salem78 Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Witam miałem wypadek w pracy, maszyna zgniotła mi prawa dłoń i doszło do złamania i do tego bardzo duża opuchlizna dłoń powiększyła się 2-krotnie, założono mi gips 24-06 ale tego samego dnia przyjechałem do szpitala na rozcięcie gipsu, ponieważ ręka jeszcze mocniej spuchła. Opuchlizna zeszła po 1,5 tygodnia i tak chodziłem, dopiero po 4 tygodniach zamiast założyć gips od nowa to dowinęli mi gipsu żeby rozcięcia nie było a przy następnej wizycie po 6-ciu tygodniach lekarz stwierdził ze jeszcze nie czas do ściągnięcia gipsu, nawet zdjęcia nie robili ani razu tylko po wypadku. Teraz po 10-ciu tygodniach zdjęto mi gips i zrobiono zdjęcie, okazało się ze jest lekkie przemieszczenie, ale nic z tym nie biedzie robione i dal zwolnienie do 16-09 i przez ten czas mam sam się rehabilitować ( jak mu powiedziałem o skierowaniu na rehabilitacje to powiedział ze termin jest dopiero za 2 miesiące i to nie ma sensu) i 16-09 kazał przyjść ponownie. Nadmienię ze po zdjęciu gipsu ręka mnie zaczęła bolec prawie tak samo jak w dniu wypadku a jak powiedziałem o tym lekarzowi to się tylko uśmiechnął i powiedział ze to minie a ja nie mogę zgiąć kciuka do środka, bo strasznie boli i do tego mam odrętwienie małego palca aż do nadgarstka ( cały dół dłoni) i nie wiem, co dalej robić czy gdzieś z tym iść do innego lekarza na konsultacje czy ten lekarz ma racje i dłoń wróci do pełnej sprawności i będę mógł pracować nadmienię ze pracuje fizycznie, jestem praworęczny i teraz nawet podpisać się nie mogę. Poradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Warto skonsultować diagnozę z innymi lekarzami, możliwe, że konieczny będzie zabieg korygujący. Ale to tylko moja subiektywna opinia, gdyż nie jestem lekarzem. Jeśli chodzi o urazy to takie pytania ewentulanie proszę stawiać na forum medycznym, a nie na odszkodowawczym. Jednak polecam dobrego lekarza do konsultacji urazu czy będzie trzeba mieć zabieg czy wystarczy dobra rehabilitacja. Jak wiadomo zdrowie najważniejsze, a forum to słaby diagnosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salem78 Opublikowano 3 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Ale mi też chodzi o to jakie odszkodowanie moge dostać , wypadek był w pracy i z mojej winy a do tego jestem jeszcze ubezpieczony w PZU indywidualnie ( płace miesiecznie 60zł ) czy mam szanse na kase z ZUS i z PZU czy tylko ZUS i ile procent moge za to dostac w PZU a ile w ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 3 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 salem78 wrote: Ale mi też chodzi o to jakie odszkodowanie moge dostać , wypadek był w pracy i z mojej winy a do tego jestem jeszcze ubezpieczony w PZU indywidualnie ( płace miesiecznie 60zł ) czy mam szanse na kase z ZUS i z PZU czy tylko ZUS i ile procent moge za to dostac w PZU a ile w ZUS. Aby otrzymać jednorazowe odszkodowanie z ZUS za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu wyłączną przyczyną wypadku nie może być wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika. Można likwidować szkodę jak najbardziej z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Wysokość świadczenia- odszkodowania to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Procentowy stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik po analizie dokumentacji medycznej i oględzinach stanu narządu ciała po leczeniu i rehabilitacji. Można sobie przejrzeć tabelę w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityku Społecznej z z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salem78 Opublikowano 4 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 A jeżeli ZUS nie przyzna mi odszkodowania to moge sie od tej decyzji odwolać czy nie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 salem78 wrote: A jeżeli ZUS nie przyzna mi odszkodowania to moge sie od tej decyzji odwolać czy nie?. Tak- można się odwołać ze złożeniem pozwu do sądu włącznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda-footoo1 Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Nie wiem skąd jesteś ale w Lublinie jest sporo Kancelarii Prawniczych które pomagają w takich sprawach porada jest bezpłatna możesz zadzwonić zaraz po otrzymaniu decyzji z PZU na odwołanie się masz parę dni:)81 532-30-80 lub 602-271-323 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 5 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Na forum panuje zakaz reklamy. Zgodnie z ust. 9 w zw. ust. 14 lit. f regulaminu forum Odszkodowania i Wypadki Odzyskaj.info nie jest dopuszczalne nakłaniane przez użytkownika- w jakikolwiek nawet pośredni sposób poprzez publikację maila- do skorzystania z usług jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego, bez uzyskania uprzedniej zgody administracji. Złamanie tej zasady skutkuje zablokowaniem lub nawet usunięciem konta użytkownika bez ostrzeżenia i powiadomienia. Tal jak pisałem ważniejsze jest teraz skonsultowanie urazu z innymi lekarzami skoro wyszły pewne nieprawidłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1999SK Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Witam wszystkich. Chciałem zapytać jak to wygląda z odszkodowaniem bo doznałem wypadku w pracy z powodu niesprawnej maszyny. Powinna się zatrzymać a z powodu awarii pracowała dalej. U mnie złamany kciuk w 2 miejscach, kości śródręcza 1 i 2 i jeszcze palec wskazujący zmiażdzenie paliczka 1 i złamanie 2 pozostałych. Ogólnie prawie zmasakrowało mi rękę więc dobrze że tylko tak to się skończyło. Wstawili mi szpilki i metale żeby się to zrosło bo złamania miałem wieloodłamowe, szczerze takiego bólu nikomu nie polecam przeżywać. Czy do zusu to muszę się sam zgłosić po odszkodowanie i jak by to miało wyglądać? Jakie tam papiery muszę u nich złożyć? Jakby ktoś był w stanie powiedzieć jaką kwotę mogę dostać to będe wdzięczny. aa dodam że rękę prawą mam uszkodzoną a jestem praworęczny. Mam nadzieje ze odzyskam sprawność i bede mógł wrócić do pracy bo teraz to krucho z pracą.// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Witam serdecznie, gdy do wypadku doszło z winy niesprawnej maszyny, zaś Pana zachowanie nie miało znamion rażącego niedbalstwa ma Pan możliwość nie tylko uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS, ale również uzupełniającego odszkodowania z OC. Jeśli w protokole powypadkowym zostanie wykazana wina lub zaniedbanie pracodawcy w konserwacji, naprawach lub remontach maszyny skutkujące jej awarią - może Pan dochodzić odszkodowania z OC pracodawcy. Jeśli wina leży w wadzie konstrukcyjnej - roszczenia można skierować do producenta. Więcej w tym temacie znajdzie Pan tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/vademecum-poszkodowanego-po-wypadku-przy-pracy-odszkodowanie-z-oc-pracodawcy/ Doznany przez Pana uraz jest bardzo poważny, ostateczne wskazanie wysokości doznanego uszczerbku na zdrowiu będzie więc należało do oceny lekarza orzecznika - zarówno ZUS, jak i Towarzystwa Ubezpieczeń - jeśli szkoda zostanie zgłoszona z OC. Wysokość ostatecznego trwałego uszczerbku na zdrowiu uzależniona będzie również od następstw powypadkowych - ograniczenia ruchomości, zdjęcia i chwytliwości palców, rozległości blizn powypadkowych a także ograniczenia ruchomości powodowanego bliznami. Odszkodowanie będzie stosownie wyższe, jeśli jest to Pana ręka wiodąca a trwale utraci Pan jej sprawność. Zgłoszenia roszczeń o jednorazowe odszkodowanie powinien dokonać pracodawca (płatnik składek), jednakże jeśli nie dopełni tego obowiązku, może Pan samodzielnie zgłosić roszczenia lub z pomocą profesjonalnego pełnomocnika. Zgłoszena dokonuje się po zakończeniu leczenia wraz z aktualnym drukiem OL-9 o zakończeniu leczenia (druk nie może być starszy niż 30dni). W przypadku dodatkowych pytań, służę pomocą, Pozdrawiam Marta Sordon Cytuj Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi