Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Czy przysluguje mi odszkodownie

jazda3d
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam pomocy niecały miesiac temu mialem Złamanie żuchwy + złamanie wyrostka kłykciowego Cale zdazenie stalo sie w pracy Jestem ubezpieczony w pracy BHP-owiec z pracy powiedzial mi ze niemam szans na odszkodowanie z ZUS-u poniewaz nie uznaja mi zadnego 1% uszczerbku na zdrowiu Czy on ma racje Gdzie moge szukac pomocy w tych sprawach Z gory dziekuje za pomoc

Bhp-owiec nie jest lekarzem orzecznikiem. Jesli wypadek zostal uznany za wypadek przy pracy po zakonczeniu leczenia i rehabilitacji proszę napisać pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu. Do pisama prosze dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9 wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie. ( zaświadczenie jest ważne miesiąc od daty wystawienia).

Po otrzymaniu pisma pracodawca ma obowiązek wysłać niezbędną dokumentacje powypadkową do ZUS. Po otrzymaniu dokumentacji ZUS przeyśle na adres domowy wezwanie do lekarza orzecznika, w którym będzie określony czas i miejsce badania.

W ocenie % uszczerbku na zdrowiu ZUS posługuje się tabelą zamieszczoną w

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

D.U.02.234.1974

http://www.lex.com.pl/serwis/du/2002/1974.htm