Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kradzież samochodu a ac

aster82
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie...kupiłem auto sprowadzone z niemiec,ubezpieczyłem je w Uniqa-zarówno oc jak i ac.Niestety tego samego dnia (w nocy)samochód został mi skradziony!W regulaminie Uniqa przeczytałem że odszkodowanie dotyczy pojazdów zarejestrowanych,a ja nie zdążyłem go jeszcze zarejestrować-załatwiłem tylko Urząd Celny,opłaciłem akcyzę oraz zgłosiłem w Urzędzie skarbowym.Do tego był zrobiony pierwszy przegląd w polsce i tłumaczenia.Pojazd był na tablicach dojazdowych(które mam wpisane w polisie).Czy ubezpieczyciel nie będzie mi robił problemów przy wypłacie odszkodowania??

Z góry dziękuje za odpowiedz.

no nie chcialbym byc kiepskim prorokiem, ale jesli w Warunkach umowy masz wyłączenie do pojazdów zarejestrowanych, to w takim razie pojazd nie spełnia tego warunku.

Wiec po mojemu kiepsko to widze

• 2 tygodnie później...

a to zalezy, moze byc wyrejestrowany w kraju sprowadzenia, co sie bardzo czesto zdarza:)

A zalezy jeszcz jaki jest zapis w OWU:) Jesli tylko zarejstrowany, to jak ma tablice z kraju sprowadzenia, to oki, mozna walczyc:) Ale tutaj pisze, kolega, ze tablice dojazdowe, wiec wyrejestrowany raczej w tych niemczech, czy gdzie tam byl kupiony. Przeczytaj co dokladnie jest napisane w OWU, to nie bedzie gdybania:)

• 4 tygodnie później...
Ale czym ty się martwisz??? Przeciez sam sobie polis nie wypisałeś.Zrobił to agent UNIQA. Jego obowiazkiem jest zebrać wszystkie dokumenty od ciebie, zrobic zdjecia pojazdu. Jak tego nie dopilnował to jego wina a odpowiedzialność ponosi UNIQA. Zawarłeś ubezpieczenie i ono działa.Muszą ci wypłacić odszkodowanie. Ważne abyś miał udokumentowane wymagane zabezpieczenia przeciwkradzieżowe np. fabryczny immobiliser,alarm,wszystkie kluczyki do pojazdu i oczywiście zaświadczenie z policji,ze nie brałeś udziału w tej kradzieży.Takie postepowanie trwa ok 3 miesiecy. Ja ci odmówią to wal do rzecznika praw ubezpieczonych.

Jeśli ubezpieczyciel zawarł z Tobą umowę na podstawie tych tablic rejestracyjnych to nie może teraz odmawiać wypłaty odszkodowania. Ale jest inny problem. Mianowicie taki iż w niektórych TU umowa zaczyna obowiązywać nie w dniu podpisania tylko następnego dnia.

Aster 82 o tym nie wspomniał ale chyba samochód miał ubezpieczony od tego samego dnia, bo jego jedyny problem to brak tablic.Pisze,że kradzież była w nocy.Jesli po północy to mamy juz nastepny dzień.

Dobrowolne ubezpieczenia zawiera sie od dnia nastepnego. Tylko nowe auta z salonu ubezpiecza się od dnia dzisiejszego i godziny. To wszystko zalezy od firmy. Jesli agent UNIQA ubezpieczył auto niezarejestrowane od dnia i godziny, nie zrobił zdjęć, nie pokserował wszystkich dokumentów to ma przesrane, ale klient nie.Agenci mają instrukcje, taryfy i maja wiedzieć jak ubezpieczać. Najwięcej błedow popełniają multiagenci.Ubezpieczaja dla 10 firm naraz i żadnej nie znają dokładnie.Dlatego sami muszą sie ubezpieczać od popełnionych błędów.

Ja myslę,że Aster82 nie ma sie vczym martwić.

Maniana wrote:

Dobrowolne ubezpieczenia zawiera sie od dnia nastepnego.

Kolega napisał...Niestety tego samego dnia (w nocy)samochód został mi skradziony. Teoretycznie przy takim rozwiązaniu samochód nie był jeszcze objęty ochroną.

Bazyli,Aster82 nie napisał,ze pojazd był ubezpieczony od dnia następnego. On sie w ogóle nie martwi,że nie ma ubezpieczenia w dniu kradzieży, tylko że pojazd był niezarejestrowany. Jeśli agent ubezpieczył pojazd od dnia, w ktorym wystawił polisę to jest jego błąd albo tak mu wolno. Nie sądzę aby tak było w tym przypadku, ale agent może prosić w centrali TU o inne warunki ubezpieczenia niż jest w taryfie i owu. Jak klient daje dużą składkę to mozna manewrować okresem ubezpieczenia i zniżkami, byle by te odstępstwa były opisane w polisie.

bochenek wrote:
a to zalezy, moze byc wyrejestrowany w kraju sprowadzenia, co sie bardzo czesto zdarza:)
A zalezy jeszcz jaki jest zapis w OWU:) Jesli tylko zarejstrowany, to jak ma tablice z kraju sprowadzenia, to oki, mozna walczyc:) Ale tutaj pisze, kolega, ze tablice dojazdowe, wiec wyrejestrowany raczej w tych niemczech, czy gdzie tam byl kupiony. Przeczytaj co dokladnie jest napisane w OWU, to nie bedzie gdybania:)
A tablice dojazdowe to nie tablice rejestracyjne? Oświeć mnie od kiedy tak jest. Bo jak do tej pory podlegało to pod czasową rejestracje..na okres wystawienia tych tablic..

• 3 miesiące temu...
Przy zawieraniu polisy AC we wnioski wpisuje się datę i godzinę oględzin samochodu + ilość wykonanych zdjęć jeśli sam nie proponowałeś innej daty rozpoczęcia AC to obowiązuje ono od zapisu na wniosku czyli data i godzina .