megiii_2008 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 witam3 tygodnie temu uległam wypadkowi,upadłam na rozbitą butelkę która wbiła mi się w nadgarstek,przecieła mi nerw pośrodkowy i dwa scięgna.Jestem po operacji prywatnie oczywiscie bo szpital odmówił mi pomocy z braku srodków finansowych.nie mam czucia w palcu wskazującym,srodkowym i kciuku,zginam palce do połowy. Prosze podzielcie sie informacjami, z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguutka Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Witam,parę lat temu uległam podobnemu wypadkowi, mam martwy nerw pośrodkowy, przecięte ścięgna. Przeszłam 3 operację, dziś mam rękę w pełni sprawną. Jeśli jeszcze poszukuje Pani pomocy z chęcią pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek82 Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Witam!cztery miesiące temu miałem wypadek , na wysokości prawego ramienia częściowo przeciąłem nerw pośrodkowy, uszkodzeniu jeszcze uległa żyła podłokciowa , mięsień dwugłowy ramienia , od tamtej pory odbyłem dwie rehabilitacje(ćwiczenia czynno-bierne , laser , sollux niebieski , terapuls) ręka w sumie ruchwo wróciła do normy jest jeszcze trochę słabsza od lewej ale trzeba jeszcze ciwiczyć , gorsza sprawa jeżeli chodzi o wrażenia czuciowe mianowicie wewnętrzna strona dłoni - kciu i palec wskazujący czucia brak , palec środkowy przy dotyku wrażenie "ukłucia szpilką" , byłem również na badaniu EMG które wykazało uszkodzenie nerwu pośrodkwego prawego o charakterze aksonalnym z cechami odnerwienia i reinerwacji w m.odwodzicielu krótkim kciuka? może ktoś bardziej przystępnie mi to przetłumaczyPozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alawpr Opublikowano 5 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 jarek82 wrote:Witam!cztery miesiące temu miałem wypadek , na wysokości prawego ramienia częściowo przeciąłem nerw pośrodkowy, uszkodzeniu jeszcze uległa żyła podłokciowa , mięsień dwugłowy ramienia , od tamtej pory odbyłem dwie rehabilitacje(ćwiczenia czynno-bierne , laser , sollux niebieski , terapuls) ręka w sumie ruchwo wróciła do normy jest jeszcze trochę słabsza od lewej ale trzeba jeszcze ciwiczyć , gorsza sprawa jeżeli chodzi o wrażenia czuciowe mianowicie wewnętrzna strona dłoni - kciu i palec wskazujący czucia brak , palec środkowy przy dotyku wrażenie "ukłucia szpilką" , byłem również na badaniu EMG które wykazało uszkodzenie nerwu pośrodkwego prawego o charakterze aksonalnym z cechami odnerwienia i reinerwacji w m.odwodzicielu krótkim kciuka? może ktoś bardziej przystępnie mi to przetłumaczyPozdrawiam:)tylko lekarz cie ratuje ,aby to rozszywrowac!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek82 Opublikowano 6 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 tylko lekarz cie ratuje ,aby to rozszywrowac!!dzięki! tak też myślałempozdro;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna32 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 w styczniu 2008r przeciełam sobie dość wysoko nerw łokciowy i pośrodkowy.przeszłam operacja połączenia nerwów..lekarz niekierowa mnie na zadne zabiegi rehabilitacyjne .sama ćwicze w domu (dusze krążek)zrobiłam duży postęp .siła prawie wrociła.niestety niemoge palcem kciuka sięgnąć do reszty palców -do ich opuszkówmoze ktoś ma podobny uraz ?prosze o jakiekolwiek porady w rehabilitacjigg 7824126 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
