Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wpadłem w poslizg i koziołkowałem (dachowałem)

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem wypadek ktorego bylem winowajaca wpadlem w poslizg i koziolkowalem(dachowalem) .Jechalem sam , zostalem lekko poturbowany jedyne co to zszyta glowa i zbite miesnie , no ale nie o to mi chodzi a wienc samochod mam ubezpieczony w PZM , mam wykupione pelny pakiet czyli OC AC NW AT , samochod marki renoult laguna II 2004 r w AC mam wycienione na 23000 zl , niechcem juz wraku samochodu policjant powiedzial ze samochod jest do kasacji , chcIAL BYM WALCZYC O SZKODE CALKOWITA .. Jak mam postepowac z ubezpieczalni abym nie zostal oszukany i wywalczyl co moje prosze o pomoc !!

NO tak we wtorek jestem umuwiony z rzeczoznawca na ogledziny , ale wszyscy wraz z policjantami :P mowia mi zeby strasnie uwazac niczego nie podpisywac bo strasznie zanizaja wartosci samochodow , Kurde AC mam wycenione na 23.000 tys ale z tego co slysze to nie jest zadna gwarancja ze dostane 80% sumy ubezpieczenia , bo slyszalem ze tyle niby wyplacaja

oczywiscie, ze nie masz zadnej gwarancji wyplaty 80% sumy ubezpieczenia.

Nie wiem w ogole skad wytrzasnąłeś taką warość:))

Szkoda całkowita bedzie orzeknięta jeśli faktycznie masz takie duże uszkodzenia.

Z tym, ze nie masz zadnej gwarancji wyplaty konkretnej sumy ubezpieczenia.

Szkoda calkowita jest orzekana w przypadku gdy koszt naprawy przekroczy zazwyczaj 70% jego wartosci (jesli piszesz o 80%, to moze masz taki zapis w OWU - rozne ubepieczalnie rozne maja warunki.

Wtedy twoim odszkodowaniem bedzie roznica pomiedzy wartoscia pojazdu a wartoscia wraku. Tutaj zalezy na ile wycenia wrak takie dostaniesz odszkodowanie.

I nie sugeruj sie sumą ubezpieczenia. To, ze ubezpieczyles go na 23 tysiace absolutnie nie znaczy, zeauto jest tyle warte i taka bedzie wartosc wyjsciowa przy wycenie:))

moja polisa wyglada nastepujaco:

Suma ubezpieczina pojazdu 23 000 (brutto z vatem)

Zakres ubepiecznia : pelny

Wykupiony : udzial wlasny w szkodach czesciowych , amortyzacja czesci

Auto marki Renoult Laguna II 2004 1.9dCi jest warte 23-25tys . Policjant ktory przybyl na miejsce wypadku i robil ogledziny powiedzial mi ze auto jest do kascji , a jak pojechalem na komisariat po mandat Gliniarz zerkajac w ta polise powiedzial ze dostane 80% sumy ubezpieczniea czyli 80% z 23 tys . Ale wole jeszcze sie dopytac ? No i jescze mi jedno pytanie nachodzi na mysl moze nie jest zbyt patriotyczne ale czy nie nalezalo by jeszcze cos uszkodzic w smochodzie aby niebylo zadnych watpliowsci co do szkody calkowitej ?

jeszcze raz powtorze, ze zadna polisa nie zagwarantuje Ci ze dostanies 80% sumy ubezpieczenia (pomijam umowy generalne całych flot firmowych, tam jest wszystko mozliwe).

Dla zwyklego czlowieka to niemozliwe.

Dostaniesz roznice pomiedzy wartoscia pojazdu przed szkodą, a wartosią wraku. Wrak zostaje dla Ciebie.

I do wyceny jest przyjmowana wartosc pojazdu oszacowana w systemie a nie suma ubezpieczenia.

Tak wiec proponuje nie do konca sluchac policjantom, ktorzy niestety o likwidacji szkody jak widac nie maja za duzego pojecia:)))