mari000 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Mialem wypadek ktorego bylem winowajaca wpadlem w poslizg i koziolkowalem(dachowalem) .Jechalem sam , zostalem lekko poturbowany jedyne co to zszyta glowa i zbite miesnie , no ale nie o to mi chodzi a wienc samochod mam ubezpieczony w PZM , mam wykupione pelny pakiet czyli OC AC NW AT , samochod marki renoult laguna II 2004 r w AC mam wycienione na 23000 zl , niechcem juz wraku samochodu policjant powiedzial ze samochod jest do kasacji , chcIAL BYM WALCZYC O SZKODE CALKOWITA .. Jak mam postepowac z ubezpieczalni abym nie zostal oszukany i wywalczyl co moje prosze o pomoc !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronco Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 najpier zrób oględziny i zobacz co powiedzą, a potem pytaj, może wszystko pójdzie po Twojej myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari000 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 NO tak we wtorek jestem umuwiony z rzeczoznawca na ogledziny , ale wszyscy wraz z policjantami mowia mi zeby strasnie uwazac niczego nie podpisywac bo strasznie zanizaja wartosci samochodow , Kurde AC mam wycenione na 23.000 tys ale z tego co slysze to nie jest zadna gwarancja ze dostane 80% sumy ubezpieczenia , bo slyszalem ze tyle niby wyplacaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 oczywiscie, ze nie masz zadnej gwarancji wyplaty 80% sumy ubezpieczenia.Nie wiem w ogole skad wytrzasnąłeś taką warość) Szkoda całkowita bedzie orzeknięta jeśli faktycznie masz takie duże uszkodzenia.Z tym, ze nie masz zadnej gwarancji wyplaty konkretnej sumy ubezpieczenia.Szkoda calkowita jest orzekana w przypadku gdy koszt naprawy przekroczy zazwyczaj 70% jego wartosci (jesli piszesz o 80%, to moze masz taki zapis w OWU - rozne ubepieczalnie rozne maja warunki. Wtedy twoim odszkodowaniem bedzie roznica pomiedzy wartoscia pojazdu a wartoscia wraku. Tutaj zalezy na ile wycenia wrak takie dostaniesz odszkodowanie. I nie sugeruj sie sumą ubezpieczenia. To, ze ubezpieczyles go na 23 tysiace absolutnie nie znaczy, zeauto jest tyle warte i taka bedzie wartosc wyjsciowa przy wycenie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mari000 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 moja polisa wyglada nastepujaco:Suma ubezpieczina pojazdu 23 000 (brutto z vatem)Zakres ubepiecznia : pelnyWykupiony : udzial wlasny w szkodach czesciowych , amortyzacja czesciAuto marki Renoult Laguna II 2004 1.9dCi jest warte 23-25tys . Policjant ktory przybyl na miejsce wypadku i robil ogledziny powiedzial mi ze auto jest do kascji , a jak pojechalem na komisariat po mandat Gliniarz zerkajac w ta polise powiedzial ze dostane 80% sumy ubezpieczniea czyli 80% z 23 tys . Ale wole jeszcze sie dopytac ? No i jescze mi jedno pytanie nachodzi na mysl moze nie jest zbyt patriotyczne ale czy nie nalezalo by jeszcze cos uszkodzic w smochodzie aby niebylo zadnych watpliowsci co do szkody calkowitej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 jeszcze raz powtorze, ze zadna polisa nie zagwarantuje Ci ze dostanies 80% sumy ubezpieczenia (pomijam umowy generalne całych flot firmowych, tam jest wszystko mozliwe).Dla zwyklego czlowieka to niemozliwe.Dostaniesz roznice pomiedzy wartoscia pojazdu przed szkodą, a wartosią wraku. Wrak zostaje dla Ciebie.I do wyceny jest przyjmowana wartosc pojazdu oszacowana w systemie a nie suma ubezpieczenia.Tak wiec proponuje nie do konca sluchac policjantom, ktorzy niestety o likwidacji szkody jak widac nie maja za duzego pojecia:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi