makus79 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 WItam,Mam zacieki nad oknem w pokoju, które powstały jakiś czas temu kiedy Panowie budowlancy ocieplili blok i wymienili parapety zewnętrzne. Moim zadaniem parapet u sąsiada wyżej jest źle założony bo pokrzywiony i spadek jest nie na zewnątrz ale do okna. U sąsiada nie widać zacieków ale u mnie nad oknem owszem.. pisałem do spółdzielni ale nic z tego nawet nie raczyli odpowiedzieć.Moje pytanie jest nastempujące . Jakich formalności mam dokonać by ściągać kasę za każdorazowe zalanie po opadach od ubepieczyciela spółdzielni czy też od samej spółdzielni?Skąd mam wiedzieć gdzie spółdzielnia jest ubezpieczona z tytułu odpowiedzialności cywilnej, czy potrzebna sprawa w sądzie czy wystarczty gdzieś złożyć dokument i odebrać kasę?Proszę o pzreprowadzenie mnie przez to od a do z bo nie mam zielonego pojęcia do kogo się udać i jak to zrobić... a słyszałem że można uzyskać odszkodowanie w takiej sytluacji. Zewnętrzny parapet u sąsiada rozumiem że należy do spółdzielni i oni są odpowiedzialni za prawidłowy montaż ? pozdrawiam i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Dwie opcje: 1) Zgłosić szkodę ze swojego ubezpieczenia i Ubezpieczyciel wystąpi z regresem do sprawcy.2) Zgłosić szkodę z polisy Administratora w tym przypadku prawdopodobnie S.M. W każdym przypadku należy na piśmie zgłosić do administratora szkodę z żądaniem usunięcia przyczyny. Administrator podejdzie i sporządzi odpowiedni Protokół. Jeżeli po każdym zalaniu chce się uzyskać odszkodowanie to po każdym odszkodowaniu proponuję pomalować zalaną ścianę/sufit i zrobić zdjęcie z datownikiem (na wszelki wypadek - zapewniam, że się przyda i dla Ubezpieczyciela i dla Administratora).Quote:Moim zadaniem parapet u sąsiada wyżej jest źle założony bo pokrzywiony i spadek jest nie na zewnątrz ale do okna.Bardzo dobre spostrzeżenie - jest to najczęstsza przyczyna zalań tak jak i wykonanie wylewki na balkonie ze spadkiem w stronę budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi