Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Zaświadczenie o zniżkach z OC

Kalipso
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam następujące pytanie o wyciągnięcie od swojego TU zaświadczenia o posiadanych zniżkach z OC. Posiadam wypracowane zniżki z OC na 50%, nie chcę już przedłużać umowy na kolejny rok z tym samym TU, gdyż czuję się oszukany po likwidowaniu ostatniej szkody.

(Nie dostałem odszkodowania mimo że, sprawca kolizji przyznał się do winy, TU motywuje swą decyzje faktem że, uszkodzenia nie powstały na skutek podanych przeze mnie okoliczności)

Pytanie moje dotyczy tego, czy przy moim żądaniu od TU zaświadczenia o wypracowanych zniżkach, otrzymam należne mi 50%, czy też mogą uwzględnić moją ostatnią (nie wypłaconą) szkodę i zabrać mi część zniżek??

Czy owe zaświadczenie powinno być przez inne TU respektowane czy też spotkali się Państwo z jakimiś przeszkodami?

No z tego co piszesz, to szkoda zgloszona zOC sprawcy, ktory akurat posiadal polise w tym samym TU co Ty, dobrze rozumiem?

JEsli tak, to nie stracisz znizek, bo nie ty spowodowales szkode.

bedziesz mial te swoje znizki zachowane:)

Tak zgadza sie, polisa sprawcy byla z tego samego TU.

Mam nadzieje ze nie wynajda zadnego przepisu, na to zeby przyciac mi moje znizki.

A jeszcze jedno pytanie: Do kiedy najpozniej nalezy zlozyc wniosek o zerwanie umowy OC (tzn. nie przedluzanie o kolejny rok)? Co ewentualnie nalezy napisac w takim wniosku?

znizek nie maja prawa ci obnizyc, bo nic nie bylo zglaszane z twojej polisy - wiec tutaj nie masz sie co martwic na 100%.

Co do wniosku, to nie musisz sie rozwijac, piszesz, ze rezygnujesz z polisy i tyle, nie musisz niczym motywowac. Co do terminu, to szczerze mowiac nie jestem pewny, wydaje mi sie, ze do dnia konca polisy i bedzie ok, ale nie wiem - ktos madrzejszy niech sie wypowie:)

• 2 tygodnie później...
Na zaświadczeniu wcale nie musi być zniżek. Tak robi PZU. Drukuje tylko przebieg ubezpieczenia (lata,pojazdy), a kolejna firma wylicza sobie sama zniżkę.Tak robi wiele firm.Gorzej jak zmieniasz firme co rok, dwa.Wtedy,żeby uskładać swoje 50% musisz zebrać zaświadczenia z kolejnych firm. Żadna firma nie ma obowiązku wpisywania zniżki na zaświadczeniu, bo nie wiadomo za co ją dostałeś w poprzedniej firmie.Teraz firmy dają znizki za darmo np. daja zniżkę z OC na AC, ale to nie znaczy,że masz 6 lat AC, to tylko promocja. tak więc firma ma obowiązek napisac ci na zaświadczeniu okres ubezpieczenia i szkody.Ostrzegam przed częstym zmienianiem firmy, bo mozna sie pogubić,nie zebrać wszystkich zasiwaczeń. Złą praktyką jest też,że jak ubezpieczasz przez internet nie musisz mieć zaświadczenia.Potem jak chcesz zmienić firmę możesz nie otrzymać zaswiadczenia, bo jak, przez internet, mailem? czegos takiego nikt nie przyjmie.