Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w czasie pracy przy własnej działalności

kasia.rejk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prowadzę działalność gospodarczą,handel obwoźny,sprzedaję obuwie.

We wrześniu ubiegłego roku w czasie pakowania towaru wychodząc z busa zaczepiłam nogą i mocno tąpnęłam drugą nogą na zewnątrz pod kątem.Poczułam że uciekło mi kolano,po powrocie do domu pojechałam na izbę przyjęć gdzie lekarz ,,stwierdził''stłuczenie i zalecił okłady z altacetu.

Następnego dnia pojechałam do poradni chirurgicznej gdzie założono mi stabilizator który nosiłam pół roku.W lutym zaniepokojona niestabilnością kolana udałam się do ortopedy gdzie wyszło szydło z worka.Okazało się że mam całkowicie zerwane więzadła krzyżowe i za miesiąc czeka mnie przeszczep i rekonstrukcja więzadeł.

ponieważ chirurdzy stwierdzili że to stłuczenie i przejdzie zaniechałam procedury odszkodowawczej ale teraz kiedy sprawa jest tak poważna czy mogę złożyć wniosek do ZUS o odszkodowanie po takim czasie i jakie są procedury???

Nadmienię że mam świadka wydarzenia który potwierdził gotowość świadczenia w ZUS.

Bardzo proszę o poradę od czego zacząć i czy jest jeszcze szansa.

Kasia.

Żeby można było starać się o świadczenia powypadkowe w tym odszkodowanie z ZUS w następstwie wypadku przy pracy musi być odprowadzana składka na ubezpieczenie wypadkowe tzw . składka wypadkowa.

Zdarzenie należy zgłosić do ZUS, który zbada okoliczności i przyczyny zdarzenia, dokona prawnej kwalifikacji tzn. czy zdarzenie jest wypadkiem przy pracy czy nie i sporzdzi kartę wypadku . Jesli będzie uznany wypadek przy pracy wtedy można starać się o odskodowanie z ZUS ( chorobowe wówczas też jest płatne 100%)

Dz. U. 2002 nr 236 poz. 1992

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie trybu uznawania zdarzenia powstałego w okresie ubezpieczenia wypadkowego za wypadek przy pracy, kwalifikacji prawnej zdarzenia, wzoru karty wypadku i terminu jej sporządzenia.

dziękuję za odpowiedź,czy wspomniana składka wypadkowa to coś innego niż 51,52 i 53 ???

Od 10 lat opłacam tylko te składki.

Czy po takim terminie jeszcze mogę zgłosić zdarzenie i czy jest od tego specjalny druk czy poprostu opisać zdarzenie???

Nie wiem co to jest 51, 52, 53.

Myslę, że trzeba sprawdzic w ZUS czy jest odprowadana składka wypadkowa.

Zgloszenie wyopadku można dokonać w każdym czasie, nie ma bowiem przedawnienia zgłoszenia wypadku. Oczywiście zgłoszenie powinno nastąpić niezwłocznie, czyli jak najszybciej po wypadku.Im szybciej jest zgłoszony wypadek tym łatwiej określić okoliczności i przyczyny wypadku.

Nie ma specjalnego druku na zgłoszenie wypadku. W zgłoszeniu nalezy podać swoje dane, miejsce i czas wypadku, podać świadków ( również pośrednich) jeśli tacy byli oraz opisać krótko okoliczności w jakich doszło do wypadku. Dobrze również dołaczyć informację kto i kiedy udzielił I pomocy. ( np. karta informacyjna z placówki słuzby zdrowia, która udzieliła I pomocy)