Wypadek w pracy( Złamanie I kosci śródręcza z bardzo dużą opuchlizną )
Założył salem78, 3 września 2011 · 1 329 wyświetleń
salem78 napisał(a):
Ale mi też chodzi o to jakie odszkodowanie moge dostać , wypadek był w pracy i z mojej winy a do tego jestem jeszcze ubezpieczony w PZU indywidualnie ( płace miesiecznie 60zł ) czy mam szanse na kase z ZUS i z PZU czy tylko ZUS i ile procent moge za to dostac w PZU a ile w ZUS.
Aby otrzymać jednorazowe odszkodowanie z ZUS za stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu wyłączną przyczyną wypadku nie może być wina umyślna lub rażące niedbalstwo pracownika. Można likwidować szkodę jak najbardziej z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Wysokość świadczenia- odszkodowania to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Procentowy stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu orzeka lekarz orzecznik po analizie dokumentacji medycznej i oględzinach stanu narządu ciała po leczeniu i rehabilitacji. Można sobie przejrzeć tabelę w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityku Społecznej z z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania.
salem78 napisał(a):
A jeżeli ZUS nie przyzna mi odszkodowania to moge sie od tej decyzji odwolać czy nie?.
Tak- można się odwołać ze złożeniem pozwu do sądu włącznie.
Witam wszystkich. Chciałem zapytać jak to wygląda z odszkodowaniem bo doznałem wypadku w pracy z powodu niesprawnej maszyny. Powinna się zatrzymać a z powodu awarii pracowała dalej. U mnie złamany kciuk w 2 miejscach, kości śródręcza 1 i 2 i jeszcze palec wskazujący zmiażdzenie paliczka 1 i złamanie 2 pozostałych. Ogólnie prawie zmasakrowało mi rękę więc dobrze że tylko tak to się skończyło. Wstawili mi szpilki i metale żeby się to zrosło bo złamania miałem wieloodłamowe, szczerze takiego bólu nikomu nie polecam przeżywać.
Czy do zusu to muszę się sam zgłosić po odszkodowanie i jak by to miało wyglądać? Jakie tam papiery muszę u nich złożyć? Jakby ktoś był w stanie powiedzieć jaką kwotę mogę dostać to będe wdzięczny. aa dodam że rękę prawą mam uszkodzoną a jestem praworęczny. Mam nadzieje ze odzyskam sprawność i bede mógł wrócić do pracy bo teraz to krucho z pracą.//
Witam serdecznie,
gdy do wypadku doszło z winy niesprawnej maszyny, zaś Pana zachowanie nie miało znamion rażącego niedbalstwa ma Pan możliwość nie tylko uzyskania link zewnętrzny zablokowany, ale również uzupełniającego odszkodowania z OC. Jeśli w protokole powypadkowym zostanie wykazana wina lub zaniedbanie pracodawcy w konserwacji, naprawach lub remontach maszyny skutkujące jej awarią - może Pan dochodzić odszkodowania z OC pracodawcy. Jeśli wina leży w wadzie konstrukcyjnej - roszczenia można skierować do producenta. Więcej w tym temacie znajdzie Pan tutaj:link zewnętrzny zablokowany
Doznany przez Pana uraz jest bardzo poważny, ostateczne wskazanie wysokości doznanego uszczerbku na zdrowiu będzie więc należało do oceny lekarza orzecznika - zarówno ZUS, jak i Towarzystwa Ubezpieczeń - jeśli szkoda zostanie zgłoszona z OC. Wysokość ostatecznego trwałego uszczerbku na zdrowiu uzależniona będzie również od następstw powypadkowych - ograniczenia ruchomości, zdjęcia i chwytliwości palców, rozległości blizn powypadkowych a także ograniczenia ruchomości powodowanego bliznami. Odszkodowanie będzie stosownie wyższe, jeśli jest to Pana ręka wiodąca a trwale utraci Pan jej sprawność.
Zgłoszenia roszczeń o jednorazowe odszkodowanie powinien dokonać pracodawca (płatnik składek), jednakże jeśli nie dopełni tego obowiązku, może Pan samodzielnie zgłosić roszczenia lub z pomocą profesjonalnego pełnomocnika. Zgłoszena dokonuje się po zakończeniu leczenia wraz z aktualnym drukiem OL-9 o zakończeniu leczenia (druk nie może być starszy niż 30dni).
W przypadku dodatkowych pytań, służę pomocą,
Pozdrawiam
dziki-jar38