kasia.rejk Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam,prowadzę działalność gospodarczą,handel obwoźny,sprzedaję obuwie.We wrześniu ubiegłego roku w czasie pakowania towaru wychodząc z busa zaczepiłam nogą i mocno tąpnęłam drugą nogą na zewnątrz pod kątem.Poczułam że uciekło mi kolano,po powrocie do domu pojechałam na izbę przyjęć gdzie lekarz ,,stwierdził''stłuczenie i zalecił okłady z altacetu.Następnego dnia pojechałam do poradni chirurgicznej gdzie założono mi stabilizator który nosiłam pół roku.W lutym zaniepokojona niestabilnością kolana udałam się do ortopedy gdzie wyszło szydło z worka.Okazało się że mam całkowicie zerwane więzadła krzyżowe i za miesiąc czeka mnie przeszczep i rekonstrukcja więzadeł.ponieważ chirurdzy stwierdzili że to stłuczenie i przejdzie zaniechałam procedury odszkodowawczej ale teraz kiedy sprawa jest tak poważna czy mogę złożyć wniosek do ZUS o odszkodowanie po takim czasie i jakie są procedury???Nadmienię że mam świadka wydarzenia który potwierdził gotowość świadczenia w ZUS.Bardzo proszę o poradę od czego zacząć i czy jest jeszcze szansa.Kasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Żeby można było starać się o świadczenia powypadkowe w tym odszkodowanie z ZUS w następstwie wypadku przy pracy musi być odprowadzana składka na ubezpieczenie wypadkowe tzw . składka wypadkowa.Zdarzenie należy zgłosić do ZUS, który zbada okoliczności i przyczyny zdarzenia, dokona prawnej kwalifikacji tzn. czy zdarzenie jest wypadkiem przy pracy czy nie i sporzdzi kartę wypadku . Jesli będzie uznany wypadek przy pracy wtedy można starać się o odskodowanie z ZUS ( chorobowe wówczas też jest płatne 100%) Dz. U. 2002 nr 236 poz. 1992Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie trybu uznawania zdarzenia powstałego w okresie ubezpieczenia wypadkowego za wypadek przy pracy, kwalifikacji prawnej zdarzenia, wzoru karty wypadku i terminu jej sporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia.rejk Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 dziękuję za odpowiedź,czy wspomniana składka wypadkowa to coś innego niż 51,52 i 53 ???Od 10 lat opłacam tylko te składki.Czy po takim terminie jeszcze mogę zgłosić zdarzenie i czy jest od tego specjalny druk czy poprostu opisać zdarzenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Nie wiem co to jest 51, 52, 53.Myslę, że trzeba sprawdzic w ZUS czy jest odprowadana składka wypadkowa. Zgloszenie wyopadku można dokonać w każdym czasie, nie ma bowiem przedawnienia zgłoszenia wypadku. Oczywiście zgłoszenie powinno nastąpić niezwłocznie, czyli jak najszybciej po wypadku.Im szybciej jest zgłoszony wypadek tym łatwiej określić okoliczności i przyczyny wypadku. Nie ma specjalnego druku na zgłoszenie wypadku. W zgłoszeniu nalezy podać swoje dane, miejsce i czas wypadku, podać świadków ( również pośrednich) jeśli tacy byli oraz opisać krótko okoliczności w jakich doszło do wypadku. Dobrze również dołaczyć informację kto i kiedy udzielił I pomocy. ( np. karta informacyjna z placówki słuzby zdrowia, która udzieliła I pomocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia.rejk Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 51-ubezpieczenie społeczne,52-zdrowotne,53-fundusz,czy wypadkowa składka jest odprowadzana wraz ze zdrowotną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi