Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy( Złamanie I kosci śródręcza z bardzo dużą opuchlizną )

salem78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem wypadek w pracy, maszyna zgniotła mi prawa dłoń i doszło do złamania i do tego bardzo duża opuchlizna dłoń powiększyła się 2-krotnie, założono mi gips 24-06 ale tego samego dnia przyjechałem do szpitala na rozcięcie gipsu, ponieważ ręka jeszcze mocniej spuchła. Opuchlizna zeszła po 1,5 tygodnia i tak chodziłem, dopiero po 4 tygodniach zamiast założyć gips od nowa to dowinęli mi gipsu żeby rozcięcia nie było a przy następnej wizycie po 6-ciu tygodniach lekarz stwierdził ze jeszcze nie czas do ściągnięcia gipsu, nawet zdjęcia nie robili ani razu tylko po wypadku. Teraz po 10-ciu tygodniach zdjęto mi gips i zrobiono zdjęcie, okazało się ze jest lekkie przemieszczenie, ale nic z tym nie biedzie robione i dal zwolnienie do 16-09 i przez ten czas mam sam się rehabilitować ( jak mu powiedziałem o skierowaniu na rehabilitacje to powiedział ze termin jest dopiero za 2 miesiące i to nie ma sensu) i 16-09 kazał przyjść ponownie. Nadmienię ze po zdjęciu gipsu ręka mnie zaczęła bolec prawie tak samo jak w dniu wypadku a jak powiedziałem o tym lekarzowi to się tylko uśmiechnął i powiedział ze to minie a ja nie mogę zgiąć kciuka do środka, bo strasznie boli i do tego mam odrętwienie małego palca aż do nadgarstka ( cały dół dłoni) i nie wiem, co dalej robić czy gdzieś z tym iść do innego lekarza na konsultacje czy ten lekarz ma racje i dłoń wróci do pełnej sprawności i będę mógł pracować nadmienię ze pracuje fizycznie, jestem praworęczny i teraz nawet podpisać się nie mogę. Poradźcie coś.

Warto skonsultować diagnozę z innymi lekarzami, możliwe, że konieczny będzie zabieg korygujący. Ale to tylko moja subiektywna opinia, gdyż nie jestem lekarzem. Jeśli chodzi o urazy to takie pytania ewentulanie proszę stawiać na forum medycznym, a nie na odszkodowawczym. Jednak polecam dobrego lekarza do konsultacji urazu czy będzie trzeba mieć zabieg czy wystarczy dobra rehabilitacja. Jak wiadomo zdrowie najważniejsze, a forum to słaby diagnosta.

Ale mi też chodzi o to jakie odszkodowanie moge dostać , wypadek był w pracy i z mojej winy a do tego jestem jeszcze ubezpieczony w PZU indywidualnie ( płace miesiecznie 60zł ) czy mam szanse na kase z ZUS i z PZU czy tylko ZUS i ile procent moge za to dostac w PZU a ile w ZUS.

salem78 wrote:

Ale mi też chodzi o to jakie odszkodowanie moge dostać , wypadek był w pracy i z mojej winy a do tego jestem jeszcze ubezpieczony w PZU indywidualnie ( płace miesiecznie 60zł ) czy mam szanse na kase z ZUS i z PZU czy tylko ZUS i ile procent moge za to dostac w PZU a ile w ZUS.

Aby otrzymać jednorazowe odszkodowanie z ZUS za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu wyłączną przyczyną wypadku nie może być wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika. Można likwidować szkodę jak najbardziej z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Wysokość świadczenia- odszkodowania to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Procentowy stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik po analizie dokumentacji medycznej i oględzinach stanu narządu ciała po leczeniu i rehabilitacji. Można sobie przejrzeć tabelę w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityku Społecznej z z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania.

Nie wiem skąd jesteś ale w Lublinie jest sporo Kancelarii Prawniczych które pomagają w takich sprawach porada jest bezpłatna możesz zadzwonić zaraz po otrzymaniu decyzji z PZU na odwołanie się masz parę dni:)81 532-30-80 lub 602-271-323

Na forum panuje zakaz reklamy. Zgodnie z ust. 9 w zw. ust. 14 lit. f regulaminu forum Odszkodowania i Wypadki Odzyskaj.info nie jest dopuszczalne nakłaniane przez użytkownika- w jakikolwiek nawet pośredni sposób poprzez publikację maila- do skorzystania z usług jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego, bez uzyskania uprzedniej zgody administracji. Złamanie tej zasady skutkuje zablokowaniem lub nawet usunięciem konta użytkownika bez ostrzeżenia i powiadomienia. Tal jak pisałem ważniejsze jest teraz skonsultowanie urazu z innymi lekarzami skoro wyszły pewne nieprawidłowości.

• 8 lat później...

Witam wszystkich. Chciałem zapytać jak to wygląda z odszkodowaniem bo doznałem wypadku w pracy z powodu niesprawnej maszyny. Powinna się zatrzymać a z powodu awarii pracowała dalej. U mnie złamany kciuk w 2 miejscach, kości śródręcza 1 i 2 i jeszcze palec wskazujący zmiażdzenie paliczka 1 i złamanie 2 pozostałych. Ogólnie prawie zmasakrowało mi rękę więc dobrze że tylko tak to się skończyło. Wstawili mi szpilki i metale żeby się to zrosło bo złamania miałem wieloodłamowe, szczerze takiego bólu nikomu nie polecam przeżywać.

Czy do zusu to muszę się sam zgłosić po odszkodowanie i jak by to miało wyglądać? Jakie tam papiery muszę u nich złożyć? Jakby ktoś był w stanie powiedzieć jaką kwotę mogę dostać to będe wdzięczny. aa dodam że rękę prawą mam uszkodzoną a jestem praworęczny. Mam nadzieje ze odzyskam sprawność i bede mógł wrócić do pracy bo teraz to krucho z pracą.//

Witam serdecznie,

gdy do wypadku doszło z winy niesprawnej maszyny, zaś Pana zachowanie nie miało znamion rażącego niedbalstwa ma Pan możliwość nie tylko uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS, ale również uzupełniającego odszkodowania z OC. Jeśli w protokole powypadkowym zostanie wykazana wina lub zaniedbanie pracodawcy w konserwacji, naprawach lub remontach maszyny skutkujące jej awarią - może Pan dochodzić odszkodowania z OC pracodawcy. Jeśli wina leży w wadzie konstrukcyjnej - roszczenia można skierować do producenta. Więcej w tym temacie znajdzie Pan tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-po-wypadku-przy-pracy-odszkodowanie-z-oc-pracodawcy/

Doznany przez Pana uraz jest bardzo poważny, ostateczne wskazanie wysokości doznanego uszczerbku na zdrowiu będzie więc należało do oceny lekarza orzecznika - zarówno ZUS, jak i Towarzystwa Ubezpieczeń - jeśli szkoda zostanie zgłoszona z OC. Wysokość ostatecznego trwałego uszczerbku na zdrowiu uzależniona będzie również od następstw powypadkowych - ograniczenia ruchomości, zdjęcia i chwytliwości palców, rozległości blizn powypadkowych a także ograniczenia ruchomości powodowanego bliznami. Odszkodowanie będzie stosownie wyższe, jeśli jest to Pana ręka wiodąca a trwale utraci Pan jej sprawność.

Zgłoszenia roszczeń o jednorazowe odszkodowanie powinien dokonać pracodawca (płatnik składek), jednakże jeśli nie dopełni tego obowiązku, może Pan samodzielnie zgłosić roszczenia lub z pomocą profesjonalnego pełnomocnika. Zgłoszena dokonuje się po zakończeniu leczenia wraz z aktualnym drukiem OL-9 o zakończeniu leczenia (druk nie może być starszy niż 30dni).

W przypadku dodatkowych pytań, służę pomocą,

Pozdrawiam

Marta Sordon

Pozdrawiam

Marta Sordon

Campter Odszkodowania

tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania