etz0 Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 WitamW 2008 r.W maju miałem wypadek z cierzkimi obrazeniami ciała w lutym 2009r była sprawa w sadzie do dnia dzisiejszego nie otrzymałem nawiazki od oskarzonego mamy 22 czerwca .Dodam ,ze do dnia dzisiejszego nie było ze strony oskarzonego zadnego kontkatu itp .Mam wyrok w dloni chciałem zaniesc go do komornika sadowego z tym ze musze podjechac do Warszawy bo tam jest zameldowany oskarzony Moje pytanie: Czy wysyłac pismo do oskarzonego ze np jak do 10 lipca 2009 r nie otrzymam nawiazki w kwocie 5000zl ( wyrok sadu) to sprawa trafi do komornika rejonowego.....?? Czy zglosic sie do komornika rejonowego gdzie oskarzony jest zamelgowany czy gdzie jest adres dorenczen?? Prosze oporade podpowiedz itp .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Przed skierowaniem sprawy do komornika należy wystąpić w klauzulę wykonalności, bo bez tego komornik nic nie zrobi. Może Pan otrzymać również odszkodowanie i zadośćuczynienie z ubezpieczenia OC samochodu sprawcy wypadku. Zakres roszczeń jest rozbudowany. Jeśli jeszcze nie otrzymał Pan żadnego świadczenia lub otrzymał w zaniżonej wysokości, prosimy o kontakt z naszą spółką, stopka poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 etz0 wrote:Moje pytanie:Czy wysyłac pismo do oskarzonego ze np jak do 10 lipca 2009 r nie otrzymam nawiazki w kwocie 5000zl ( wyrok sadu) to sprawa trafi do komornika rejonowego.....??Czy zglosic sie do komornika rejonowego gdzie oskarzony jest zamelgowany czy gdzie jest adres dorenczen??Prosze oporade podpowiedz itp ....Z uwagi na brak rzeczowej odpowiedzi na zadane pytania (a tylko wzmianka o możliwości dochodzenia roszczeń z OC pojazdu sprawcy) poniżej odpowiedzi:1) Można jak najbardziej wezwać pismo przedegzekucyjne do zapłaty- zaznacza się termin spłaty- najlepiej tydzień i sposób zapłaty oraz rygor w postaci egzekucji komorniczej i dodatkowych kosztów w przypadku braku wywiązania się z zobowiązania sądowego. Jeśli nie ma jeszcze klauzuli to warto tak zrobić- jak jest wyrok z klauzulą to bym sie nie patyczkował tylko od razu wniosek do komornika sądowego. O nadanie klauzli wykonalności występuje się do sądu pierwszej instancji, który wydał wyrok.2) Obecnie nie ma rejonizacji komorników- podstawa prawna art. 8 ust. 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (tekst. jedn. Dz. U. z 2006 r. Nr 167, poz. 1191 ze zm.). Wierzyciel ma prawo wyboru komornika na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyjątkiem spraw o egzekucję z nieruchomości oraz spraw, w których przepisy o egzekucji z nieruchomości stosuje się odpowiednio. W przypadku wyboru komornik działa poza obszarem swojego rewiru komorniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi