Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

zatrudniać firmę? walka o odszkodowanie

dreamwalker13
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam! pytanie, które chyba każdy z nas "powypadkowców" sobie zadaje: Czy zatrudnić firmę likwidującą szkody powypadkowe? chodzi mi o sens przy 20% stawkach marży + vat nie wiem czy takowy istnieje. miałem wypadek motocyklowy, z podwójnym złamaniem i kilkoma jeszcze urazami. odszkodowanie z tego co się orientowałem może być dość znaczne tutaj ponad 10tys zł, jednak nie wiem czy stawki oferowane przez firmy są tego warte, proszę o pomoc, oraz ewentualna poradę do kogo się udać.

pozdrawiam dreamwalker

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• pbbablin

35

• nikopali

11

• ava80

9

• dreamwalker13

6

Top użytkownicy w tym temacie

tak, spędziłem noc na forum i tez zaczynam wychodzić z takiego założenia, teraz pozostaje pytanie jaką firmę? w gąszczu ludzi walczących o twe zaufanie jedynie słowem ciężko jest wybrać. podobno małe firmy przywiązują większe zaiteresowanie do sprawy, ale czy to też jest regułą? wiem że każdy chce zarobić i to musi warunkować zaangażowanie firmy, bo stad ich dochód, może więc postawić na prestiż i wielkość? co bardziej sprowadza sie do łądnego wyglądu strony i dobrej reklamy w necie, ale coż taki już konsumpcjonizm

Powiem Ci ze to zalezy jak podchodzisz do sprawy.

ja tez sie nad tym zastanawialam.

Zanim zlozylam papiery do pzu zwiedzilam 2 firmy.

W obu kobiety z ktorymi rozmawialam byly rzeczowe i kompetentne ale

zniechecila mnie ich zawzietosc. Przedstawialy mi cale postepowanie w najczerniejszych barwach, ze bedzie sie ciagnelo latami, dostane 2 tys i bede tylko zalowac ze nie poszlam z nimi na wspolprace.

Tymczesem bylo troszke inaczej:

Papiery o odszkodowanie zlozylam w maju 09.

Likwidatorem szkody z NW byla przemila pani, termin komisji mialam po 6 dniach roboczych. odszkodowanie dostalam nast dnia na konto. odpisywala natychmiast na kazdego maila.

Z OC bylo troche gorzej. Co prawda po zlozeniu dokumentow likwidator zadzwonil i w ciagu 3 dni dostalam zaliczke, ale juz na zakonczenie postepowania czekalam dlugo. Nie odbierano telefonow, nie odpisano mi na zadnego maila.

Ostatnio zadzwonila do mnie inna osoba i powiedziala ze teraz ona zajmuje sie moja sprawa.

Zapoznala sie z dokumentacja i juz mam propozycja ugody.

Przy czym na samym poczatku, gdy dzwonil likwidator z oc, to

pierwsze pyt jakie padlo, to czy mam pelnomocnika - powiedzialam ze nie, na co likwidator

zareagowal z nieskrywana aprobata.

jesli zalezy Ci na kazdej zlotowce i masz nerwy, to proponuje firme.

teoretycznie Twoja rola jest ograniczona do minimum, ale i tak musisz im dostarczyc

wszelkie dokumenty, podpisac itd

Ja zalatwilam wszystko sama, bylam RAZ w pzu zeby zostawic dokumentacje i juz.

cala reszte per eMail.

szacunek:D ale według mnie osoby, które się tym dosłownie żywią z dnia na dzień, ich mimo wszystko doświadczenie i przeszkolenie prawne powinny procentować, ja ledwie skończyłem 18 lat, wygrywając pieniądze które mi się należą myślałbym o większej inwestycji, której wielkość uwarunkowana będzie otrzymaną sumą, co mnie napędza, ale też dzięki czemu nabieram dystansu do swoich możliwości-zwyczajny zjadacz chleba nie zna prawa, wszelkich kruczków i mnogości rozwiązań na tyle dobrze by walczyć z firmą TU "zainteresowaną" zmniejszeniem szkód... pytanie czy ten profesjonalizm objawia się w równym stopniu na sali sądowej co przy walce o klijęta. przepraszam jeżeli marudzę, ale nie potrafię dokonać wyboru, rozumiem że na tym forum nie można polecać przedstawicieli?

No jasne że nie można i dzięki bogu bo w tym przypadku pod każdym postem by było skontaktuj się ze mną , jesteśmy najlepsi itd :) Zresztą skąd mogę wiedzieć ze ten ktoś kogo polecasz to nie Ty sam itd. :) wiem że teoria spiskowa :)

Dorotha wcale sie nie dziwie że likwidator się ucieszył :) oni mają z tymi firamami//kancealriami spore problemy wszystko trzeba na czas likwidować i w ogóle :) Poza tym nie masz pewności czy ta ugoda jest ok ? Czy nie zrzekasz się całości roszczeń przyszłych itd. ? Prawnik mógłby wynegocjować ugodę nie obejmującą nowej krzywdy. itd. każda sprawa jest inna...

hmm, najlepiej znajdz kilka firm i umow sie na spotkanie, jest za free.

Co do rozprawy sadowej - oni z reguly "zalatwiaja za ciebie formalnosci" czyli zawoza te

dokumenty do ubezpieczyciela :P

pozniej (CHYBA) pomagaja napisac oswiadczenia i tyle, jak dla mnie to nic wiecej dla ciebie nie zrobia.

Zawsze staraja sie skonczyc sprawe na ugodzie, bo jak sie nie zgadzasz to przekazuja

sprawe do "zaprzyjaznionej kancelarii prawnej" i z nimi sie pozniej bawisz w jakies rozprawy.

ale pamietaj!

jak chcesz isc do sadu i wyceniasz swoje o dszkodowanie np na 100 000 to na

poczatku musisz zapacic z WLASNEJ KASY jakis procent od zadanej sumy...

Jak ja wam zazdroszcze wybóru walka z firma czy beż!!! Ja kilka miesięcy temu miałem wypadek komunikacyjny w drodze do pracy. Uderzył mnie samochód jak jechałem do pracy. Ktoś mnie zawiózł do szpitala nie spisano kto. I zanim jeszcze wiedziałem co się dzieje w szpitalu zjawiła się firma której podpisałem dokumenty ale wcale tego nie pamietam. Mają moje upowaznienie i co najgorsze firma pobiera prowizje 30%!!!!

no właśnie odszkodowanie może wynieść około 10 tyś. tak na prawdę sam nie wiesz o ile występować i kiedy spasować, bo więcej nie ugrasz, choćby w tym może pomóc Ci firma. ale może są jakieś federacje konsumenckie tańsze od takich firm ? poszukaj w necie

biorę firmę, kwestia wyboru małej i przynajmniej z założenia zaangażowanej czyli ze 2 tyg pisania i odbierania tel-to dziwne jak sprawny może być kontakt... poinformuje o przebiegu, pozdrawiam Bartek i dzięki z info

Tylko ze tu się liczy efekt skali oni tu w szpitaalu mają duzo klijetów. Szceególnie jek byś moze tak ich podchodzą jak i mnie gdy człowiek nic nie kuma. Przedsatawiciel za bardzo mnie nie przekonuje.

Też tak mówie ale spróbuje pozostac u nich ale zeby mi zmiejszyli ten procent co oni biorą. wczoraj byłem na komicji inny gościu mnie zawiozł. i z nim się inaczej rozmawiało. Na komicji nie powiedzieli mi jaki %. tylko ze będe zadowolony ale i tak będe musiał jeszcze powtórzyć komicje bo to zarychło. Nie wiem co to będzie dalej.

• 1 miesiąc temu...
już się zdecydowałem na cofniecie upoważnienia. Zrobiłem to wczoraj wysłałem faks do UFG ze cofam upoważnienie. Dziś wysłałem polecony do firmy ze cofam im upowaznienie. Dzwonie do likwidatora on mi ze wczoraj rozpatrywał sprawe a dziś poszła do zatwierdzenia. Czy oni mogą odemnie ządać te 30% skoro jeszcze pieniądze nie wpłyneły na konto. Likwidator mi powiedział ze pieniądze pójdą na moje konto. A wczoraj dzwoniłem do likwidatora i on mi powiedzial ze ze zaczeka kilka dni.

i tak dla tej firmy musisz zalatwić wszystkie dokumenty mam na myśli kartoteki i tp.za wypisanie dwóch pism biorą niesamowite prowizje i nie podchodzą do sprawy indywidualnie-jeżeli macie ochotę płacic taką dużą kasę im za to co móżecie sami wywalczyć to trudno

nieprawda,moja firma ściągneła za mnie wszystkie dokumenty.Na policji nie chcieli wydać pełnomocnikowi ,więc umówił się ze mną i pojechaliśmy wpólnie-jego samochodem.Całą resztę załatwili sami ,sami spisali na podstawiemoich zeznań i notatki z policji opis zdarzenia.Ja osobiście nie miałam problemu,ale cóż nie zawsze mona trafić dobrze.Nie omieszkam wspomnieć że odwiedziły mnie dwie osoby zanim zdecydowałam się wynająć tę firmę którą wynajełam.Oszuści też istnieją!!!

Prowizję dla firmy można pertraktować .Ja dałam 20%.Ale sie opłacało.

szkoda ze nie moge nigdzie udzuskac odpowiedzi na podstawowe pytanie. Do kiedy mozna mozna zrezygnowac aby firma nie była upowazniona do tych procent. Bo od początku zachowała się nie uściwie podcodząc mnie nie świadomego w szpitalu.

pbbablin wrote:
szkoda ze nie moge nigdzie udzuskac odpowiedzi na podstawowe pytanie. Do kiedy mozna mozna zrezygnowac aby firma nie była upowazniona do tych procent. Bo od początku zachowała się nie uściwie podcodząc mnie nie świadomego w szpitalu.
Wiesz teraz mogą też niekoniecznie chcieć umożliwić Ci wypowiedzenie umowy ...
Przeczytaj dokładnie zapisy w umowie o rezygnacji i zadzwoń do nich z tym pytaniem bo mogłeś to trochę wcześniej jednak zoribc a nie stać z załozonymi rękami i czekać ....

nikopali wrote:
Agniesia 09 jakie dokumenty ściągneli???twoich kartotek leczenia nie mogli!!!a opis zdażenia to sama nie moglaś napisać szacunek za naiwność;)
Nikopali patrząc w ten sposób to wszystko jest naiwnością nawet branie kredytu w banku bo przecież można odłożyć a nie oddawać za procent później połowę kasy :) ...

Trafiłaś na marną firmę i siejesz swoje rozgoryczenie po całym forum (nie wnosząc w zasadzie żadnych ciekawych uwag - bo tak nie można nazwać jednozdaniowych wypowiedz ) znam różne firmy i takie jak ta Twoja ale znam również takie które prowadzą sprawy od początku do końca korzystając z usług prawników faktycznie znających się na tym wycinku prawa nie godząc się na marne ugody lub podejmują się spraw na etapie gdy klient już ją sam swoje przeprowadził :) naiwnością to jest myślenie że każdy potrafi odpowiednio sformułować pismo (a wierz mi widziałem wiele pisanych zarówno przez poszkodowanych jak i przez ich pożal się boże pełnomocników) i zebrać właściwą dokumentacje aby udowodnić swoją szkodę ... a po stronie Ubezpieczyciela też anioły wypłacające kasę nie pracują :)

pbbablin z tego co wiem możesz e tu wycofać ich upoważnienie w tedy nie przeleją im pieniędzy na ich konto idż do prawnika jak najszybciej bo chyba za zerwanie umowy spore kszty-ale w twoim przypadku powinno być bezproblemowo....a jest warto

Nikopali-Proponuję Ci pracę w TU-wtedy nikt nie dostanie odszkodowania.

Naiwność?-chyba z Twojej strony,bo na złą firmę trafiaś.

Tyle ile chciałam tyle wywalczyli,bez ugody.

Zachowujesz się jakbyś znała Kodeks Cywilny,a tak naprawdę mówisz tylko na swoim przykładzie.ZAPOMINASZ O JEDNYM!!!!Każda sprawa jest inna i każda ubezpieczalnia pracuje inaczej.