Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek Quadem

pawelkolo18
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

20 sierpnia br. miałem wypadek quadem . Nie miałem hamulców i uderzyłem w betonowy słum. Doznałem urazu głowy i barku na wypisie napisano mi tak:

Ewidentnej szczeliny złamania w obrębie kości sklepienia czaszki nie wykazano. Zostało mi załozonych 5 szwów na głowie na okres 10 dni.

Bark prawy (RTG)- cechy powichnięcia w stawie barkowo-obojczykowym; podejrzenie niewielkiego zwichnięcia przedniego w stawie ramiennym. W rezultacie na zleceniu napisano mi nosic orteze na okres 3 tygodni a póxniej rehabilitacja

A na rozpoznaniu mam jeszcze Naderwanie więzozrostu barkowo-obojczykowego.

Quad nie był zarejestrowany i ubezpieczony. Wypadek miałem sam. Jestem uczniem. Wiec mam szkolne ubezpieczenie i ciekaw jestem na ile % mogę liczyć tak orientacyjnie

Bez znaczenia jest czy pojazd był zarejestrowany i ubezpieczony, gdyż w przypadku kolizji/wypadku jednego pojazdu kierującemu tym pojazdem odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC owego pojazdu po prostu się nie należy. Jedynie pasażerowi tego pojazdu mogą likwidować szkodę z polisy OC pojazdu za jednym wyjątkiem, gdy feralne zdarzenie drogowe nastąpiło bez winy kierującego, a pasażer jest przewożony z grzeczności. Wynika to wprost z art. 436 § 2 zd. 2 k.c., który mówi, że na zasadach ogólnych (na zasadzie winy w rozumieniu art. 415 k.c.) osoby te (czyli kierujące mechanicznymi środkami komunikacji poruszanymi za pomocą sił przyrody) są odpowiedzialne za szkody wyrządzone tym, których przewożą z grzeczności. W przypadku m.in. brak obowiązkowej polisy OC lub niezidentyfikowania sprawcy szkody wszelkie roszczenia w myśl art. 98 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych pokrywa Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny. Wobec tego może Pan likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w szkole) i indywidualnych. Świadczenie- odszkodowanie wypłacane z ubezpieczeń dobrowolnych NNW równe jest iloczynem stałego, długotrwałego procentowego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Ubezpieczenie szkolne to w sadzie bardzo marne ubezpieczenie na kwota do 10 tys. zł. Co do trwałego uszczerbku na zdrowiu to wszystko zależy od stanu narządu po leczeniu i rehabilitacji oraz przyjętych tabel do oceny. Trzeba zapoznać się z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia (tzw. OWU), gdyż może należeć się również zwrot kosztów leczenia i rehabillitacji. Można zerknąc na przykładową tabelę w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania. Oczywiście w Pana przypadku nie będzie ta tabela. Po wydaniu oświadczenia woli przez ubezpieczyciela będzie można wystąpić o doręczenie jej na pismie oraz tebel na podstawie których dokonano oceny. Można będzie skonsultować uraz z lekarzem aby udzielił porady jakby on ocenił trwały uzczerbek na zdrowiu. Jednak tak jak mówiłem odszkodowanie będzie marne, gdyż ubezpieczenie szkolne nie opiewa na wysokie sumy.

• 1 miesiąc temu...
Najpierw zapoznaj się z OWU NNW gdzie w dziale "wyłączenia odpowiedzialności" może znajdować się zapis o wyłączeniu odpowiedzialności podczas kierowania przez ubezpieczonego pojazdem silnikowym, jeżeli ubezpieczony nie posiadał uprawnień do kierowania danym pojazdem. Jeśli tak to czy masz odpowiednie uprawnienia do kierowania quadem (niezależnie od tego czy był on zarejestrowany czy nie)? Praktyka wskazuje, iż quady rejestrowane są, jako pojazdy samochodowe lub w rzadziej, jako motorowery. W przypadku motorowerów dokumentem uprawniającym do kierowania jest dla osób w przedziale wiekowym 13 – 18 lat karta motorowerowa. Po 18 roku życia nie wymaga się uprawnień do kierowania motorowerem. Jeżeli quad został zarejestrowany jako pojazd samochodowy, to w zależności od jego masy własnej lub dopuszczalnej masy całkowitej uprawnieniem do kierowania będzie prawo jazdy odpowiedniej kategorii: dla pojazdu o masie własnej do 550 kg – kat B1; dla pojazdu o dopusczczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony – kat B, dla pojazdu o dmc pow. 3,5 tony – kat C1 (do 7,5 tony) lub C. Gdy pojazd silnikowy, jakim niewątpliwie jest quad, nie został zarejestrowany, to nie wolno nim wyjechać na drogi publiczne, chyba że na podstawie swiadectwa homologacji, karty pojazdu lub innych wiarygodnych dokumentów wydanych przez producenta lub importera, można go zdefiniować, jako pojazd wolnobieżny, tj. taki pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h. (art. 2 punkt 34 Ustawy Prawo o ruchu drogowym). Pojazd wolnobieżny nie podlega rejestracji ale do kierowania nim po drodze publicznej wymagane jest prawo jazdy przynajmniej kategorii B. Podsumowując, jeżeli nie posiadasz wymaganych uprawnień do kierowania quadem, to niestety odszkodowania nie będzie.

pawelkolo18 wrote:

Dostałem zwrotną decyzje. Nie jest z niej wogóle zadowolony. Prosze o pomoc w celu napisania odwołania do pzu w związku z odszkodowaniem.

Wpierw trzeba poznać motywy decyzji aby móc mówić o argumentach odwołania. Wobec tego proszę przedstwić motywy odmowy.

• 5 lat później...
Witam.dnia 17 lipca 2017 miałem wypadek motocyklem (crossem)pojazd ten nie posiad oc przeglodu.Dodam że posiadam prawo jazdy kat A B BC C CE i bylem trzezwy.Do wypadku doszło na bezdrożach.trafiłem do szpitala i odniosłem wiele obrażeń.Byłem poddany operacji.pytani czy mając grupowe ubezpieczenie w pzu wariant 2 moge nie otrzymać odszkodowania za pobyt w szpitalu i operacje

Witam.dnia 17 lipca 2017 miałem wypadek motocyklem (crossem)pojazd ten nie posiad oc przeglodu.Dodam że posiadam prawo jazdy kat A B BC C CE i bylem trzezwy.Do wypadku doszło na bezdrożach.trafiłem do szpitala i odniosłem wiele obrażeń.Byłem poddany operacji.pytani czy mając grupowe ubezpieczenie w pzu wariant 2 moge nie otrzymać odszkodowania za pobyt w szpitalu i operacje