basia12 Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 WitamW pracy dostawca zostawił mi na sklepie towar ( przeważnie towar jest zostawiany przy wejściu), gdy szłam zahaczyłam o niego i złamałam mały palec u nogi. Jestem tylko ubezpieczona w ZUS-ie. Moje pytania są następujące:1) Czy przysługuje mi 100% wypłaty, czy tylko 80% jeśli jestem 17 dni na zwolnieniu lekarskim?2) Czy z tego tytułu należy mi się jakieś odszkodowanie? Jeśli tak to gdzie mam to zgłosić i jakie dokumenty potrzebuje?3) Czy jak po "wolnym" pójdę do pracy to mam spisać z szefem jakiś protokół? Jeśli tak to gdzie mogę znaleźć wzór?Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 2 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 1. 100% jesli będzie uznany wypadek przy pracy 2. Z tytułu wypadku przy pracy przysługują m.in.zasiłek chorobowy oraz jednorazowe odszkodowanie.Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji, jeśli taka była należy wystąpić z wnioskiem( pismo) do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia % uszczerbku na zdrowiu. Do wniosku nalezy dołączyć oryginal zaświadczenia o stanie zdrowia N9 wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie. Po otrzymaniu wniosku pracodawca wysyła niezbędne dokumenty do ZUS. ZUS na adres domowy prześle zawiadomienie o miejscu i terminie stawienia się na komisję lekarską. 3. Pracownik, który uległ wypadkowi przy pracy ma obowiązek bez zbędnej zwłoki zgłosić wypadek swojemu przełozonemu. Jesli do tej pory tego nie zrobiłaś, zrób to jak najszybciej, najlepiej na piśmie. Opisz krótko co i kiedy się stało, podaj świadków jesli tacy byli. Po otrzymaniu zgloszenia pracodawca musi powołac zespól powypadkowy, który zbada okoliczności i przyczyny wypadku i dokona jego prawnej kwalifikacji tzn. określi czy wypadek jest wypadkiem przy pracy. Pracodawca od zawiadomienia o wypadku ma 14 dni na sporządzenie dokumentacji powypadkowejvb( protokołu ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basia12 Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Bardzo dziękuję za udzielone informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Dodatkowo szkodę można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek22 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2020 Pracuje na magazynie i podczas przenoszenia towaru, kolega przejechał mi po nodze. Doznałem złamania palca i zmiażdżenia 2 palców u stopy. Mam problemy z chodzeniem bo wózek był cięzki a nie mieliśmy przydzielonych butów ochronnych. Mam pytanie czy mogę już zgłaszać roszczenia czy muszę czekać na zakończenie leczenia. Czy dostanę odszkodowanie z ZUS i dodatkowo z polisy mojego ubezpieczenia pracowniczego, czy tylko z jednego źródła? Proszę o jakąś konkretną poradę bo nie wiem od czego zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Witam serdecznie, jeśli wypadek miał miejsce w pracy z winy innego pracownika, za którego odpowiedzialność ponosi Pana pracodawca, istnieje możliwość uzyskania oprócz jednorazowego odszkodowania z ZUS, ubieganie się także o uzupełniające odszkodowanie z OC pracodawcy. Konieczne będzie jednak wykazanie jego winy lub zaniedbania - w tym przypadku oprócz zachowania sprawcy zdarzenia, także brak zapewnienia obuwia ochronnego. O odszkodowanie z ZUS może się Pan zacząć ubiegać po zakończeniu leczenia, uzyskaniu oświadczenia o stanie zdrowia OL-9 (ważne jest miesiąc od wydania). Wniosek o odszkodowanie powinien złożyć pracodawca, jednak jeśli tego nie uczyni, może Pan dokonać tego samodzielnie lub przez profesjonalnego pełnomocnika. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-po-wypadku-przy-pracy-jednorazowe-odszkodowanie-z-zus/ Może Pan uzyskać odszkodowanie z ZUS, uzupełniające z OC pracodawcy oraz nw z każdej posiadanej polisy na życie lub ubezpieczenia pracowniczego nw. W przypadku polis indywidualnych odszkodowanie obejmuje tylko wypłatę za doznany uszczerbek na zdrowiu, w przypadku roszczeń z OC także koszty związane z leczeniem, dojazdami czy zakupem leków. Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi