Hestia-problem z odszkodowaniem samochodu po kolizji
Założył MADALENA, 30 czerwca 2009 · 300 wyświetleń
Faktycznie powinni orientacyjnie przysłać kosztorys - lecz i tak wiążąca informacja od której będzie się można odwołać będzie zamieszczona w decyzji. Zazwyczaj jak się odwołuje to i się swego docieknie - lecz jeśli nie będzie decyzja wydana to nie będzie można się odwołać - no chyba, że Hestia wyda decycję z informacją, że będzie wypłąta po wskazaniu konta - czyli o przyjęciu odpowiedzialności - lecz nie wiem czy to TU tak robi. Lecz ja osobiście brałbym kasę którą proponują i odwoływał się od niej - nic to nie zmieni a trochę przyśpieszy - bo teraz zapewne wysłali pismo o brakującym koncie i dopóki nie dostaną go to szkoda będzie leżeć.
Może warto poprosić o pismo - co stoi na etapie podjęcia decyzji o przyjęciu odpowiedzialności i, że podanie numeru konta nie wpływa w żaden sposób na tą decyzję, co zmusi ich do wydania decyzji takiej bez wypłaty. Lecz i tak i tak będzie trzeba pisać odwołanie, a tak już by można było tą cześć którą oni proponują jakoś spożytkować.
Wpierw warto sprawdzić u niezależnego rzeczoznawcy ile faktycznie ten samochód jest wart wg info-expert. Bo na aukcjach czy innymi portalami nie można sie sugerować ponieważ one są zawsze zawyżone...
Lecz wydaje mi się, że jeśli mieli by wypłacić więcej niż było na umowie kupna - sprzedaży to bylo by to Państwa wzbogacenie się. Nic tylko kupować po znajomości za 2 tyś - a rościć sobie potem 4 tys. Zbyt duże pole do przekrętów - dlatego próbują wypłacićfaktycznie taką wartość za jaką Państwo auto kupili.
samochód był sprawny technicznie, silnik pomomo przesuniecia całego podwozia zapaza o raz, karoseria była jak na jego wiek niemal że idealna, firma ze wzgledu na to że mój tata jest na rencie i jest niepełnosprawny sprzedała mu samochód w ramach pomocy po nizszej cenie. Nie chodzi nam o zarabianie na kimś, po prostu chcemy mieć mozliwość zakupu auta (napewno już mniej dobrego) o podobnych walorach. A najlepiej jak są tacy madrzy to ja ich bardzo proszę o identyczny smochód i nie chcę od nich pieniedzy.
Oczywiście przyjelismy te proponowane pieniądze i dziś wysłałam odwołanie bo dopiero w sobotę dostaliśmy sam kosztorys na e-mail bez decyzji.
Trzymam kciuki aby sie udało Jak sprzedała go jakas firma ze zniżką - może macie jakies dokumenty by to udokumentować? Orzeczenie o takim przyznaniu z jakiegoś powodu - dzięki temu firma nie obroni się tym, że zakupiliście pojazd za taką cenę, więc taką wartość on wg was miał.
Zresztą czym wiecej dokumentów tym lepiej.