12mario12 Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 megiii_2008 wrote:witam3 tygodnie temu uległam wypadkowi,upadłam na rozbitą butelkę która wbiła mi się w nadgarstek,przecieła mi nerw pośrodkowy i dwa scięgna.Jestem po operacji prywatnie oczywiscie bo szpital odmówił mi pomocy z braku srodków finansowych.nie mam czucia w palcu wskazującym,srodkowym i kciuku,zginam palce do połowy. Prosze podzielcie sie informacjami, z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jola40 Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Agulka proszę Cię o pomoc. Też miesiąc temu uszkodziłam sobie nerw pośrodkowy. Mianowicie przecięłam sobie szybą...Może powiesz mi na czym ma polegać rehabilitacja i ile trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystekm90 Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Cześć. Ja 2 lata temu miałem wypadek, wpadłem na szyby pod wpływem alkoholu. Uraz był bardzo duży gdyż przecięte zostały wszystkie ścięgna i dwa nerwy, łokciowo promieniowy i pośrodkowy. Przeszedłem dwie operacje jedna z nich polegała na zszyciu przeciętych ściegien, na druga operacje musiałem czekać kilka miesięcy w szpitalu który zajmuje sie takimi przypadkami.Szpital znajduje się w Warszawie przy ul. Czerniakowskiej, operacja druga polegała na rekonstrukcji przecietych nerwów.. Niestety nerwy były bardzo uszkodzone i nie dało się ich połączyć dlatego pobrali mi brakujacy nerw z lewej nogi, operacja trwała 7 godzin wszystko poszło dobrze jednak lekarze praktycznie nie dawali mi żadnych szans. teraz mija rok jak rehabilituje ręke. Sprawnośc ruchowa wraca lecz trzeba bardzo duzo czasu poświecać na to żeby wszystko zaczelo dochodzić do siebie. Większość ćwiczeń wykonuje w domu ale bardzo ważne jest chodzenie na rehabilitacje, tam rehabilitanci tłumacza jakie ćwiczenia powinno wykonywać. Mam w domu kilka zabawek które sobie kupiłem w sklepach medycznych, trzeba duzo czasu zeby nerwy sie zregenerowały do tego czasu powinna reka wrócić do dawnej sprawnosci ruchowej. Jak widać poprawe nie mozna odpuszczać trzeba ćwiczyć, ja mam dopiero 20 lat jestem młody dlatego tez wszystko lepiej do siebie dochodzi. w przyszłym tygodniu jade na kontrol do lekarza który przeprowadzał operacje, mam nadzieje ze znowu go pozytywnie zaskocze. Pozdrawiam Mateusz............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corti867 Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Miałem ostatnio mały wypadek i szyba przecięła mi nerw.Operacja się udała jednak nie mam czucia w środkowym palcu a teraz do tego jeszcze dziwnie zaczyna mi drętwieć palec wskazujący.Ruszam wszystkimi palcami,jednak ciężko jest mi je do końca zginać.Mam ogromna prośbe czy ktoś mógłby mi opisać na czym polega rehabilitacja przy zerwanym nerwie pośrodkowym? Na jakie zabiegi dodatkowo się udać i na co zwrócić szczególną uwagę.Prosze o rade... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidbusa Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Witam.Jestem po wypadku,szyba rozcieła mi rekeoperacja odbyła sie 18.07.2010Rozppoznanie : rana cieta przedramienia prawego z uszkodzeniem nerwu lokciowego,tetnicy lokciowej,zginacza łokciowego nadgarstka,zginacza powierzchniowego i głebokiego palca IV,czesciowym uszkodzeniem zginaczy palca III. (pisze wszystko jedna reka-lewa) Moje pytania: czy odzyskam sprawnosc reki?? jak dlugo to trwa??kiedy poczuje małego palca??(szyty nerw był) jak dlugo on sie zrasta??kiedy zejdzie mi obrzeg po operacji?? czy normalna ta reka bedzie jak poprzednio?? prosze kazdego o kontakt z podobnym urazem,odbytym,czy w trakcie leczenia. xx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidbusa Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 prosze o kontakt kazdego ktory miał szyte sciegno,tetnice czy nerw.kazdej informacji potrzebuje.najlepiej puscic ->xxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dkubosz Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 witam.cztery tygodnie temu przeciolem sobie sciegna i uszkodzilem nerw posrodkowy.jak dlugo trwa rehabilitacja i czy reka dojdzie do pelnej sprawnosci czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0livka Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Witam, mam 18 lat, miesiac i tydzien temu przeciełam szklanką II palec, w tym sciegno zginacza głębokiego i pęczek naczyniowo nerwowy, 