Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja z winy obu sprawców

Rekomendowane odpowiedzi

Zdarzenie na pierwszy rzut oka klasyczne i ocena winy wydawała się oczywista.

A mianowicie: skrzyżowanie bez świateł. Stoję w połowie skrzyżowania, w miejscu gdzie można się zatrzymać i ruszyć po przepuszczeniu jadących z prawej.

Jadący z prawej poruszają się jednym pasem, jednak około 100 m przed skrzyżowaniem jezdnia nieznacznie się rozszerza, za skrzyżowaniem są już dwa pasy ruchu rozdzielone linią przerywaną.

Widzę jadącego z prawej strony TIR-a, a za nim rząd samochodów, szybko oceniam odległość od Tir-a, stwierdzam, że bez problemu zdążę przed nim zjechać ze skrzyżowania (jadę na wprost). Startuję, przejeżdżam parę metrów i zderzam się z samochodem wyprzedzającym TIR-a prawą stroną.

Krótko myśląc (wiadomo, powinnam przepuścić wszystkich) przyznaję się do winy, spisujemy oświadczenie dla ubezpieczyciela i rozjeżdżamy się bez udziału policji.

Czy w takiej sytuacji są dla mnie jakieś łagodzące okoliczności?

dziękuję i pozdrawiam

• 10 lat później...
Cześć. Mam problem i nie wiem jak będzie wyglądało uzyskanie odszkodowania... brałem udział w kolizji z innym samochodem na skrzyżowaniu. Ja twierdziłem że to wina drugiego kierowcy a ten drugi że to ja zawiniłem. Tak więc wezwaliśmy policję. Policja dała nam obu mandat i stwierdziła że jesteśmy współwinni. To znaczy że nie mogę się starać o odszkodowanie z jego polisy OC?

Dzień dobry!

Jako osoba poszkodowana ma Pan prawo zgłosić szkodę na pojeździe ubezpieczycielowi OC sprawcy wypadku. W tym przypadku sprawa jest niby bardziej skomplikowana, bo policja uznała winę i Pana i drugiego kierowcy, ale tak naprawdę uzyskanie odszkodowania jest bardzo podobne jak w zwykłym przypadku. Polecam zapoznanie się z naszym Vademecum dotyczącym szkody na pojeździe z OC - znajdzie Pan tam odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania.

Tak więc wracając do samego uzyskania odszkodowania - powinien Pan zgłosić szkodę (należy dołączyć notatkę policyjną) do ubezpieczyciela OC drugiego pojazdu. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć albo naocznych oględzin rzeczoznawcy przygotuje kosztorys naprawy pojazdu, który dostanie Pan do wglądu. Biorąc pod uwagę współwinę, ubezpieczyciel wypłaci Panu tylko 50% należnego odszkodowania. Np. jeśli kosztorys opiewał będzie na 3500 zł, to ubezpieczyciel wyda decyzję na połowę tej kwoty, czyli 1750 zł. Analogicznie będzie mógł postąpić drugi kierowca i uzyskać z Pana OC 50% należnego mu odszkodowania.

Proszę jednak pamiętać, że ubezpieczyciele często zaniżają odszkodowanie, więc warto przeanalizować kosztorys i ewentualnie odwołać się od decyzji ubezpieczyciela. Życzę powodzenia i w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela