tosz Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam, Brałem udział w zdarzeniu drogowym, w którym moje auto zostało uderzone urwanym lusterkiem jednego z mijających się samochodów dostawczych (zderzyły się lusterkami). Na miejsce przyjechała policja. Uznała obu kierujących dostawczakami za współwinnych zarzenia (dostali po 200zł i 6pkt, mandaty przyjęli). Ja mam popękaną szybę i wgniecioną/porysowaną maskę. Ja mam ubezpieczenie AC w Allianz, oni OC w PZU i Hestii.Skłaniam się ku załatwieniu sprawy gotówkowo i naprawy auta we własnym zakresie. 1. Jak Waszym zdaniem najkorzystniej powinienem tą szkodę usunąć?2. Gdzie najlepiej szkodę zgłosić na AC z regresem czy OC?3. Czy wyceny OC a AC czymś się różnią?4. Jak duże mogę mieć problemy przy likwidowaniu szkody z dwóch OC? Z góry dzięki za pomocPozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosz Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Sam sobie odpowiem na część pytań - może komuś się przyda. W sytuacji, gdy jest więcej niż jeden sprawca zdarzenia szkodę w całości likwiduje jeden z ubezpieczycieli sprawców (wybrany przez poszkodowanego). Następnie ubezpieczyciele rozliczają się między sobą (ale to już poza poszkodowanym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 jesteś pewien? wydaje mi się, że odszkodowanie zostanie wyliczone i wypłacone tylko 50%, a po drugie 50% odeślą Cię do drugiego ubezpieczyciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Tak jak napisał Pablo. Po wypłacie połowy odszkodowania akta należy przesłać do drugiego ubezpieczyciela i on ma na wypłatę kolejne 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosz Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Do wypłaty odszkodowania jeszcze długa droga... Jestem na etapie walki z PZU o samochód zastępczy na czas napraw blacharskich (3 dni). Migają się jak mogą. Do tego jest z nimi beznadziejny kontakt - tylko przez infolinię. Na każde pytanie odpowiadają 3 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniana Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Skoro jest dwóch sprawców to najlepiej bedzie likwidowac szkodę z AC.Dostaniesz odszkodowanie a twoja firma ubezpieczeniowa obciązy kosztami likwidacji obie firmy sprawców. Odszkodowanie zostanie zwrócone ,a ty nie stracisz znizek z AC. Gorzej jesli twoja firma nie bedzie sie ubiegac o zwrot odszkodowania. Czasem tak sie dzieje, bo odszkodowanie nie duże a procedury długie i kosztowne.Wtedy zabiorą ci część zniżek, bo to z twojej polisy było wypłacone odszkodowanie.wina nie ma tu znaczenia.Firma ubezpievczeniowa ma prawo do regresu ale nie obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosz Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Dla potomnych:Rzeczywiście PZU wypłaciło 50% odszkodowania (trwało to 3 miesiące!!!) i po resztę wysłało do Hestii (tzn. przesłało do nich dokumenty). Hestia przez dwa tygodnie od otrzymania dokumentów nie zrobiła nic. Po moim telefonie zaakceptowali w ciągu 4 godzin wszystkie dokumenty z PZU i mają wypłacić mi drugą połowę. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi