jazda3d Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Szukam pomocy niecały miesiac temu mialem Złamanie żuchwy + złamanie wyrostka kłykciowego Cale zdazenie stalo sie w pracy Jestem ubezpieczony w pracy BHP-owiec z pracy powiedzial mi ze niemam szans na odszkodowanie z ZUS-u poniewaz nie uznaja mi zadnego 1% uszczerbku na zdrowiu Czy on ma racje Gdzie moge szukac pomocy w tych sprawach Z gory dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Bhp-owiec nie jest lekarzem orzecznikiem. Jesli wypadek zostal uznany za wypadek przy pracy po zakonczeniu leczenia i rehabilitacji proszę napisać pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu. Do pisama prosze dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9 wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie. ( zaświadczenie jest ważne miesiąc od daty wystawienia).Po otrzymaniu pisma pracodawca ma obowiązek wysłać niezbędną dokumentacje powypadkową do ZUS. Po otrzymaniu dokumentacji ZUS przeyśle na adres domowy wezwanie do lekarza orzecznika, w którym będzie określony czas i miejsce badania. W ocenie % uszczerbku na zdrowiu ZUS posługuje się tabelą zamieszczoną wROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.D.U.02.234.1974 http://www.lex.com.pl/serwis/du/2002/1974.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi