mkobylin Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Mam prośbę o pomoc. 30 grudni 2008 z Allianz kończyła się umowa ubezpieczenia, 22.12.2008 zawarłem umowę z Benafia i wysłałem poleconym wypowiedzenie 22-23.12.2008, w międzyczasie zmieniłem miejsce zamieszkania..Po trzech latach wezwanie od komornika do zapłaty 2300 za ubezpieczenie OC i opłaty komornik, sąd wydał wyrok zaocznie. Odwołałem się od wyroku.Najpierw Allianz twierdził , że nie wysłałem wypowiedzenia . Na zapytanie sądu przesyłka dotarła 30.12.2008 a powinna dotrzeć jak twierdzą 29.12.2008.Jaką linię obrony mam przyjąć w sądzie?To chyba paranoja. To kiedy mam wysłać wypowiedzenie? Może przy zawieraniu umowy zaraz potem złożyć wypowiedzenie tej umowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 1) Jeśli wysłał Pan wypowiedzenie przesyłką poleconą to dochował Pan należytej staranności i nie ponosi odpowiedzialności za szkodę ubezpieczyciela- w mojej ocenie wówczas powództwo jest oczywiście bezzsadne. W terminie oznaczonym przez sąd do składania wszelkich wniosków dowodów (ewetualnie później, sąd nie konieczne musi je odrzucić) należy złożyć wniosek dowodowy w odpowiedniej ilości egzemlarzy (dla sądu, powoda i pełnomocnika powoda) w postaci wypowiedzenia wraz z jego potwierdzeniem nadania przez dziennik podawczy sądu za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Również złożyć wniosek dowodowy o ustalenie u operatora publicznego poczty polskiej faktycznego doręczenia przesyłki poleconej. Wnioski uzasadnić tym, że wypowiedzenie umowy zostało wysłane przesyłką poleconą aż na 8 dni przed upływem terminu umowy. Wobec tego przez analogię zgodnie z art. 165 § 2 k.p.c. oddanie pisma procesowego w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego jest równoznaczne z wniesieniem go do sądu. Co prawda wypowiedania umów nie jest regulowane przepisami k.p.c. ale zgodnie z zasadami współżycia społecznego jeśli wszelkie spory, procedury w sądzie toczą się w tej sprawie na podstawie przepisów k.p.c. to też ubezpieczyciel powinień uwzględniać datą nadania pisma, a nie datę jego dotarcia. Abstrahując od tego faktu to chociażby ubezpieczyciel honorował datę dotarcia wypowiedzenia do siedziby, a nie datę nadania przesyłki poleconej to została zachowana wszelka rzetalność we wcześnym wysłaniu wpowiedzenia przesyłką poleconą. Ewentulne nie dotarcie przesyłki do dn. 29-12-2008 r. (na jeden dzień przed upływem okresu trwania umowy) leży wyłącznie po stronie placówki pocztowej operatora publicznego czy sieci placówek. A to dlatego, że każdy przeciętny człowiek zakłada dotarcie przesyłki poleconej do 3 dni robocznych na obszarze całego kraju. Wobec tego zachowanie Pan nie ma znamion winy umyślnej, rażącego niedbalstwa ani też zwykłego niedbalstwa. Po prostu człowiek o przecietnej przezorności ocenia, że przesyłka dotrze w terminie 3 dni do adresata w całym kraju i nie może przewidywać negatywnych następstwa swojego zresztą rzetelnego zachowania. Zresztą każda placówka pocztowa w kraju operatora publicznego informuje klienta o takim doręczeniu przesyłek poleconych na obszarze kraju tj. do 3 dni roboczych. Z uwagi na te fakty, dowody pozew jest całkowicie oczywiście bezzasadny i musi zostać oddalony. gdyż zarzuty w pozwie są sprzeczne z prawem i zasadami współżycia społecznego. Więcej niż oczywiście, że pozwany dochował należytej staranności, rzetelności w wysłaniu przesyłki poleconej na 8 dni przed upływem terminu zawartej umowy i nie ponosi nawet współwiny w zaistniałej sytuacji, a całkowitą winę ponoszą placówka pocztowa operatora publicznego. Sąd ponadto zasądza od poowoda na rzecz strony opozwanej koszty zastępstwa procesowego. Wydaje się jednak, że wszystkie te fakty, dowodowy, zarzuty powinnny zostać przedstawione już w sprzeciwie od wyroku zaocznego. W razie czego powtórzyć argumentację w apelacji po doręczeniu wyroku wraz z uzasadnieniem. Na marginesie należy zaznaczyć, że zgodnie z art. 28 ust. 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (tekst. jedn. Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152 ze zm.) jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2- czyli m.in. zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli: 1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi