Stłuczka, dwóch sprawców, robić z ich OC czy mojego AC?

Założył tosz, 13 lipca 2009 · 294 wyświetlenia

tosz

Witam,

Brałem udział w zdarzeniu drogowym, w którym moje auto zostało uderzone urwanym lusterkiem jednego z mijających się samochodów dostawczych (zderzyły się lusterkami). Na miejsce przyjechała policja. Uznała obu kierujących dostawczakami za współwinnych zarzenia (dostali po 200zł i 6pkt, mandaty przyjęli). Ja mam popękaną szybę i wgniecioną/porysowaną maskę.

Ja mam ubezpieczenie AC w Allianz, oni OC w PZU i Hestii.

Skłaniam się ku załatwieniu sprawy gotówkowo i naprawy auta we własnym zakresie.

1. Jak Waszym zdaniem najkorzystniej powinienem tą szkodę usunąć?

2. Gdzie najlepiej szkodę zgłosić na AC z regresem czy OC?

3. Czy wyceny OC a AC czymś się różnią?

4. Jak duże mogę mieć problemy przy likwidowaniu szkody z dwóch OC?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Tomek

tosz

Sam sobie odpowiem na część pytań - może komuś się przyda.

W sytuacji, gdy jest więcej niż jeden sprawca zdarzenia szkodę w całości likwiduje jeden z ubezpieczycieli sprawców (wybrany przez poszkodowanego). Następnie ubezpieczyciele rozliczają się między sobą (ale to już poza poszkodowanym).

Pablo_1st
jesteś pewien? wydaje mi się, że odszkodowanie zostanie wyliczone i wypłacone tylko 50%, a po drugie 50% odeślą Cię do drugiego ubezpieczyciela
szkodnik
Tak jak napisał Pablo. Po wypłacie połowy odszkodowania akta należy przesłać do drugiego ubezpieczyciela i on ma na wypłatę kolejne 30 dni.
tosz
Do wypłaty odszkodowania jeszcze długa droga... Jestem na etapie walki z PZU o samochód zastępczy na czas napraw blacharskich (3 dni). Migają się jak mogą. Do tego jest z nimi beznadziejny kontakt - tylko przez infolinię. Na każde pytanie odpowiadają 3 dni...
Maniana
Skoro jest dwóch sprawców to najlepiej bedzie likwidowac szkodę z AC.Dostaniesz odszkodowanie a twoja firma ubezpieczeniowa obciązy kosztami likwidacji obie firmy sprawców. Odszkodowanie zostanie zwrócone ,a ty nie stracisz znizek z AC. Gorzej jesli twoja firma nie bedzie sie ubiegac o zwrot odszkodowania. Czasem tak sie dzieje, bo odszkodowanie nie duże a procedury długie i kosztowne.Wtedy zabiorą ci część zniżek, bo to z twojej polisy było wypłacone odszkodowanie.wina nie ma tu znaczenia.Firma ubezpievczeniowa ma prawo do regresu ale nie obowiązek.
tosz

Dla potomnych:

Rzeczywiście PZU wypłaciło 50% odszkodowania (trwało to 3 miesiące!!!) i po resztę wysłało do Hestii (tzn. przesłało do nich dokumenty). Hestia przez dwa tygodnie od otrzymania dokumentów nie zrobiła nic. Po moim telefonie zaakceptowali w ciągu 4 godzin wszystkie dokumenty z PZU i mają wypłacić mi drugą połowę.

Temat do zamknięcia.