludzi którzy przebywali w tym samym okresie w szpitalu co Ty innych zarażonych w tym samym okresie. Gdybyś znalazła, Twoje szanse niebotycznie by wzrosły.

piotrus33
Bazyli neistety ma racje
kapturrro
Słuchajcie. Urodziłem się w 1991 roku i jak byłem w szpitalu w Łasku jak miałem kilka miesięcy (leżałem, bo miałem potówki na głowie) i gdy wyszedłem ze szpitala, mama mi zrobiła badania i dowiedziałem się, że zostałem tam zarażony wzw typ b. Ona powiedziała, że w tym okresie było dużo pacjentów, którzy też zostali tam zarażeni tym wirusem. Czy istnieje możliwość wystąpienia o odszkodowanie z tego tytułu? Bardzo proszę o poradę.
andrzejgryczka

Annegi napisał(a):

Sprawa do ruszenia. Od uzyskania pełnoletności ma Pan dwa lata na dochodzenie roszczeń.

Jesteś pewna, że dwa lata ? Przepis, który masz na myśli wszedł w życie w dniu 10.08.2007 r., a przepisy wprowadzające akurat do tego przypadku nie mają zastosowania.

Egisa
Andrzejgryczka, mógłby Pan rozwinąć temat?