iwka18 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 służbe skończyłam o godz.20 po wyjściu z budynku udałam sie chodnikiem prowadzącym na parking/chodnik należy do komisariatu potwierdzone przez geodezję mapa/przewróciłam się naoblodzonym,nie oświetlonym stopniu wyrównującym,łamiąc rękę,uszkadzając kolano,/rzepka/3 swiadków zawiezli mnie do szpitala BHP nie chce uznac mi wypadku w pracy zdarzenie miało miejsce 12.01.2009 dostałam 100%wynagrodzenia miałam 1 komisje lekarska PZU 12%teraz nastapiło pogorszenie stanu kolana,czy mam prawo do odszkodowania i zaliczenia wypadku w pracy?złozyłam do sądu pracy o zmiane kwalifikacji,ale BHP wraz z radca odwołali się i chca abym pokryła wszystkie koszty sądowe bo uznali że nie mam racji,mam równiez inne dowody np.dokumenty które zostały przywiezione do podpisania po moim wypadku dotszkoleń bhp,i zgłaszania wypadu,mielismy wpisywać bez daty bo zarządzenie było z 2007 nikt nas nie informował gdzie i do kogo zgłaszać wypadek,ja zgłosiłam swojemu zmiennikowi jak wiezli mnie do szpitala,rano bhpowcowi i kierownikowi,jest wpis w ksiażce ale mimo tego wypadek nie został uznany w pracy czy ja jest racja?chce zaznaczyc że wtym samym miejscu upadły juz dwie osoby ale nie zgłaszały tego ,chce równiez zaznaczyc że jesteśmy osobami niepełnosprawnymi.czy zakład pracy ma rację nie uznając mojego wypadku w pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 iwka18 wrote:służbe skończyłam o godz.20 po wyjściu z budynku udałam sie chodnikiem prowadzącym na parking/chodnik należy do komisariatu potwierdzone przez geodezję mapa/przewróciłam się naoblodzonym,nie oświetlonym stopniu wyrównującym,łamiąc rękę,uszkadzając kolano,/rzepka/3 swiadków zawiezli mnie do szpitala BHP nie chce uznac mi wypadku w pracy zdarzenie miało miejsce 12.01.2009 dostałam 100%wynagrodzeniaNie chca uznac wypadku, w takim razie na jakiej podstawie wypłacane było 100% wynagrodzenia ( raczej chodzi o chorobowe).iwka18 wrote:czy mam prawo do odszkodowania i zaliczenia wypadku w pracy?złozyłam do sądu pracy o zmiane kwalifikacji,ale BHP wraz z radca odwołali się i chca abym pokryła wszystkie koszty sądowe bo uznali że nie mam racji,Zbtego rozumiem, że otrzymałaś protokól powypadkowy w którym nie uznano wypadku przy pracy w związku z tym zlożyłaś odwołanie do sądu. Rozumiem, że skoro pracodawca się odwołal, to sąd uznał wypadek przy pracy.iwka18 wrote:mam równiez inne dowody np.dokumenty które zostały przywiezione do podpisania po moim wypadku dotszkoleń bhp,i zgłaszania wypadu,mielismy wpisywać bez daty bo zarządzenie było z 2007 nikt nas nie informował gdzie i do kogo zgłaszać wypadek,Mam nadzieję, że nie podpisałaś tych dokumentów zdatą wsteczną.iwka18 wrote:ja zgłosiłam swojemu zmiennikowi jak wiezli mnie do szpitala,rano bhpowcowi i kierownikowi,jest wpis w ksiażce ale mimo tego wypadek nie został uznany w pracy czy ja jest racja?eI postąpiłaś prawidlowo. Jdnak nie ma to znaczenia w kwestii uznania wypadku przy pracy.Jakie uzasadnienie nie uznania wypadku podał zespół powypadkowy w pkt 7 protokołu powypadkowego.iwka18 wrote:czy zakład pracy ma rację nie uznając mojego wypadku w pracy?Jeżeli wypadek mial miejsce na terenie należącym do pracodawcy, to moim zdaniem powinien być uznany wypadek przy pracy - nie opuściłaś terenu zakładu.(są orzeczenia w podobnych wypadkach, gdzie sąd uznaje wypadki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwka18 Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Iwka18 nie było zespołu powypadkowego tylko karte wypadku pisał sam bhapowiec,pracodawca sie nie odwołał tylko odpowiedział na mój pozew negując moje stanowisko dot.wypadku,uzasadnił cyt,po zakończeniu pracy opuściła budynek stałej pracy i poruszaniem się po chodniku znajdującym sie na terenie otwartym ,ogólnodostepnym-brak podstaw do uznanai tego wypadku za wypadek przy pracy.BYŁAM w Urzędzie geodezjii posiadam mapkę sytuacyjną stwierdzajacą że teren nalezy do pracodawcy,jeżeli chodzi o dokumenty to oczywiście nie podpisałm z data wsteczną ale solidnie nam wszystkim dostało się za to,uznaliśmy jednak to za oszustwo i robienie sobie"dupochronu"przepraszam za słownictwo ale nery wysiadają jeżeli ktoś robi pod górę!Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi to juz pocieszający fakt, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Nie powinna to byc karta wypadku lecz protokól powypadkowy ( no chyba, że nie jestes zatrudniona na umowe o pracę). Przeczytaj dokładnie co to jest - protokół powypadkowy czy karta wypadku.Nie bardzo rozumiem, na jaki twój pozew, do kogo pisałaś ten pozew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwka18 Opublikowano 2 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 witam jest to ;KARTA WYPADKU W DRODZE DO PRACY LUB Z PRACY ,jestem zatrudniona na umowę o pracę.otóż tak,inspektor Bhp nie uznał mojego wypadku w pracy,chociaz pisałam prośby do niego o zmianę kwalifikacji wypadku,nie chce udostępnić moich dokumentów powypadkowych mimo mojego pisma,więc poradzono mi abym złożyła sprawe do sądu pracy o zmianę kwalifikacji wypadku z:wypadku w drodze po pracy na wypadek w pracy.Dostałam termin rozprawy na11.08.2009 i w związku z tym radca prawny z mojego zakładu pracy wystapił do sądu o oddalenie powództwa w całości z powodu bezzasadności żądania oraz zasądzenie kosztówsądowych i zastępstwa procesowego w związku z tym nie wiem co dalej robić?jaki obrać tok obrony,jak uzasadnić i jak skutecznie się bronić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwka18 Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 proszę o odpowiedż dziękuję za dotychczasowa pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi