Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

żądania regresyjne towarzystwa - zwrot wypłaconego odszkodowania

meyo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W 2002r spowodowałem pod wpływem alkoholu wypadek drogowy z udziałem pieszego, w wyniku czego pieszy doznał obrażeń ciała. W 2006r sąd skazał mnie winnym spowodowania wypadku. W VI 2009r towarzystwo wypłaciło odszkodowanie poszkodowanemu (około 50tys. zł) a następnie wystąpiło do mnie z żądaniem zwrotu tej kwoty. Czy mogę się odwołać od tych żądań z tytułu przedawnienia? Jeżeli nie, to czy istnieją jakieś inne sposoby odstąpienia od tych roszczeń? Czy w przypadku wystąpienia na drogę sądową mają znaczenie fakty, że pieszy był nietrzeźwy i wg. biegłego przyczynił się do zaistniałego wypadku?

mozesz prosic o rozlozenie na raty co najwyzej - kolejny widze narąbany kretyn za kółkiem, który szuka pomocy jak nie płacić. Najpierw myśleć a potem pisać jak to uniknąć kasy.

Naprawdę nie żal mi żadnego narąbanego kretyna za kółkiem.

Ale zeby ni ebylo, to pros o rozlozenie na raty, tylko to Ci zostalo. Czn kwalifikuje sie na przestepstwo, wiec niestety tak szybko sie nie przedawni, niestety trzeba bedzie splacac przez kilka lat - trzeba placic za glupote

• 4 tygodnie później...

To że pieszy był nietrzeźwy miało znaczenie i pewnie TU już stosownie obniżyło mu z tego powodu wypłacone odszkodowanie.

Nie ma to jednak nic wspólnego z Twoją odpowiedzialnością za to co zrobiłeś.