4 tyg gipsu teraz szyna na palec. Nie zgina sie, lekko rusza w dol moze 0,5cm rana przez szwy jest na caly palec, blizny sa bardzo brzydkie. Dowiedzialam sie, doszlo do zrostów na ściegnach i bedą jeszcze 2 operacje, 1 to uwolenienie sciegien za pomocą jakis silikonowych rurek a pozniej przeszczep z przedramienia ściegien. Jakby ktos chcial sie ze mna skontaktowac lub czegos dowiedziec prosze o emai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobas10 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Witam serdecznie mam na imie Malwina miesiac temu uleglam wypadkowi w Holandii mialowicie szyba rozciela mi nerw lokciowy w okolicach nadgarstka. Po wizytach u lekarzy stwierdzili ze mam przeciety calkowicie nerw lokciowy. Nie moge ruszac 3 ostatnimi palcami na boki (z otwieraniem i zamykaniem nie ma problemu). Moje pytanie czy mial ktos podobny przypadek? I czy zna ktos dobrego specjaliste w Polsce ktory moze mi pomoc. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iziaczek25 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Chciałabym zapytać Megiii i Agutka oraz Krystek jeśli jeszcze tu zaglądają jak dziś wyglądają ich dłonie? Czy powrocily do sprawności? Mąż miał klka miesięcy temu wypadek i przechodzimy przez to samo teraz. Proszę o kontakt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zombie Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Witam serdecznie wszystkich użytkowników :) pracuję jako operator maszyny na produkcji. Niestety maszyna zadziałała nieprawidłowo i jeden z elementów stalowych odbił i doznałem przecięcia ręki powyżej nadgarstka. Mam uszkodzone nerwy i ścięgna. Zgłosiłem szkodę pracodawcy i chcę się starać o odszkodowanie z ZUS, ale czy mogę też dostać odszkodowanie od pracodawcy? Maszyna nie przeszła badania technicznego a pracodawca nie miał czasu wysłać jej do naprawy więc dalej na niej musiałem pracować. Gdyby nie jego zaniedbanie, to nic by się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Witam serdecznie, z Pana opisu wynika, że zdarzenie było nieszczęśliwym wypadkiem wynikającym z zaniedbania pracodawcy, tak więc ma Pan możliwości uzyskać odszkodowanie zarówno z ZUS jak i z OC pracodawcy. Procedura uzyskania świadczeń wygląda następująco: - zgłoszenie szkody pracodawcy, który ma obowiązek sporządzić protokół BHP i zgłosić sprawę w ZUS. Proszę zwrócić uwagę na to, aby w protokole było wskazane, że maszyna nie powinna zostać dopuszczona do użytku. Jeśli w treść protokołu będzie nieprawdziwa to proszę tego nie podpisywać, - po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza składamy wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie, - w ciągu 7 dni ZUS powinien zorganizować komisję lekarską, na której zostanie ustalony % uszczerbku na zdrowiu, - poszkodowany ma 2 tygodnie na odwołanie od orzeczenia lekarza, jeśli się z nim nie zgadza, - w przypadku przyjęcia orzeczenia ZUS wydaje decyzję do 14 dni, a potem wypłaca świadczenie do 30 dni. Obecnie przyznawane jest 917 zł za 1% uszczerbku na zdrowiu, - po otrzymaniu decyzji z ZUS możemy starać się o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy - trzeba uzyskać od pracodawcy numer polisy i dane ubezpieczyciela oraz zgłosić szkodę oraz roszczenia poboczne takie jak koszty leczenia, opieki, dojazdów, utracone dochody itp. Nie mogę Panu podpowiedzieć, jaki procent uszczerbku może być przyznany w tej sytuacji, ponieważ przecięcie nerwów i ścięgien przedramienia może mieć różne skutki. Wysokość uszczerbku zależy od miejsca przecięcia, obrażeń, przebytych zabiegów i rehabilitacji, leczenia oraz stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Życzę dużo zdrowia i powodzenia. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS oraz Vademecum uzyskania odszkodowania po wypadku przy pracy z OC pracodawcy - znajdzie Pan tam odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi